用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會呂明才小學 認識2009.9月 入讀沙呂小家長
樓主: dickdickmama
go

認識2009.9月 入讀沙呂小家長 [複製鏈接]

妳過奬了, 現今當父母的, 都係緊張子女學習的. 尤其香港的教育制度下, 學校變得越來越重要, 因為將來唔係睇公開考試成績, 要睇埋學校表現. 而升中的位也受學校其他級別的tsa結果影響.

原帖由 SandyCPS 於 10-7-28 14:08 發表

另外我想問,您自己覺得學校功課多不多?小朋友應付功課、課外活動、興趣班、考試測驗等,會不會是一間比較「忙」的小學

Sandy.

我覺得功課不多, 而且如家長認為小朋友應付唔到咁多功課, 學校容許家長可申請小朋友做少些功課的。我囝囝做功課比較快, 佢通常在小息時已做晒功課, 所以放學回家就係玩. 課外活動係家長自己報名, 如妳認為小朋友應付得到, 可以報多些, 應付唔到就可以少報或唔報名都得的. 要另外付款的. 不算太忙的小學, 不過有時有打字功課, 我仔打得慢, 所以就需時. 而有時做主題功課, 如作故事, 我仔和我在這方面比較差, 所以考起我們了。

原帖由 SandyCPS 於 10-7-28 14:08 發表

有家長說考試無得溫,係因為出的內容是課外閱讀題,是不是這樣?是不是很難?我幾認同這種方法,因為唔係死背書,而係考佢實際的理解能力。這方面,您所知的情況是怎樣?

Sandy.

考試主要考閱讀理解, 但好多時文章的詞都是教過的, 所以都唔可以話完全無得溫習.  在我看來, 中文較深, 因為無咁直接問,但數學和英文都算淺的

學校有否補習班或功課輔導班?其實我都是全職媽媽,基本上我預左是自己幫佢跟功課,但如果有功課輔導班都會考慮,因為有時跟佢功課,佢唔鍾意我管佢D字……等等。

Sandy.

我校有功課輔導班, 好似有些同學會在放學後有輔導。 另外家長也可以自費參加一個課外活動, 好似係加強教類似學校的課程內容的. 我無報名, 而我囝囝也沒被安排功課輔導, 所以詳情不太清楚.

您的小朋友在康文署學圍棋,一班有多少人?

Sandy.

我唔記得幾多人一班, 我想20個掛? 妳可以去康文署網址, 選妳地區, 選妳喜歡的活動, 有寫人數的, 不過要抽籤, 通常好多人抽籤的.

Venuscheng,

謝謝您啊!現在還有一個多月就要選校了,明天到幼兒園拿仔仔的學期評估,希望到時問一問老師的意見吧!

嘩!您仔仔在小息咁短時間已做完功課,他肯自動自覺, 真的很乖啊!

其實我想每間學校都有好有唔好,咁您自己覺得小朋友响呢度學習,佢壓力大嗎?另外,家長也壓力大嗎?

Sandy

原帖由 Venuscheng 於 10-7-29 13:01 發表
妳過奬了, 現今當父母的, 都係緊張子女學習的. 尤其香港的教育制度下, 學校變得越來越重要, 因為將來唔係睇公開考試成績, 要睇埋學校表現. 而升中的位也受學校其他級別的tsa結果影響.

我覺得功課不多, 而且如家長 ...
My child, you hold the whole of my heart in your small hands. 歡迎來看 ^^ 給恩浩的情書 ^^

原帖由 SandyCPS 於 10-8-6 16:41 發表
Venuscheng,

謝謝您啊!現在還有一個多月就要選校了,明天到幼兒園拿仔仔的學期評估,希望到時問一問老師的意見吧!

嘩!您仔仔在小息咁短時間已做完功課,他肯自動自覺, 真的很乖啊!

其實我想每間學校都有好有唔好,咁您自己覺得 ...

其實兒子不過是小一, 暫時都未有什麼壓力, 他很喜歡打羽毛球, 我就讓他每星期打三天, 我想到他小五小六時, 我未必放心他一星期打咁多日羽毛球了.
不過, 我想我的兒子總是會有點壓力的, 不過不是學校給的, 是我和他爸對他是有點期望的. 只是我們盡量不給他壓力. 如果有的話, 希望成為他的推動力.

謝謝您,Venus。

1.  還有,想問問您說有關學校活動,如模範生選舉、班際比賽等…,係咪好富競爭性?另到D家長好似都一齊幫小朋友拉票、爭頭位咁?

