用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 41區有冇人派到兩大名校
樓主: 池上遼一
go

41區有冇人派到兩大名校 [複製鏈接]

係報紙咁講架...

http://hk.news.yahoo.com/article/090606/4/ckb7.html

小一派位放榜 八成獲派首三志願 女兒入名校 「開心過中六合彩」
(明報)2009年6月7日 星期日 05:05

名校林立的41校網(九龍城),早上9時半才開放的統一派位中心門外,8時多已有近半百家長排隊,等候派位結果。邱太表示下學年小學因推小班令學額減少,知道競爭會較激烈,自去年起已十分擔心。雖女兒首選的瑪利諾修院學校落空,但獲派第二志願拔萃小學,邱太見到結果後喜極而泣。

原帖由 jywbb 於 09-6-9 16:41 發表

我第一個行出來証明你或者你朋友講大話呀 放第一位都抽唔到,放第二位會抽到?

有冇人知點解呀???  我真係唔係好明, 係咪真係冇乜人第一志願選擇拔悴小學???

原帖由 jjbaby0307 於 09-6-10 20:01 發表
係報紙咁講架...

http://hk.news.yahoo.com/article/090606/4/ckb7.html

小一派位放榜 八成獲派首三志願 女兒入名校 「開心過中六合彩」
(明報)2009年6月7日 星期日 05 ...

原帖由 wongpsv 於 09-6-10 17:14 發表
請請教各位,我有以下問題唔明
1.   41區學校唔多,統一派位乙部係唔係將所有41區學校填晒?
2.   係唔係一定會派到41區既學校?如果唔係又會派去邊?
3.   可以講下你地係點放學校次序呀?因成日聽人講要填得有技巧....真 ...

1. yes, 仲會係黃大仙區撥小量學位過嚟, 不過都係簡唔落手嗰d
2. 唔係間間41區學校都好ga, 例如我樓下個女仔派咗去九龍城樂善堂, 一間破落, 將面臨殺校嘅學校, 我朋友個女派咗去溥仁, 一間係東頭村嘅村校, 聽都未聽過, 仲有我女個同學派咗去一間未聽過嘅學校...好多好多呢d例子...其實41區女仔可以簡嘅只得maryknoll 同聖家, 而男仔只得la salle, 其他嘅都已經係2,3線嘅學校, 不過九龍塘官立小學嘅聯繫中學係依利沙百中學, 都有20-30%嘅學生升上去, 都可以考慮
3. 唔好淨係填一間, 要盡量填晒, 如果唔係就會派到d唔知係mug嘅學校

原帖由 jjbaby0307 於 09-6-11 10:15 發表
有冇人知點解呀???  我真係唔係好明, 係咪真係冇乜人第一志願選擇拔悴小學???

因為呢間學校已經係一隻爛船, 有遠見嘅家長都唔會簡呢間做first choice, 我都係填MCS同兩間聖家, 我估男仔都多數會填la salle, 反而2線學校中, 九龍塘官立小學比較好, 因為有部分可以升上依中, 都幾好ga

原帖由 NatalieMaMa 於 09-6-11 10:16 發表

1. yes, 仲會係黃大仙區撥小量學位過嚟, 不過都係簡唔落手嗰d
2. 唔係間間41區學校都好ga, 例如我樓下個女仔派咗去九龍城樂善堂, 一間破落, 將面臨殺校嘅學校, 我朋友個女派咗去溥仁, 一間係東頭村嘅村校, 聽都未 ...

So, the ones who could get into LS or MCS are real lucky ones ! Congratulations again !

原帖由 LS+MCS 於 09-6-11 10:47 發表

So, the ones who could get into LS or MCS are real lucky ones ! Congratulations again !

Thanks!!真係好感謝主!!!

你呢個咁經典咁幸運嘅case, 真係非常非常之得到幸運之神嘅眷顧 :)

原帖由 NatalieMaMa 於 09-6-11 11:00 發表

Thanks!!真係好感謝主!!!

你呢個咁經典咁幸運嘅case, 真係非常非常之得到幸運之神嘅眷顧 :)

Yes, I am real thankful to God's mercy on my kids, though there're much of other difficulties / challenges that I have to overcome / encounter.

小拔係爛船?  唔係呀, 家長? 人地英文學習環境好過ls/mcs多多聲, 學生係校園係全英文架, 單呢點, mcs又點比呀 ?  

原帖由 NatalieMaMa 於 09-6-11 10:22 發表

因為呢間學校已經係一隻爛船, 有遠見嘅家長都唔會簡呢間做first choice, 我都係填MCS同兩間聖家, 我估男仔都多數會填la salle, 反而2線學校中, 九龍塘官立小學比較好, 因為有部分可以升上依中, 都幾好ga ...

其實只要小朋友入到自己鍾意同埋適合自己嘅學校就已經好好, 唔使理係咪大部分人心目中嘅名校, 每間學校都有優點和缺點, 視乎個人喜好

原帖由 LS+MCS 於 09-6-11 11:09 發表

Yes, I am real thankful to God's mercy on my kids, though there're much of other difficulties / challenges that I have to overcome / encounter.

