用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會呂明才小學 認識2009.9月 入讀沙呂小家長
樓主: dickdickmama
go

認識2009.9月 入讀沙呂小家長 [複製鏈接]

對jor 成年, 5 識就抵打la, 佢地試過同group ga, ah 囡話妳囝囝眼仔大大, 幾精令wor, btw ah 囡上3A

原帖由 twmama 於 09-7-31 13:53 發表
咁啱.....我個仔學號係28號,你問下個女識唔識得?你個女三年級升讀邊一班?

原帖由 bussycat 於 09-8-3 16:25 發表
ee ah 仔喺果度arm arm 上jor 4 堂wor

咁你囝囝係上拼音班定劍橋班呢? 睇下會否有機會一齊上. 你仔上星期幾?

原帖由 bussycat 於 09-8-3 16:30 發表
oic, 嚴5 嚴dao 係睇導師ge, ah 女last yr 參加中國舞興趣班, 老師緊張比賽成績dao 有求ga

咁你個女會唔會繼續參加?

會ah, 佢鍾意ma, 貪d 衫je

原帖由 Venuscheng 於 09-8-4 12:21 發表

咁你個女會唔會繼續參加?

上緊phonics Tuesday 5:30pm, 妳囝囝le, 上jor 幾耐ah, ah 囝arm arm 上jor 4堂ja, 我未必上cambrige 班la, ah 囡差不多finish 個phonics course, 我dao 係plan 比 佢g 後上grammer & writing.

原帖由 Venuscheng 於 09-8-4 12:20 發表

咁你囝囝係上拼音班定劍橋班呢? 睇下會否有機會一齊上. 你仔上星期幾?

原帖由 bussycat 於 09-8-4 12:46 發表
上緊phonics Tuesday 5:30pm, 妳囝囝le, 上jor 幾耐ah, ah 囝arm arm 上jor 4堂ja, 我未必上cambrige 班la, ah 囡差不多finish 個phonics course, 我dao 係plan 比 佢g 後上grammer & writing.

...

e~~ 阿仔一直都係上星期二, 五點半的時間的. 暑假我比佢停一停, 佢現在升stage 2, 那班同學的媽咪都話想轉星期六, 講起話如果第二天要默書測驗, 怕佢又要去上拼音班, 就無時間做功課溫習, 我想想又好似係, 所以我要求轉去星期六, 但mlc未覆我呀!

gum 唔會同班la, ah 仔stage 1上jor 1個月ja, 我dao wait 緊friday or saturday, 主要係想同家姐一日, 方便工人接送

原帖由 Venuscheng 於 09-8-5 10:30 發表

e~~ 阿仔一直都係上星期二, 五點半的時間的. 暑假我比佢停一停, 佢現在升stage 2, 那班同學的媽咪都話想轉星期六, 講起話如果第二天要默書測驗, 怕佢又要去上拼音班, 就無時間做功課溫習, 我想想又好似係, 所以我 ...

原帖由 bussycat 於 09-8-10 13:39 發表
gum 唔會同班la, ah 仔stage 1上jor 1個月ja, 我dao wait 緊friday or saturday, 主要係想同家姐一日, 方便工人接送

我老公比較關心在mlc讀拼音班會唔會令孩子混亂, 因為好似會用不同的返法教phonics嘛! 所以這也是我們想轉劍橋班的原因

開學前,是否會有迎新會或者是小一適應班上?

原帖由 CharKar 於 09-8-11 15:15 發表
開學前,是否會有迎新會或者是小一適應班上?

聽講無小一適應班的. 不過上次分班試時的家長會, 我聽見個個英文老師發言人講:「到開學之前, 我應該還會見到大家一次。」唔知你有無留意呢? 所以我想, 學校會在開學前再有家長日. 起碼都會有通告吧! 因為我地連第一日著什麼校服, 要不要帶書? 帶邊本書? 時間表? 在那課室上課等等都唔知.

應該冇wor, unless 妳有參加"小一愛心家長", 正式ge 家長會係開jor 學後1個月左右, 至於開學ge 用品, 寫jor 喺編班試果日派ge memo 度, 只係帶文具、餐具, 唔洗帶課本. 係le 妳有冇join 小一愛心家長ah, 我有join wor

原帖由 Venuscheng 於 09-8-12 10:24 發表

聽講無小一適應班的. 不過上次分班試時的家長會, 我聽見個個英文老師發言人講:「到開學之前, 我應該還會見到大家一次。」唔知你有無留意呢? 所以我想, 學校會在開學前再有家長日. 起碼都會有通告吧! 因為我地連第一 ...