2.  小一新生的適應如何?會否安排在暑假時就有1-2周的課堂適應?

謝謝。

Sandy

原帖由 Venuscheng 於 10-8-7 20:28 發表

其實兒子不過是小一, 暫時都未有什麼壓力, 他很喜歡打羽毛球, 我就讓他每星期打三天, 我想到他小五小六時, 我未必放心他一星期打咁多日羽毛球了.
不過, 我想我的兒子總是會有點壓力的, 不過不是學校給的, 是我和 ...
My child, you hold the whole of my heart in your small hands. 歡迎來看 ^^ 給恩浩的情書 ^^

原帖由 SandyCPS 於 10-8-11 10:59 發表
謝謝您,Venus。

1.  還有,想問問您說有關學校活動,如模範生選舉、班際比賽等…,係咪好富競爭性?另到D家長好似都一齊幫小朋友拉票、爭頭位咁?

2.  小一新生的適應如何?會否安排在暑假時就有1-2周的課堂適應?

謝謝。

Sandy ...

我囝囝沒有參選, 也沒有特別參加什麼比賽比賽, 所以不感受到競爭, 但見有份參加模範生的小朋友, 又派宣傳的書籤, 手作仔, 相信家長和小朋友都下了不少功夫呀! 係我懶惰, 所以無咁的精力和時間可以做到咁多.

聽聞以往開學頭兩星期都只係活動, 而頭兩天返半日, 所以都算適應週. 不過我仔上年一開學就教書, 聽聞因為校長很怕教籌局突然話停課, 所以一開學就教書, 以免日後要補課或教唔切. 所以囝囝一上小學頭一個月看來都十分疲倦, 我想是因為他仍未適應.

昨天我hb到學校, 見到今年學生放小息, 原來今年新開小一新生應日兩天, 所以小一的小朋友昨天返學了.

很開心學校還會有高爾夫球場在草地場, 未來還有環保天台. 相信唔比小朋友返學, 對他們來說會是懲罰呀! 我都好想返這學校.

Venus,

謝謝您啊!唉!都未知點揀…

其實我自己真係好鍾意,而仔仔來過開放日,都好鍾意。
但爸爸就鍾意培基,仔仔只係見過培基的外面,佢都唔知點揀。

其實,間間學校都有學習讀得開心、亦有讀得有壓力既,您點樣睇學校內的競爭性?會不會令小朋友同家長都好有壓力?

因為小朋友都幾活躍,雖然無過度活躍症,但佢情緒好易波動,容易發脾氣,但呢半年老師同家人觀察,仔仔都改善多了。唔知第時點適應小學呢?所以想揀間活動D、又輕鬆D既俾佢,您覺得沙呂小算唔算讀得輕鬆呢?因為都幾多野玩,唔係死古古坐响度學野。

問題媽咪Sandy

原帖由 Venuscheng 於 10-8-31 15:19 發表
昨天我hb到學校, 見到今年學生放小息, 原來今年新開小一新生應日兩天, 所以小一的小朋友昨天返學了.

很開心學校還會有高爾夫球場在草地場, 未來還有環保天台. 相信唔比小朋友返學, 對他們來說會是懲罰呀! 我都好想 ...

原帖由 SandyCPS 於 10-9-7 01:22 發表
Venus,

謝謝您啊!唉!都未知點揀…

其實我自己真係好鍾意,而仔仔來過開放日,都好鍾意。
但爸爸就鍾意培基,仔仔只係見過培基的外面,佢都唔知點揀。

其實,間間學校都有學習讀得開心、亦有讀得有壓力既,您點樣睇學校內的競爭 ...

培基都有好多人讚好, 猶其是佢地的英文. 相信無論是入到的係一呂, 沙呂或是培基, 都要慶祝下.

我想沙呂算輕鬆掛. 阿仔就真係日日都有課外活動. 希望唔好影響佢學業啦! 上了小二, 阿仔主動說叫我幫佢溫習. 我想是因為佢常常和他的一個同學比較. 一勝過那個同學就好開心, 我都唔知點解佢係都要同個位同學比??