所以我嚟緊呢6年都唔敢鬆懈, 真係驚冇得留低

overview....我好明白,不用說!...
只要立場堅定,向著自己的目標進發!其他東西已不再重要,有時間的話諗下來年有咩action plan 仲好la!
新學年好快到,何必為一時長短,費神!何雖比較!+隻手指都會有長有短!各位,大家繼續努力吧!加油呀!–定得...haha

dont worry even though now many people say cant connect to secondary!but one thing is true..if ur girls or boys study well , school must have space let them to go in dbs or dgs, it's true!...trust me!

九官真係咁好?咁KTS算什麼?差不多年年都有KTS的同學轉去九官,但都是一般的學生。每間九韶的官小,都有人入伊中,每間小學都有叻人!APS、聖方濟英小、DPS、MCS及LS都唔例外,DBS都有只識跑步,英文麻麻的學生......

原帖由 NatalieMaMa 於 09-6-11 10:22 發表

因為呢間學校已經係一隻爛船, 有遠見嘅家長都唔會簡呢間做first choice, 我都係填MCS同兩間聖家, 我估男仔都多數會填la salle, 反而2線學校中, 九龍塘官立小學比較好, 因為有部分可以升上依中, 都幾好ga ...

原帖由 hingmami 於 09-6-11 19:31 發表
九官真係咁好?咁KTS算什麼?差不多年年都有KTS的同學轉去九官,但都是一般的學生。每間九韶的官小,都有人入伊中,每間小學都有叻人!APS、聖方濟英小、DPS、MCS及LS都唔例外,DBS都有只識跑步,英文麻麻的學生......

...

當然每間學校都有叻同唔叻嘅學生la, 都唔使講ga la...
我係回應個topic講緊41區選校嘅問題, 當然填表係選津校la, 私校係冇得填表抽獎ga, 係要自己考ga, 所以私校呀, 直資呀, 開其他topic再講la...
而41區嘅家長都知呢區有mug學校好簡ga la, 而我個post係講緊41區2線嘅津小, 如果係41區嘅家長都知2線嗰d包括九龍塘官小, 2間華德, 基華等, 而聖家同舊小拔, 有d家長覺得係1線, 有d覺得係2線, 見仁見智la, 而係眾多2線, 係2線, 嘅學校當中, 九龍塘官小比華德及基華優勝嘅係佢有3間聯繫官立中學, 其中一間係QES, 小學概覽講得好清楚, 簡學校之前係要溫書ga! 況且唔係所有官小嘅聯繫中學都係QES, 好簡單, 觀塘官立小學已經升唔到QES, 叩門另計, 正如唔係所有港島區官小嘅聯繫中學都係King's College, Queen's College, 如果唔係軒小都唔會咁搶手la, 所以你話係九龍官小都去到QES就唔係好啱la...

原帖由 hingmami 於 09-6-11 19:31 發表

...

你講得啱呀, DBS係有班只識跑步, 英文麻麻嘅學生, 不過佢地係學校重點栽培嘅學生...
唔只DBS, DGS, MCS, Heep Yunn...所有傳統名校, 特別係男校或女校都有呢d為校爭光嘅學生, 佢地係唔使成績好ga, sport 叻同識得攞牌就得ga la...即使考試時間同比賽時間相撞, 考試都要讓路, 因為攞牌大過天, 呢d就係傳統名校嘅傳統la...

想請問基於什麼原故MCS不能比? MCS屬英小,應該都是全英語教學!

原帖由 overview 於 09-6-11 11:23 發表
小拔係爛船?  唔係呀, 家長? 人地英文學習環境好過ls/mcs多多聲, 學生係校園係全英文架, 單呢點, mcs又點比呀 ?  

每間學校都有長短處!斕船又真係有些過份。MCS和LS都會有八成上中學,不知餘下兩成會去邊?有無高人有備課呢?佢地都捱過六年,唔駛轉校。

恕不能認同你的睇法,我的小朋友正是在閣下所提及的其中一間就讀,我感覺學校無論成績、運動、音樂......都一樣重視,運動好的小朋友,成績也相當不錯。
原帖由 NatalieMaMa 於 09-6-11 22:44 發表

你講得啱呀, DBS係有班只識跑步, 英文麻麻嘅學生, 不過佢地係學校重點栽培嘅學生...
唔只DBS, DGS, MCS, Heep Yunn...所有傳統名校, 特別係男校或女校都有呢d為校爭光嘅學生, 佢地係唔使成績好ga, sport 叻同識得 ...

回覆 1# onmummum1 的文章

各位媽咪, 我想請教下如果1st round 跨區揀拔小, 係吾係0機會?  tks!

原帖由 luiling 於 09-6-13 14:31 發表
各位媽咪, 我想請教下如果1st round 跨區揀拔小, 係吾係0機會?  tks!

不會, 1st round 是看你有多少分, 如果你有20分, 拔小還是有機會的
‹ 上一主題|下一主題