冇得避wor, 佢地今年小一開始教synthetic phonics wor. , but 因為學校會教, 可以save 返d $ 學第2 d 嘢

原帖由 Venuscheng 於 09-8-10 17:27 發表

我老公比較關心在mlc讀拼音班會唔會令孩子混亂, 因為好似會用不同的返法教phonics嘛! 所以這也是我們想轉劍橋班的原因

原帖由 bussycat 於 09-8-13 11:27 發表
應該冇wor, unless 妳有參加"小一愛心家長", 正式ge 家長會係開jor 學後1個月左右, 至於開學ge 用品, 寫jor 喺編班試果日派ge memo 度, 只係帶文具、餐具, 唔洗帶課本. 係le 妳有冇join 小一愛心家長ah, 我有join wo ...

你唔洗返工嗎? 我只請到兩天假, 我問過, 做愛心家長一定要出席成個月, 唔可以只做兩天呀!

我有睇編班試那天的通告, 但唔見有話第一日唔洗帶課本?? 等我今晚返去再睇下先. 咁第一日要唔要帶小食? 上午有幾多次小息? 中午吃飯係幾點鐘開始? 第一天是著恤衫短褲嗎? 還是可以選著運動服? 這些都有在編班試時的memo度嗎?

我都想知道, 有無家長可提供資料!
以前個仔都唔多喜歡講太多學校d事..
所以將來都有d擔心佢嘅進度..唔知跟唔跟到呢???

係ah寫jor 喺memo 度, 男仔恤衫、短褲, 小食就冇寫, 妳比佢帶定d snacks & 水返學校la, 水樽最好有飲管果隻, 因為我見好多時d 小朋友開蓋飲水時, 一唔小心就倒瀉晒水.  上午10點幾會一個小息& then after lunch hour, 就係下午ge小息

做兩日愛心家長可能未必得, 妳可唔可以每日half day gum 做多幾日ah , ah 囡果年我dao 係每個week 返2 至3 日 ge 上午, 下晝返工

原帖由 Venuscheng 於 09-8-14 10:01 發表

你唔洗返工嗎? 我只請到兩天假, 我問過, 做愛心家長一定要出席成個月, 唔可以只做兩天呀!

我有睇編班試那天的通告, 但唔見有話第一日唔洗帶課本?? 等我今晚返去再睇下先. 咁第一日要唔要帶小食? 上午有幾多次小 ...

妳指邊方面ge 資料ah  

原帖由 dickdickmama 於 09-8-16 12:33 發表
我都想知道, 有無家長可提供資料!
以前個仔都唔多喜歡講太多學校d事..
所以將來都有d擔心佢嘅進度..唔知跟唔跟到呢???mouth:" />

我都有報愛心家長呀...但因為要湊妹妹所以唔可以日日做,
我問老師可唔可以一星期幾日而每日做幾個鐘..
佢都係叫我寫係回條上等老師安排0乍...

我諗開學第一二日返半日就當係適應日卦,好似仲要帶埋顏色筆,剪刀,膠水放係課室文具籃用的..仲要每樣野都貼哂名!另仲要帶智能咭!副校長話學校有水機叫帶半樽水就ok喎!

另想問下大家,3-4/9係咪都係返半日?我見校車放學時間都係放早?!

第一天返學要帶甚麼?

原帖由 bussycat 於 09-8-17 13:45 發表
係ah寫jor 喺memo 度, 男仔恤衫、短褲, 小食就冇寫, 妳比佢帶定d snacks & 水返學校la, 水樽最好有飲管果隻, 因為我見好多時d 小朋友開蓋飲水時, 一唔小心就倒瀉晒水.  上午10點幾會一個小息& then after lunch hour ...

謝謝你的資料, 我再三睇了分班試那天的通告, 大約知道第一天帶什麼了, 我還差中午食具未買.

大家知唔知道係咪唔駛再影學生相?
‹ 上一主題|下一主題