用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 41區有冇人派到兩大名校
go

41區有冇人派到兩大名校 [複製鏈接]

瑪利諾同喇沙呢
   1    0    0    0

睇d人post出嚟好似好多人ok wor
我身邊都有好幾個入左

原帖由 池上遼一 於 09-6-6 14:07 發表
瑪利諾同喇沙呢

感謝主, 派到Maryknoll Convent, 個妹唔使煩

其實呢區競爭應該是十分激烈的. 像喇唦, 第二輪可供抽獎的學位不足100個, 預留了約10個給外區, 而如果假設十個41區的男孩有九個都選它為第一位的話, 那起碼已經有超過五百個在抽, 命中率可能只得6分1左右...

所以抽到的實在應該十分開心!

咁實際情況係咪1/6機會抽中﹖如果係﹐我覺得比我想象中容易了.
原帖由 ryohga 於 09-6-7 07:01 發表
其實呢區競爭應該是十分激烈的. 像喇唦, 第二輪可供抽獎的學位不足100個, 預留了約10個給外區, 而如果假設十個41區的男孩有九個都選它為第一位的話, 那起碼已經有超過五百個在抽, 命中率可能只得6分1左右...

所以抽 ...

原帖由 NatalieMaMa 於 09-6-7 12:52 AM 發表
感謝主, 派到Maryknoll Convent, 個妹唔使煩

我哋都係Maryknoll,好似今年得不到70個位,右除跨區,約60+?個位,真的感謝主!!

請教41區家長﹐若果是男仔﹐考大抽獎﹐是否la salle機會率高過拔小﹖拔小位少又係男女校.

呢間舊小拔已經同DBS脫咗勾, 唔可以直升, 聽講好多好老師都過檔去新小拔, 校舍又細, 一級得兩班, 可以唔使考慮

舊拔校舍的確是細, 但話晒都是區內出名的學校, 而且仲係小數英小之一, 好多人都會放它和九官為41區的第二三位(包括我). 今年有20分的也不是全部入到舊拔, 考唔考慮它便由各位家長自己決定了.

原帖由 NatalieMaMa 於 09-6-7 10:02 發表
呢間舊小拔已經同DBS脫咗勾, 唔可以直升, 聽講好多好老師都過檔去新小拔, 校舍又細, 一級得兩班, 可以唔使考慮

原帖由 NatalieMaMa 於 09-6-7 00:52 發表

回覆 8# NatalieMaMa 的文章

不過今年六年級仲可以直升大拔,
兩班學生得幾個升唔到
遲幾年就唔知
應該仲有關係,

舊小拔同九官同級?差好遠喎!九官小肯定差過聖家、KTS、宣道、聖芳濟,而每年這幾間都有人爭插班入DPS......係喎!呢幾間點排名?

原帖由 ryohga 於 09-6-7 10:50 發表
舊拔校舍的確是細, 但話晒都是區內出名的學校, 而且仲係小數英小之一, 好多人都會放它和九官為41區的第二三位(包括我). 今年有20分的也不是全部入到舊拔, 考唔考慮它便由各位家長自己決定了.

...

原帖由 池上遼一 於 09-6-7 11:56 發表
不過今年六年級仲可以直升大拔,
兩班學生得幾個升唔到
遲幾年就唔知
應該仲有關係,

佢脫勾都係近呢3幾年嘅事, 所以脫勾嗰年開始收嘅小一學生係無得直升, 而脫勾之前小一以上嘅學生則不受影響

KTS、宣道、聖芳濟等是私小, 不能抽的.
原帖由 hingmami 於 09-6-7 12:27 發表
舊小拔同九官同級?差好遠喎!九官小肯定差過聖家、KTS、宣道、聖芳濟,而每年這幾間都有人爭插班入DPS......係喎!呢幾間點排名?

囝囝派到第一志願....喇沙小學

我個女都是派到第一志願,難以相信,感謝主,
妹妹都可以一起讀書,不用煩惱了。

question!~

原帖由 Tnw 於 09-6-8 12:18 發表
我個女都是派到第一志願,難以相信,感謝主,
妹妹都可以一起讀書,不用煩惱了。

何家姐入咗?妹妹都可以入埋?不是要計分嗎?家姐入讀有幾多分?

my son accept by la Salle this year, and would his brother accept by same school coming year?

醒目開學勳章

原帖由 Stevendad 於 09-6-8 13:36 發表

my son accept by la Salle this year, and would his brother accept by same school coming year?

Yes!
有兄姊在校就讀,是必收生,不用計分。(如現行制度不變的話)

are u sure?

would u mind to show me the detail...... here!~

as i want to know more about this!~

要睇弟弟幾時入小學, 如果當時哥哥已上中學就唔可以啦.

原帖由 Stevendad 於 09-6-8 19:49 發表
are u sure?

would u mind to show me the detail...... here!~

as i want to know more about this!~
‹ 上一主題|下一主題