用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會呂明才小學 認識2009.9月 入讀沙呂小家長
樓主: dickdickmama
go

認識2009.9月 入讀沙呂小家長 [複製鏈接]

原帖由 Venuscheng 於 09-7-1 00:21 發表
我不能成功DOWNLOAD個打字遊戲, 你地成功嗎?
不過發現個網址有好多好多其他遊戲玩的.

咁耐都無人回應我?? 你地係唔係已經成功download個讀打遊戲??

11/7當天唔知要帶幾大個袋呢? 你地又打算會幾點鐘去學校?

Venhscheng:你個小朋友好叻呀,巳識背乘數表!!

好羨慕你哋小朋友咁叻,自從聽完學校講座後,我好檐心我小朋友能否追得上??我巳感覺到來年好辛苦好大壓力(唔係我個仔係我)

原帖由 lyannwong 於 09-7-3 18:38 發表
Venhscheng:你個小朋友好叻呀,巳識背乘數表!!

好羨慕你哋小朋友咁叻,自從聽完學校講座後,我好檐心我小朋友能否追得上??我巳感覺到來年好辛苦好大壓力(唔係我個仔係我) ...

你可以試下開始幫個仔背乘數表的, 不過其實我個仔都未好好熟, 猶其七和八的乘數, 常常攪錯. 但其實最難相信唔係加減乘除, 而係文字題. 早點學未必代表叻, 可能你囝囝遲D先開始背, 但快一點背熟.  

我個仔英文方面好無自信, 佢常常不知為何會抗拒, 好多時明明識的, 都唔敢答咁樣, 所以我都唔知點幫佢, 覺得學生之間比較係難免的. 我都覺得會有壓力. 但想一想, 第一只有一個, 而最尾的都總會有人的, 唔通排最尾就代表佢唔叻?  讀書的日子還很長呀!  大家一起努力吧!

我都開始有少少壓力,是我,不是仔仔,他天生愛玩,其實都正常的,得6歲.
我預計未來的歲月一定不易過,我見同事的小朋友考試就等於他們考試,我覺得如今做家長不易為.

回覆 64# loy211 的文章

我個仔都係天生愛玩,每次默書温習都要軟硬功先完成,我真擔心將來會點???
不過我哋又唔洗過份憂慮,我相信小朋友適應能力好强,比啲時間和信心佢哋,我哋做媽咪嘅就起初辛苦啲,忍耐力就要再練得强啲啦!!!

其實我最驚有啲老師太惡嚇咗小朋友遮!

真係唔識漢語拼音~
我打算報管弦樂團呀? 唔知ok嗎 ?

原帖由 蔚晴 於 09-6-27 23:17 發表
我一聽見漢語拼音已經O哂咀,我自己就一d都唔識,死啦而家好有壓力呀!

我囡1D班,有冇人同班呀?另外如果啱啱喺學校同豐昌順買咗校服,記得check吓張單,因為我買咗之後返屋企對吓,發覺同學校張報價有d出入,雖然係幾蚊咁上下,但如果打算去換細 d size,可能就相差幾十蚊.

蔚晴媽
我個仔都係1c班呀!真係好開心.揾到個伴啦!
阿仔有兩個同學仔都分散哂!佢好唔開心話唉~~無個識!

dickdickmama
我都報左樂團呀...今日見又好似唔係好多人報咁喎

原帖由 小寶媽 於 09-7-11 19:05 發表
蔚晴媽

我都報左樂團呀...今日見又好似唔係好多人報咁喎 ...

小寶媽,
Sorry!我打錯咗其實係1D班先真,我囡兩個同學仔都係1A班,都係冇朋友一齊,但我囡話唔緊要啦,可以識到d新同學.

原帖由 蔚晴 於 09-7-11 18:36 發表
我囡1D班,有冇人同班呀?另外如果啱啱喺學校同豐昌順買咗校服,記得check嚇張單,因為我買咗之後返屋企對嚇,發覺同學校張報價有d出入,雖然係幾蚊咁上下,但如果打算去換細 d size,可能就相差幾十蚊. ...

我仔也是1D, 我又係買了校服, 回家發現相差幾蚊, 同佢的報價單不同, 雖然只差幾蚊, 但我打算明天打電話去問問為什麼會同報價單不同.

蔚晴媽

我無報樂團, 諗住試下報音統處個個, 不過個個要試音, 又要面試, 唔知報唔報到

我個仔入咗 1C 班,有無同學仔又係同一班!!!

很高興,看到在
2008-09 年度全校家長諮詢大會4/7/2009(六)內
學校對家長意見的回應
一、學校接納的家長意見

以下是本人最關心的問題

14. 課堂紀律不理想
15. 老師責罵學生
校方解答: 同意老師應關顧學生需要,老師要對學生作明確的要求,同時表現愛心。

16. 老師不容許學生發問
校方解答: 老師應該要容許學生發問

17. 老師不容許學生上洗手間
校方解答: 若學生有真正需要時,老師定會讓學生上洗手間。

去洗手間是基本需要,為什麼不准許???老師的專業應該辨別出哪些同學有需要,哪些是故意為難/擾亂課堂秩序.

我個仔入咗 1E 班, 唔知係咪最差呢 ??????

原帖由 lyannwong 於 09-7-12 11:53 發表
我個仔入咗 1C 班,有無同學仔又係同一班!!!

原帖由 Venuscheng 於 09-7-11 23:20 發表

我仔也是1D班, 我又係買了校服, 回家發現相差幾蚊, 同佢的報價單不同, 雖然只差幾蚊, 但我打算明天打電話去問問為什麼會同報價單不同.  

Venuscheng,
好嘢!有你囝囝同我囡同班都定d,我囡出名叫大懞,希望大家有個照應.

我個仔都係1C

蔚晴媽

唔會la, 大女果年, 個全級品學兼優獎係1E學生

原帖由 dickdickmama 於 09-7-15 08:42 發表
我個仔入咗 1E 班, 唔知係咪最差呢 ??????
‹ 上一主題|下一主題