用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 用緊東西出的教材的MAMA入來分享下
go

用緊東西出的教材的MAMA入來分享下

• 請問你們買了東西出的什麼教才,? 
  • 用成點呀 ? 
我買了

1) PHONICS KIDS  1 
2) SIGHT WORD 字CARD
3)      好寶寶說英文
4 )  2 SET SIGHT WORD FUN

PHONICS KIDS  已開始了2A, 2B . 都有1/3 已經記得, 考下他時, 細佬可自己讀出, !

有一日行商務無意中發現一套 "sight word kids 1-2" , 依家阿女 level 1 , 睇完要再睇 , 好開心 , d 字學得好快 , 識讀 9 成啦 , 重識讀成句子 . 早 d 發現就好 .

yanyvonne
4 )  2 SET SIGHT WORD FUN 係點 , 好唔好用 , 合適幾歲

原帖由 Motherlam 於 09-6-12 09:09 發表
有一日行商務無意中發現一套 "sight word kids 1-2" , 依家阿女 level 1 , 睇完要再睇 , 好開心 , d 字學得好快 , 識讀 9 成啦 , 重識讀成句子 . 早 d 發現就好 .

yanyvonne
4 )  2 SET SIGHT WORD FUN 係點 , 好 ...

好呀唔錯, 一SET 內. 有一本小故事書,內有字CARD, 一本練習。 同故事書D 書配合。 有VCD / CD 。 上次東西開倉 $50 一SET 。 如要買, 一系在台灣到訂, 一系書展去東西找下。可能有, ! 
給條LINK 你LOOK 下套野。 !

http://www.ansonbook.com.tw/detail.asp?bookno=1521

我買了第1& 第 7 個套/。 

你小朋友幾大?

sight word kids LEAVE 1  幾好。。
不過我暫時用字CARD 先,書會會比較深, 等書展去LOOK有沒有得再平D. !

回覆 1# yanyvonne 的文章

Yanyvonne 你好呀!上一次在phonics個post答嘴後,上過你個Blog,你個女女是否會從頭學返phonics呀?如果係,我覺得Hook on Phonics會適合佢多D,而仔仔就用返phonics kids,因為有趣D.我個仔仔現在都係用返phonic kids.同sight word pack D 大咭。我準備睇吓書展時’東西’嘅’英閱小句人’會唔會有多d折扣,因為下一個目標想買這套書

原帖由 Panda_mother 於 09-6-12 13:27 發表
Yanyvonne 你好呀!上一次在phonics個post答嘴後,上過你個Blog,你個女女是否會從頭學返phonics呀?如果係,我覺得Hook on Phonics會適合佢多D,而仔仔就用返phonics kids,因為有趣D.我個仔仔現在都係用返phonic kids.同s ...

大女其實之前在YMCA 己學過PHOINCS , 不過公文英文課程要學過.
其實主要是FOR 細佬 , 我都覺得PHONICS KID 學得幾好。 
你講個SET 是什麼  ? 有沒有LINK LOOK下,  ??????

你仔仔現讀緊入什麼  ?  我細佬 1AB 已OK, 現在2AB ! 3 未開始 ///

我睇過條 link , 套書好似幾好 , 我小朋友快 3.5 歲 , 是否適合 ?
我買咗 sight word 2星期 , 我女已一句一句讀出來 , 真係幾好 .
你真係好心機 , 搜集咁多書俾你小朋友睇 . 我係你blog 偷師 .

[quote]原帖由 yanyvonne 於 09-6-12 13:09 發表

原帖由 Motherlam 於 09-6-14 17:42 發表
我睇過條 link , 套書好似幾好 , 我小朋友快 3.5 歲 , 是否適合 ?
我買咗 sight word 2星期 , 我女已一句一句讀出來 , 真係幾好 .
你真係好心機 , 搜集咁多書俾你小朋友睇 . 我係你blog 偷師 .

[quote] ...

其實套書. 不太深, 同SIGHT WORD 差不多D 字. 你可玀狂7 月尾書展去東西到LOOK 下, 可能有.. !

有時間再來找下我啦, ! 大家努力呀 , !
中文 你會點教你女女呀 ???

好呀 , 大家多 D 交流 .
原來同你係另一TOPIC (發聲筆) 交流過 .

我用 "基礎漢字500" 教阿女中文 , 一套5本 , 有圖有字 ,   年頭開始到現在, 斷斷續續己經讀到第四本 .
在街上見到一d 字, 佢會讀/認到 . 上個月書局有折扣 , 我已買定第二套 .

原帖由 yanyvonne 於 09-6-14 17:58 發表

其實套書. 不太深, 同SIGHT WORD 差不多D 字. 你可玀狂7 月尾書展去東西到LOOK 下, 可能有.. !

有時間再來找下我啦, ! 大家努力呀 , !
中文 你會點教你女女呀 ??? ...

