用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 有關歲半自閉症小朋友教材
go

有關歲半自閉症小朋友教材 [複製鏈接]

請問有無歲半自閉症小朋友教材介紹?

另有無私家治療介紹?

希望有經驗的媽媽可跟我分享下, 因依家我唔知應該點做...
   2    0    0    0

其實我唔係太明你指的教材是什麼 !?
不過我教過一個最細的自閉症小朋友都2歲,
無話有什麼教材一定適合任何人,
當時那女孩不望人,沒有語言,但理解好好.
我會透過遊戲引起她學習的興趣同發聲,
如:佢愛打鼓, 我就會用鐵餅盒同粗的膠攪拌棒玩, 每次同佢玩就面對面坐, 要小朋友伸手做出[比]的動作同發出聲音才給她玩.

又或者玩[拍]然後轉的玩具都會要求佢發聲同望住人的眼睛至比, 同佢玩時要求輪流玩, 學習與人分享......

至於大d(如:4歲)就可以用坊間出的社交故事/心智解讀教材套,如果歲半,我就唔知有什麼指定教材.希望你會明白我講咩.

書: 自閉症兒童訓練指南

如果你的時間未能配合私人訓練, 可到圖書館借以下的書, 相信有不少的幫助.
<自閉兒希望你知道的10件事><1001自閉兒教養秘訣>, 如想知道書的內容或詳細情況, 可click入的[開卷有益]
的link, 會講多d有關書本的內容.

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2129078&extra=page%3D1

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2129080&extra=page%3D1

原帖由 happyfu815 於 09-5-21 22:41 發表
請問有無歲半自閉症小朋友教材介紹?

另有無私家治療介紹?

希望有經驗的媽媽可跟我分享下, 因依家我唔知應該點做...
‹ 上一主題|下一主題