情緒的問題就可能要請教專家, 我的細女又係情緒變化好大, 不過她就無她哥哥咁活躍, 亦較哥哥坐得定. 我知學校對讀寫障礙的小朋友有支援, 但對資優生就無. 我也沒有聽過學校對「過度活躍」的小朋友有沒有社工或老師跟進. 不過你都話你仔仔沒有過度活躍, 咁即係活潑一點姐, 應該適應不難的。我想:如果要真正的活動教學, 要去國際學校才有. 傳統的中小學都係一個老師對三十幾個學生, 太多活動真係好難控制場面. 老師要教到書, 惟有要求小朋友坐定安靜. 不過現今很多學校都加入一些活動課堂, 好似沙呂小會有分組的課, 學英語拼音時, 係會有遊戲玩的, 但不要期望所有課堂都有得活動。

Venus,

謝謝您的分享。

有結果了,早兩天在尤德中心評估,是亞氏保加,即是社交、情緒障礙。有陝隘的思想,固執,因此亦容易發脾氣,影響與人交往…

都係果句,唔知點揀?
專家說及早發現,問題應不大可以改善。
等我都給自己一點空間,
再問一問專家及老師意見,再想吧!

真的謝謝您。
Sandy

原帖由 Venuscheng 於 10-9-9 12:53 發表

培基都有好多人讚好, 猶其是佢地的英文. 相信無論是入到的係一呂, 沙呂或是培基, 都要慶祝下.

我想沙呂算輕鬆掛. 阿仔就真係日日都有課外活動. 希望唔好影響佢學業啦! 上了小二, 阿仔主動說叫我幫佢溫習. 我想是 ...

原帖由 SandyCPS 於 10-9-10 12:14 發表
Venus,

謝謝您的分享。

有結果了,早兩天在尤德中心評估,是亞氏保加,即是社交、情緒障礙。有陝隘的思想,固執,因此亦容易發脾氣,影響與人交往…

都係果句,唔知點揀?
專家說及早發現,問題應不大可以改善。
等我都給自己一點空 ...

剛剛今天看到通告, 學校的拔尖補底班原來有為專注力或過度活躍的小朋友有特別訓練. 也有一連串的特別小組給特別的小朋友, 但因這是政府的服務, 不是自己決定讓小朋友參加的, 係要學校由社工評估。

謝謝您,Venus,

是的,我知道。
尤德中心也出了一封信給我,待我確知道小朋友入讀的小學後,再由尤德通知該校。中心會轉介一名心理專家到訪小朋友所屬的小學,再作跟進。

您「覺得」沙呂小對這些小朋友會有標籤嗎?

Sandy

原帖由 Venuscheng 於 10-9-10 13:14 發表

剛剛今天看到通告, 學校的拔尖補底班原來有為專注力或過度活躍的小朋友有特別訓練. 也有一連串的特別小組給特別的小朋友, 但因這是政府的服務, 不是自己決定讓小朋友參加的, 係要學校由社工評估。 ...

想問:如果我的小朋友不屬於要特別照顧(無論拔尖或補底),因之前有家長說應是由教育局決定的,那小朋友在該堂是否可以做功課?

原帖由 SandyCPS 於 10-9-11 00:25 發表
謝謝您,Venus,

是的,我知道。
尤德中心也出了一封信給我,待我確知道小朋友入讀的小學後,再由尤德通知該校。中心會轉介一名心理專家到訪小朋友所屬的小學,再作跟進。

您「覺得」沙呂小對這些小朋友會有標籤嗎?

Sandy

...

沙呂小對小朋友無標籤的, 沒有精英班. 所以我都想知到底拔尖補底班會怎樣安排?? 我老公話有機會佢會問問鄧校長喎! 佢叫我send email問下老師或其他家長.

謝謝您。

Sandy

原帖由 Venuscheng 於 10-9-13 12:59 發表

沙呂小對小朋友無標籤的, 沒有精英班. 所以我都想知到底拔尖補底班會怎樣安排?? 我老公話有機會佢會問問鄧校長喎! 佢叫我send email問下老師或其他家長. ...

各位沙呂小家長,

我想問沙呂小是否小二開始全級用普通話教中文, 另鄧校長是否已退休?

原帖由 SandyCPS 於 10-9-15 17:02 發表
謝謝您。

Sandy

原帖由 mackyfungng 於 10-9-19 19:15 發表
各位沙呂小家長,

我想問沙呂小是否小二開始全級用普通話教中文, 另鄧校長是否已退休?

鄧校長已退休, 但佢現在義務當學校顧問, 暫未有校長人選.
我不知是否小二全級普通話, 我想是的, 因為我仔用普通話教中文

回復 1# Venuscheng 的帖子

謝謝你 Venuscheng!
‹ 上一主題|下一主題