原帖由 Motherlam 於 09-6-15 14:38 發表
好呀 , 大家多 D 交流 .
原來同你係另一TOPIC (發聲筆) 交流過 .

我用 "基礎漢字500" 教阿女中文 , 一套5本 , 有圖有字 ,   年頭開始到現在, 斷斷續續己經讀到第四本 .
在街上見到一d 字, 佢會讀/認到 .  ...

你小朋友都好快認到, 幾大呀 ? 

我都有look過這套書。 我在圖書館借了, 但細佬興趣不大, ! 
我現在用單字card 同他先認單字。 

你意思係幾大認到 d 單字 , 佢2.5 歲前已認到 , 都係用你套大字咭 , 認/讀都有7788,  好有用架 .  
依家套書用普通話讀 , 佢讀到 . 有時佢搶住自己讀 ,  有時 又唔讀 , 佢唔讀就我讀 ,  我諗住學校教廣東話 , 我未教普通話囖 .

原帖由 yanyvonne 於 09-6-15 16:07 發表

你小朋友都好快認到, 幾大呀 ? 

我都有look過這套書。 我在圖書館借了, 但細佬興趣不大, ! 
我現在用單字card 同他先認單字。  ...

原帖由 Motherlam 於 09-6-15 17:48 發表
你意思係幾大認到 d 單字 , 佢2.5 歲前已認到 , 都係用你套大字咭 , 認/讀都有7788,  好有用架 .  
依家套書用普通話讀 , 佢讀到 . 有時佢搶住自己讀 ,  有時 又唔讀 , 佢唔讀就我讀 ,  我諗住學校教廣東話 , 我未教 ...

O廿你女女都好叻 . 普通話你自己教, 勁, ! 我唔識.
要等他9 月返個間幼稚園先有, 是全普通話上堂. !

你仔間幼稚園全普通話 , 又英文 , 小朋友好快上手 , 俾佢聽多 d 普通話 cd.

試下一本貼紙書教小朋友認字 , 透過遊戲 , 貼紙教佢哋認字 , 小朋友會有興趣 , 書局有得買 .

原帖由 yanyvonne 於 09-6-15 19:36 發表

O廿你女女都好叻 . 普通話你自己教, 勁, ! 我唔識.
要等他9 月返個間幼稚園先有, 是全普通話上堂. !

原帖由 Motherlam 於 09-6-16 08:37 發表
你仔間幼稚園全普通話 , 又英文 , 小朋友好快上手 , 俾佢聽多 d 普通話 cd.

試下一本貼紙書教小朋友認字 , 透過遊戲 , 貼紙教佢哋認字 , 小朋友會有興趣 , 書局有得買 .

...

系呀 等我去LOOK 下先,
你說的CD 是學發音CD , 還是兒歌CD .. 有沒有好介紹  ?

GC 漢語拼音小國王 , ok 架 , 小朋友好易上口 .
另我鐘意買貼紙書 , 有智能 , 數學 , IQ, CQ 等 , 好有用 , 訓練小朋友手眼協調 , 唔使咁悶 , 又可以學到野 , 今晚我收到貨 , 俾你睇下.   

原帖由 yanyvonne 於 09-6-16 15:34 發表

系呀 等我去LOOK 下先,
你說的CD 是學發音CD , 還是兒歌CD .. 有沒有好介紹  ?

我都係剛剛訂咗好多、好多東西的教材, 實用又唔貴, 不過未收到, 未開始用....

回覆 16# miumiu809 的文章

請問可在那裡訂呢?

原帖由 Motherlam 於 09-6-16 17:22 發表
GC 漢語拼音小國王 , ok 架 , 小朋友好易上口 .
另我鐘意買貼紙書 , 有智能 , 數學 , IQ, CQ 等 , 好有用 , 訓練小朋友手眼協調 , 唔使咁悶 , 又可以學到野 , 今晚我收到貨 , 俾你睇下.   

...

你買了GC 漢語拼音小國王 ???好呀 , 你買幾錢呀 ??/ 

好呀 , THANKS@

貼紙書有買呀 , 細佬都好LIKE ,  

原帖由 Pertra 於 09-6-16 18:32 發表
My son has also used 好寶寶說英文 since he was 1 years old. He likes the song....especially for the Good Morning song.....Good Evening song.....

肯啦, 幾有趣, 有埋字CARD  幾好, 現在我都有同他讀字CARD  認下字. !
普通話個SET 都幾好。 不過同英文內容一樣, 買多套唔系幾抵。。。。

原帖由 miumiu809 於 09-6-16 20:04 發表
我都係剛剛訂咗好多、好多東西的教材, 實用又唔貴, 不過未收到, 未開始用....

你訂了什麼 ? 分享下, 在HK,訂嗎? 還是台灣訂?