用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會呂明才小學 認識2009.9月 入讀沙呂小家長
樓主: dickdickmama
go

認識2009.9月 入讀沙呂小家長 [複製鏈接]

我普通話好水皮,我都唔知點算!!!
聽完從更加唔明,今次真係唔知點親子!!

我睇過偉達教育個網有普通話-翻譯&文字轉拼音工具,
所以家長唔識拼音都唔洗怕!
我諗難係難在掂教小朋友去學去記 仲要打添..
係咪要教佢地記左英文字手位先呢?
(一或留得佢逐個字母用一隻手指篤?)

我部腦無新注音輸入法要上網裝先有....
但仲未解決到既係..我打唔到第幾聲(1234)
eg.班 ~ban1,但打左ban就彈左字出黎啦,打唔到1
有無人識整?請指教,thanks

原帖由 loy211 於 09-6-27 21:16 發表
我個仔說中文數學很多都識(我唔多信),不過英文就......

我個仔咩都唔肯講, 通常這情況就代表佢唔識答.
佢只係講左有題人人都唔識, 佢話得佢一個答對喎! 但我好懷疑係唔係真, 也懷疑老師係唔係佢講咁問. 我想老師不是這樣問的.
我個仔話老師問:「有什麼運動係唔可以日日做?」我個仔答:「游水」佢話得佢一個答啱? 我就唔明游水唔可以日日做的嗎? 我想我個仔攪錯了.

原帖由 蔚晴 於 09-6-27 23:17 發表
我一聽見漢語拼音已經O哂咀,我自己就一d都唔識,死啦而家好有壓力呀!

我自己識打中文的係倉頡, 前也學了一點九方輸入法. 想不到現在又要開始學埋漢語拼音. 做家長真係很不容易, 我重有兩名子女, 即係話要讀三次書

Venus:
你有三個小孩?佩服佩服,果然響應特首呼籲.

原帖由 loy211 於 09-6-29 15:52 發表
Venus:
你有三個小孩?佩服佩服,果然響應特首呼籲.

不是呀! 我有兩個小孩, 咁加埋自己讀書, 咪要讀三次書囉!

我囡一出課室就同我講:媽媽,呢到d老師好惡,好大聲咁話"唔好嘈,快d同我僕低".

我個仔都話老師好惡.....只係識得係咁叫人撲低...
一係就叫人睇書睇書...好似真係幾嚴咁!
一或果日老師無野比佢地做所以先叫佢地撲低呢?

另我今日問過學校,原來興趣班大多數都係星期六架,
而補習類既興趣班先係平日放學!
咁要報樂團既就可能無得選其他啦!

考完,我仔說佢全部識哂, 考咩就唔知. 只說老師在黑板寫一句,佢地又跟住寫. 我相信我仔係全部都唔識.

漢語拼音輸入法,我就覺得好似比較冷門,
會唔會學了都用不住? 佢只說在大6 也可用, 但有機會在大6用嗎? 大6 現在是用五筆.

原帖由 PoohBB 於 09-6-30 01:37 發表
考完,我仔說佢全部識哂, 考咩就唔知. 只說老師在黑板寫一句,佢地又跟住寫. 我相信我仔係全部都唔識.

漢語拼音輸入法,我就覺得好似比較冷門,
會唔會學了都用不住? 佢只說在大6 也可用, 但有機會在大6用嗎? 大6 現在 ...

你對自己個仔多點信心吧! 既然佢話識晒, 相信佢都係一個滿有自信的小孩.

我的同事都話漢語拼音係已越來越少人用了. 不過如果學了漢語拼音, 可順便學普通話, 咁都係一件好事.

我自己唔識任何中文輸入法, 所以同小朋友一齊學漢語拼音, 家吓反而識打少少中文

原帖由 Venuscheng 於 09-6-30 10:00 發表

你對自己個仔多點信心吧! 既然佢話識晒, 相信佢都係一個滿有自信的小孩.

我的同事都話漢語拼音係已越來越少人用了. 不過如果學了漢語拼音, 可順便學普通話, 咁都係一件好事. ...

ah 仔話佢地考完之後,老師講咗個好攪笑嘅故事比佢地聽wor , 5 通班班唔同

原帖由 小寶媽 於 09-6-30 00:16 發表

而補習類既興趣班先係平日放學 ...

你個仔是否編在105室考,我果個都話係好惡。佢話老師姓湯,係教體育科嘅。惡不一定代表不是好老師,其實我自己也感覺到這位老師認真和嚴肅嘅一面 ...

原帖由 小寶媽 於 09-6-30 00:16 發表

而補習類既興趣班先係平日放學 ...

原帖由 CharKar 於 09-6-30 11:20 發表
你個仔是否編在105室考,我果個都話係好惡。佢話老師姓湯,係教體育科嘅。惡不一定代表不是好老師,其實我自己也感覺到這位老師認真和嚴肅嘅一面 ...

...

我個仔張label就說編在106室考 (但去到時就去一樓的五號室) 咁係唔係即改了去105室呢? 因為我個仔話老師姓湯喎! 咁佢又無話老師惡.

我仔係2樓10室..佢返黎仲話嘩d同學好叻架
有同學乘數都識...6x6係幾多都識,(k3識乘數?)
有同學識諗英文詩,仲有普通話諗詩..
普通話&英語對答問題同數學
問我點解人地咁叻佢自已就咩都唔識喎....
(唉...鬼咩你學完又送返哂比老師!)
不過係咪我個仔又..真係差左d呢?!
好大壓力下

我個仔都係105號室,但他說老師很溫柔,他很喜歡那老師,不過我認同老師要firm,因為小一入學,最重要守紀律,當然要解釋給他們知道,並不是亂罵人那一種.

原帖由 小寶媽 於 09-6-30 13:03 發表
(唉...鬼咩你學完又送 ...

雖然K3不用學乘數, 不過我個仔都已背晒乘數, 因為佢在學校學珠心算時有學. 如果有心背, 都好快可以背識, 所以不用擔心. 至於你講又英詩, 又普通話詩, 我個仔就無咁大膽了. 更不會用普通話或英文答數學題. 我想可能真的有這樣的學生. 但相信人數唔會好多掛! 我唔想咁快就比咁大壓力自己和小朋友. 這個暑期也沒有打算特別操練我囝囝, 不過我會要佢睇多點書. 希望讓他養成每天閱讀的習慣

嘩!原來編班試考了這麼多東西(乘數、英文詩、普通話詩、普通話&英語對答數學問題),那編班試一定
是用來分精英班,不把這班精英編為一班去教,他們定會覺得上堂很無聊。他們的家長也定會覺得進度會被拖慢。

原帖由 小寶媽 於 09-6-30 13:03 發表
(唉...鬼咩你學完又送 ...

原帖由 CharKar 於 09-6-30 17:10 發表
嘩!原來編班試考了這麼多東西(乘數、英文詩、普通話詩、普通話&英語對答數學問題),那編班試一定
是用來分精英班,不把這班精英編為一班去教,他們定會覺得上堂很無聊。他們的家長也定會覺得進度會被 ...

雖然學校強調分班試係用來平均不同能力的學生. 但我也覺得分班試應該用來分開那些同學某方面較弱, 須要加強練習, 或叫補底. 如果數學弱的, 就在數學方面幫一幫這些小朋友, 這才是最好.

你又講得有道理喎! 果d咁叻的同學, 唔編埋一班的話, 佢地上堂可能會好無聊喎!

我不能成功DOWNLOAD個打字遊戲, 你地成功嗎?
不過發現個網址有好多好多其他遊戲玩的.
‹ 上一主題|下一主題