用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 考琴一問
go

考琴一問 [複製鏈接]

囡囡E+學緊2級琴,我同琴老師講希望明年替囡囡考3級,其實我對考琴試不太認識因囡囡從未校過琴試.琴老師告訴我一年有2次考琴,一次在年頭,一次在年中,她說會替囡囡報明年年中考,因她担心囡囡未能應付年頭的琴試,怕她趕不切完成3級的課程,因囡囡現時仍然學緊2級琴,但琴老師告訴我由下個月開始便會教囡囡3級的考試琴歌,that means 下個月她便會收取3級的學費.  我覺得假如真的是教3級,琴老師要收取3級的學費是理所當然,但問題就是囡囡現在依然是學緊2級琴,而且明年年尾才考3級琴試,距離現在還有大約15個月多的時間,是否有必要下個月便開始教3級的琴呢? 我只想在這裡請教一吓其他媽咪的意見,我這個老師這樣做的程序是正常嗎?因我囡囡從未考個琴試,所以我實在摸不著頭腦.  可否分享一吓嗎?

謝謝,
   0    0    0    0

學3級唔等到彈到3級考試歌,正確來說,彈到考試歌合格=升4級,我相信囡囡學3級一段時間先有能力彈到3級考試歌。問題在於,你囡囡2級是否尾聲,學3級會否吃力,老師是為了升級才說教考試歌還是你囡囡已有能力升級。
另外, 琴試通常都參加皇家音樂試,考試時間應是4/5月 (前一年12-1月報名)或8-11月(同年2-4月報名),你詳細可到香港考試局check。
原帖由 加油 於 09-6-7 21:18 發表
囡囡E+學緊2級琴,我同琴老師講希望明年替囡囡考3級,其實我對考琴試不太認識因囡囡從未校過琴試.琴老師告訴我一年有2次考琴,一次在年頭,一次在年中,她說會替囡囡報明年年中考,因她担心囡囡未能應付年頭的琴試,怕她趕 ...

醒目開學勳章

原帖由 miss321 於 09-6-7 22:41 發表
學3級唔等到彈到3級考試歌,正確來說,彈到考試歌合格=升4級,我相信囡囡學3級一段時間先有能力彈到3級考試歌。問題在於,你囡囡2級是否尾聲,學3級會否吃力,老師是為了升級才說教考試歌還是你囡囡已有能力升級。
另外, 琴試通 ...

你講得岩呀

我女女岩岩 4 月考咗 3 級試 ,
5 月份已經收 4 級學費 ,

收4 級學費唔等於佢有 4 級程度 ,
只係教佢學緊 4 級既野 ,

如果樓主個女女要考 3 級 ,
即表示老師教佢 3 級既野 ,
所以老師收 3 級學費係正確 :)

同意。
考完3級即會升4級,除非唔合格。就好似讀書咁,考完試就升班。所以考試前實質要練習同等級數既曲目。

我建議家長唔好太心急,因為好多時候小朋友未到級數,但家長又想子女快d考試,所以好多時候令老師有小許為難。而且每個人學習能力、速度都唔同,亦都好講天份同所投資時間既多少。其實,好多家長都誤會左,以為低級可以升得好快,其實基本工先係最重要,應該要花多心思同埋時間去學習,將來先會事學得更加好。所以考試的事,都係商量下會好d,如果唔係老師一谷,有d小朋友就好吃力,因此而變得唔鍾意彈琴。

原帖由 miss321 於 09-6-7 22:41 發表
另外, 琴試通 ...

For ABRSM, there are 2 sections each year - (1) Apr - May (deadline Jan), or (2) Aug - Nov (deadline Mar).

As for the tuition concerns, if the teacher is going to teach your daughter grade 3 materials (not just exam pieces, but also lots of other pieces), starting grade 3 next month makes sense because only know how to play the exam pieces are not enough for building a solid foundation.  But if the teacher is only going to focus on examination materials, it might be a little early to begin because it doesn't take too long to learn the pieces and to play those pieces well.  Also, scales, sight reading, and aural test are quite easy for grade 3. :)

多謝咁多位的回覆. 其實大大話話我囡囡學琴由初級到現在2級前前後後都3年了. 所以我先至俾囡囡試吓考3級因想俾番小小acheviement佢,因為都學好耐吓,而琴老師告訴我會替囡囡2月才報,亦即是囡囡會在8-11月才考,所以距離考試還有一段時間.

正月conyluk所說,如果e+開始正係教考試歌就可能係會早左啲,但如果老師係開始教埋grade3的課程而吾係正係教考試歌,我諗就ok,不過我都會同老師了解吓先.好多得咁多位的分享!

‹ 上一主題|下一主題