用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 九龍柏基國際幼稚園PIPS vs 九龍塘啟思
go

九龍柏基國際幼稚園PIPS vs 九龍塘啟思 [複製鏈接]

請家長提供九龍柏基國際幼稚園 (國際pre-nursey班) 及九龍塘啟思 (小組班 pre-nusery) 意見。

如上午返PIPS  (845-1145), 下午返啟思 (130-430), 對兩歲半小朋友會否太辛苦?
小女平時430pm後才小睡片刻。
   0    0    0    0

原帖由 jujee 於 09-5-29 18:23 發表
請家長提供九龍柏基國際幼稚園 (國際pre-nursey班) 及九龍塘啟思 (小組班 pre-nusery) 意見。

如上午返PIPS  (845-1145), 下午返啟思 (130-430), 對兩歲半小朋友會否太辛苦?
小女平時430pm後才小睡片刻。 ...

我女也是今年9月讀九龍pips上午班的呢!
你下午安排BB玩或學其他東西啦!每間幼稚園的規矩也有不同,2歲BB要適應咁多野和要搭車四處走,好辛苦架!2歲班最重要是令BB鍾意上學和開心上學呢!

BBG1,請問你點解簡PIPS比女女讀呢?我對PIPS唔太了解, 佢地收左我女張form之後兩星期就sent左acceptance letter比我女(reply date June 4), 冇interview過,但我約school tour 係June 5.

我簡PIPS係想個女學普通話先, 阿女而家只識聽同講英文。我又未知想佢將來讀本地定國際小學, 所以唔想放棄啟思。

有九龍塘幼兒園收了我女,但我會給女讀九龍PIPS。
我女在九龍PIPS上playgroup差不多1年,我覺得間學校好新,環境好,女又在這裡上了差不多一年playgroup,不用再適應新學校。我地報local2歲班,知道課程有兩文三語,加上近家所以選PIPS。
PIPS是根據先到先得方法收生的,其實處處的2歲班面試,來來去去都係考果D野,大仔實收先。最重要揀間環境好,BB上學開心,培養到學習興趣的學校。你不用擔心,我聽講PIPS國際班不錯的。

咁你最後既decision係點?

我仔仔之前上過PIPS PLAYGROUP, 黎緊9月又上PLAYGROUP, 覺得環境唔錯. 諗住第日讀PIPS LOCAL CLASS, 遲D先再諗俾佢讀INT'L 小學 / LOCAL小學.

原帖由 jujee 於 09-5-31 10:58 發表
BBG1,請問你點解簡PIPS比女女讀呢?我對PIPS唔太了解, 佢地收左我女張form之後兩星期就sent左acceptance letter比我女(reply date June 4), 冇interview過,但我約school tour 係June 5.

我簡PIPS係想個女學普通話先, ...
做o左740天奶媽, 終於收工啦! 各位繼續努力哦!

BBG1,

你囡囡讀得開心嗎? 我仔又開始上PIPS playgroup, 一星期3天, 佢都幾開心, 我就攰D啦~

想問下, 你知唔知道PIPS INT'L班行IB programme, 唔知LOCAL班係咪都行IB programme呢?

原帖由 BBG1 於 09-6-1 08:52 發表
有九龍塘幼兒園收了我女,但我會給女讀九龍PIPS。
我女在九龍PIPS上playgroup差不多1年,我覺得間學校好新,環境好,女又在這裡上了差不多一年playgroup,不用再適應新學校。我地報local2歲班,知道課程有兩文三語,加上近家所以選 ...

九龍柏基國際幼稚園,係咪好貴嗰間?

我上去website 睇..點解要買債券既??

Most International Schools request parent to buy debenture.  PIPS Playgroup requires to buy debenture (=1 month school fee), but it is refundable upon withdrawal if you give them 1 month notice.  I think same rules applies to Pre-nursury.

原帖由 cherry_bird 於 09-9-13 10:02 發表
我上去website 睇..點解要買債券既??

原帖由 YYZ 於 09-9-13 14:43 發表
Most International Schools request parent to buy debenture.  PIPS Playgroup requires to buy debenture (=1 month school fee), but it is refundable upon withdrawal if you give them 1 month notice.  I th ...

I learnt from their website that $20,000 personal debenture is required for pn application, correct me if I am wrong...

原帖由 PangPangChuBB 於 11-3-27 14:51 發表

I learnt from their website that $20,000 personal debenture is required for pn application, correct me if I am wrong...

I mean pn trilingual class

But the debenture is refundable. So it is not too bad.
原帖由 PangPangChuBB 於 11-3-27 15:01 發表

I mean pn trilingual class

我最後揀另一間全日制local kg給小兒(全日學費仲平過pips,學D野差唔多,又可以加強兒子的自立、自理能力。當然pips英文和普通話時間會多D,但無論如何,就算小兒讀pips也只會讀1年n班,因為想讀localkg和小學,所以分別不大),個大女現在讀一條龍kg。

我女讀pips時都好開心架(不過我女讀現在間kg也好開心,我估kg都很難唔開心掛!)不過我覺得pips比較free,而我想兒女讀傳統kg和小學,所以我覺得如果揀國際學校的話pips算好呢!而學費也較其他國際學校平呢!
原帖由 YYZ 於 09-9-10 13:41 發表
BBG1,

你囡囡讀得開心嗎? 我仔又開始上PIPS playgroup, 一星期3天, 佢都幾開心, 我就攰D啦~

想問下, 你知唔知道PIPS INT'L班行IB programme, 唔知LOCAL班係咪都行IB programme呢?

...

請問柏基的學費幾錢一個月?
‹ 上一主題|下一主題