用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 請問三年級.....開始是否有很多功課呢??
go

請問三年級.....開始是否有很多功課呢?? [複製鏈接]

請問三年級.....開始是否每日有很多功課呢??

麻煩大家解答.............唔該晒
   0    0    0    0

功課唔多! 但 P.4 起親子 PROJECT 會較初小深.
** 我訓練囡囡由 P.1 下學期起, 自行做功課, 唔明才問, 默書/測驗/考試亦要自行溫習.
** 學校每日最後一堂是自修堂, 囡囡多數將當日功課完成.
** 假期(包括長假期)學校不會額外加功課, 我覺得好輕鬆.

原帖由 FITTI 於 09-6-2 23:07 發表
請問三年級.....開始是否每日有很多功課呢??

麻煩大家解答.............唔該晒

THX HY412
我都以為 p.3 起會多功課

原帖由 HY412 於 09-6-4 11:01 發表
功課唔多! 但 P.4 起親子 PROJECT 會較初小深.
** 我訓練囡囡由 P.1 下學期起, 自行做功課, 唔明才問, 默書/測驗/考試亦要自行溫習.
** 學校每日最後一堂是自修堂, 囡囡多數將當日功課完成.
** 假期(包括長假期)學 ...

囡囡讀書一向不用我太粗心 ( 不代表她成績好 ), 她很多時在學校已完成所有功課, 所以我覺得唔多 ......

升上 P.4 , 因為程度明顯深了, 而英文功課多了, 主要是查字典寫音標和解釋, 所以要回家才能做, 時間因此而花多了.

原帖由 poonsline 於 09-6-4 11:32 發表
THX HY412
我都以為 p.3 起會多功課

我囡而家p1 都唔係日日係學校完成功課, 有時真係想知佢自修堂係到做乜 ...

你囡囡好叻喇, 學術/運動/音樂都平均發展

原帖由 HY412 於 09-6-4 11:41 發表
囡囡讀書一向不用我太粗心 ( 不代表她成績好 ), 她很多時在學校已完成所有功課, 所以我覺得唔多 ......

升上 P.4 , 因為程度明顯深了, 而英文功課多了, 主要是查字典寫音標和解釋, 所以要回家才能做, 時 ...

一生人讀書時間起碼要 20 年, 趁功課唔太多的時候便給她盡情地玩, 升上 P.4 便要修心讀書. 在 P.3 之前, 囡囡參加了 7-8 樣課外活動, 全部都是她要求學的, 我定下條件, 必須要每天做完功課才可以學, 而當時 P.1 是沒有自修堂的, 於是她爭取每個小息都在做功課, 可能因此而養成她不會將做功課時間拖長

P.4 課外活動減少一半, 每個小息都去了圖書館幫手, 所
原帖由 poonsline 於 09-6-4 17:05 發表
我囡而家p1 都唔係日日係學校完成功課, 有時真係想知佢自修堂係到做乜 ...

你囡囡好叻喇, 學術/運動/音樂都平均發展

小三,四重可以好好享受,小五便大劑了,
要補課至4:40(3日),唔簡單.
‹ 上一主題|下一主題