用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 用緊東西出的教材的MAMA入來分享下
樓主: yanyvonne
go

用緊東西出的教材的MAMA入來分享下 [複製鏈接]

我係第一批買 , 當時未有 DVD , 要訂 , 後補送 , 價錢同依家比較平好多 .  
要D時間 , 影底D書俾你睇 , 個晚收到貼紙書 , 阿女即刻要做 , 當晚己做了一半 .

原帖由 yanyvonne 於 09-6-17 18:28 發表

你買了GC 漢語拼音小國王 ???好呀 , 你買幾錢呀 ??/ 

好呀 , THANKS@

貼紙書有買呀 , 細佬都好LIKE ,   ...

我都想知 .
我上網查 SIGHT WORD套書 , 個版本同書局買係唔同 .

原帖由 miumiu809 於 09-6-16 20:04 發表
我都係剛剛訂咗好多、好多東西的教材, 實用又唔貴, 不過未收到, 未開始用....

搵唔到 , 話我知 , 我話比你知書名 .

原帖由 yanyvonne 於 09-6-16 15:34 發表

系呀 等我去LOOK 下先,
你說的CD 是學發音CD , 還是兒歌CD .. 有沒有好介紹  ?

原帖由 Motherlam 於 09-6-18 12:59 發表
我係第一批買 , 當時未有 DVD , 要訂 , 後補送 , 價錢同依家比較平好多 .  
要D時間 , 影底D書俾你睇 , 個晚收到貼紙書 , 阿女即刻要做 , 當晚己做了一半 .

...

系啦, 現狂買, 好貴, ! 
會員平得好小, 

拼音遲早有用

原帖由 yanyvonne 於 09-6-18 20:19 發表

系啦, 現狂買, 好貴, ! 
會員平得好小, 

原帖由 Pertra 於 09-6-20 22:49 發表
Dear  yanyvonne

I want to ask you if there is good 普通話 material for 1.5 years to learn. I don't know how to speak普通話. Any good suggestion from East West Series ?

其實東西出的教材很多都好實用,..
你小朋友幾大呀  ????

原帖由 Motherlam 於 09-6-19 09:01 發表
拼音遲早有用

不過我朋友話唔好O廿早學普通話拼音, 驚同PHONCS 混亂 !  你點LOOK 呀 , 有什麼意見????

我又唔覺阿女混淆 , 播普通話拼音或英文拼音 , 佢會跟住讀 , 我唔會刻意攞本書同佢讀 , 同佢認字 , 暫時唔需要 , 當唱遊俾佢聽 , 當睇卡通片 ,  小朋友係冇壓力下好自然吸收 , 有時識讀晒句子 .

國語拼音 或 英文拼音 , 現階段又唔係要佢哋識晒 , 我覺得等佢哋有概念 , 大過 d 再詳細教 .   

阿女依家會講一兩句普通話 , 有時又一兩句英文 ,  我已覺得好滿足 , 條路好長 , 有排學 .   

努力 !!!

原帖由 yanyvonne 於 09-6-21 10:49 發表

不過我朋友話唔好O廿早學普通話拼音, 驚同PHONCS 混亂 !  你點LOOK 呀 , 有什麼意見????

原帖由 Motherlam 於 09-6-22 00:25 發表
我又唔覺阿女混淆 , 播普通話拼音或英文拼音 , 佢會跟住讀 , 我唔會刻意攞本書同佢讀 , 同佢認字 , 暫時唔需要 , 當唱遊俾佢聽 , 當睇卡通片 ,  小朋友係冇壓力下好自然吸收 , 有時識讀晒句子 .

國語拼音 或 英文拼 ...

O廿天系. 等我書展LOOK 下有沒有得平D先. !

HI 一次過回覆大家,
東西D書買咗真係好多好多.... 太中意了, 況且, 我已經成為一個100%書狂,  小女又成為一個小書蟲. 睇書速度快到我唔信! 睇不同的故事書、百科書...讓她學識好多好多嘢!

我最近收到的東西書有:
http://hk.myblog.yahoo.com/iam-sherbie/index?l=f&id=37
仲有一批for老師學習點提升小朋友學習英文興趣的書, 也是東西出的! 未收到, 遲d再同大家分享.

東西d書我係在台灣yahoo同不同賣家買的, 不過計埋shipping, 其實hk媽咪等東西開倉都好平, 唔洗特登在台灣訂. (我唔同,在美國, ship from 台灣平好多.)

暫時, 我只開始了東西的: FIRST STEP TO READING和英語小科學INQUIZITIVE
http://hk.myblog.yahoo.com/iam-sherbie/article?mid=4774
我個人首推:英語小科學INQUIZITIVE,
FIRST STEP TO READING 雖亞B都幾中意, 不過我自已麻麻地... 字圖太密、字圖卡沒有前字後圖,(不過我自己會改裝)
P.S.: 只係我太高要求啫, 其實東西的書整體來說都很價廉物美!

東西套sight word未開始用,用其他方法先教簡單的比23個月的女女, 佢已經輕鬆學曉十多個sight word了: http://hk.myblog.yahoo.com/iam-sherbie/article?mid=4775

GC套拼音 & 弟子規剛由妹妹從HK買了回來, D DVDs睇唔到...激死...
幸好剛打算買部手提dvd機同bb在不同地方玩遊戲! 等遲多少少先會用.
我自己覺得唔想同英文phonics混淆, 我個人會先讓她掌握好英文phonics先再教拼音,學大家話齋, 慢慢長路, 學習嘅嘢都唔急得!況且, 我們在美國, 假若小b以後能有幸學懂普通話, 也算是一個天大的bouns!

係呢,大家講貼紙書係咩來的? gc出的嗎?

原帖由 miumiu809 於 09-6-23 19:03 發表
HI 一次過回覆大家,
東西D書買咗真係好多好多.... 太中意了, 況且, 我已經成為一個100%書狂,  小女又成為一個小書蟲. 睇書速度快到我唔信! 睇不同的故事書、百科書...讓她學識好多好多嘢!

我最近收到的東西 ...

你真是好有心機教囡囡,我都有買Phonics Kids 1&2給女兒,另外你是不是只買GC教普通話。

原帖由 miumiu809 於 09-6-23 19:03 發表
HI 一次過回覆大家,

你一次過買O廿多圖書,給女女, 好一定好開心, !
我去了你BLOG留言有問題找你呀 ,

yanyvonne

下次東西開倉時請通知一聲.麻煩你.

好多書呀 , 真係開心 , 香港冇咁多款 , '英語小科學' 都冇得買 , 我都想知條 link .   

HI 一次過回覆大家,

東西開倉會登廣告架 , 上次係 5月 , 我一直冇留意呢間出版社 d 書 , 見到廣告冇去買 . 自買咗 sight word 後先知呢間 d 書幾好 .

你真係好心機 , 好開心有咁多書 . 多謝你的分享 .

d 貼紙書我已經影晒相 , 係 blog,  但唔識 match 落 bk , 點樣 link 呀 .  

HI 一次過回覆大家,

英語小科學' 我都想知哪裡訂? 真系幾好, 不太深, !

原帖由 Motherlam 於 09-6-24 13:46 發表
你真係好心機 , 好開心有咁多書 . 多謝你的分享 .

d 貼紙書我已經影晒相 , 係 blog,  但唔識 match 落 bk , 點樣 link 呀 .  

你可將你個BLOG 條LINK COPY  , 
再在這裡 貼上, 就OK , ! 
‹ 上一主題|下一主題