用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 plk ---天理何在 公道何在???
樓主: cookingbaba
go

plk ---天理何在 公道何在??? [複製鏈接]

原帖由 Reximom 於 09-5-29 22:57 發表

SO WHAT?

你咁火滾, 就更加証朋你係樓主啦!

每討論一件事情,梗係有正面同反面嘅見解,我企係另一邊唔代表我支持樓主,至於好似你呢種小人,咁鍾意屈人食死貓,我就睇唔出你會點教得好你d小朋友,因為物似主人形, 我唸你d囝囡都會好似你咁屈得就屈, 我估你係一個牆頭草嘅人,邊度多人支持就去邊度,我估你做人一定冇原則,連教你嘅小朋友都係斷估,我估你精神有d問題,鍾意疑神疑鬼,成日懷疑呢個懷疑嗰個,嗱!我咁多斷估你係唔係好鐘意呢,如果我係估錯咗你,你都唔好嬲喎,因為你都係咁估人! 重有,我平時都有入開嚟睇文,不過就冇註冊到,只係今次路過見到這個topic,想入嚟講幾句,未見過d家長好似你咁衰,亂攞人個id玩針對,犯晒版規,我有得罪你咩,先撩者賤,你唔同意樓主嘅說話,可以向樓主挑戰,唔關我事,唔好再攞我個id同樓主扯上任何關係,唔好再撩是鬥非,你係度扮咩啫,係咪想話俾人聽你係度嘅江湖地位,你係唔係儍架!:;pppp::;pppp::;pppp:

http://forum.edu-kingdom.com/vie ... &page=2#pid26416513

佢不止一次,而係經常...search下找到了,無謂同佢拗....盞中佢計!!

分身呢招佢用得最多...有親佢的post,就自然會有xx & yy..!!

這裡係討論子女學業的,當佢透明吧...

樓主,

1個角度講..你是在維護公義...

但另1個角度...你是扭曲緊子女的校園生活...

有冇同學願意和"玻璃孩子"做朋友呢? 我常教導女兒,你可以同成績差/操行差的同學玩,揀朋友不用太勢利,但不可與"玻璃孩子"玩,我唔想下下去學校幫你解圍...

原帖由 Homade 於 09-5-27 09:58 發表

最討厭有D人成日話人另開個新account出文,唔通新人開個account入嚟討論都要舊人批準咁霸道。
你唔鍾意樓主嘅論文係你嘅事,唔關我事,唔好新人一出文就話人換新份。 ...

各位,唔使咁勞氣,每人都有唔同既方法角度去教導及愛自己仔女,睇完唔啱既可以唔使理佢,我地有我地討論,由得佢自已講....另一位樓主都講你回應佢就仲左佢計.例子:我個朋友住係天水圍,佢個仔係一年級(即六歲)已經由得佢自己係天水圍過幾條馬路之後再坐輕鐵番元朗學校,番放都係一樣,你們放心嗎?我地只係用呢度黎傾訴下,討論下,唔好評擊其他人的文章,每人的觀點角度不同,保持和諧的討論:loveliness:

醒目開學勳章

我反思了一點點...

如果弄傷你仔的女孩是你的親戚, 相信樓主的態度會截然不同, 對嗎 ?
福 ~ 來自一顆懂得布施的心... *_*

原帖由 MANFUN2010 於 09-5-30 16:39 發表
我反思了一點點...

如果弄傷你仔的女孩是你的親戚, 相信樓主的態度會截然不同, 對嗎 ?

我唔知樓主是否會截然不同的處理。  如果女孩是我的親戚, 我更加會咁做, 因為我係更加愛佢, 我更要佢做一個有承擔和負責任的人。

原帖由 cookingbaba 於 09-5-30 15:38 發表 每人的觀點角度不同,保持和諧的討論  
.

既然樓主咁講, 又點解會用到『plk ---天理何在 公道何在???』咁誇張嘅字句???
既然樓主咁講, 又點解唔可以『保持和諧的討論』同學校溝通???
既然樓主咁講,又點解唔每次都話要保留追求權利???

原帖由 Reximom 於 09-5-30 09:23 發表

俾我踢爆左分身, 樓主, 你依家係惱羞成怒到極點!
我再唔回你啦, 費事俾你可以轉移視線, 拉開話題, 以爛呢遮醜啦!

我嬲咩啫,不過就覺得你幾攪笑,認屎認屁,死唔認衰,成日扮醒目,衰咗就要認,向我道歉一聲咪得囉,咁簡單都唔識。

呀!不如封你做「叻唔切」都好喎,等你第日一出封號咪係人都知你係乜水囉,駛乜成日係度屈人咁辛苦博出位呀。

囉,學乖d,唔好再同我嘈啦,好似你d咁嘅人,有乜本事啫,只係識得係度屈吓人,自得其樂,再同你嘈,咪盞你自暴其短。

(以上被Reximom所屈嘅樓主,唔係我想同佢嘈,只係呢d衰人係唔可以放過,而且我都係做緊善事咋,費時佢越玩越過隱,將佢d下一代教到個個好似無賴咁,只係識得強詞奪理,含血噴人,咁就無晒前途,無晒希望啦!)

醒目開學勳章

我想問版主, 呢個topic係比人用來討論問題, 還是用作罵戰, 好煩 !

如果要玩罵戰, 就自己開個topic玩, 唔好係呢度搞搞陣 !

超討厭, 有品就好收工哪 !

醒目開學勳章

站在我的立場, 小朋友一起玩耍, "間中"的受傷難免的了, 在我的家族裡也屢見不鮮, 周時為爭一個玩具, 你一搥, 我一腳, 幾個小朋友放喉大哭, 互數對方不是, 我們都只會立即把自己的小朋友拉開, 斥責自己的小朋友, 向他們說不對的地方. 並要他們承認錯誤...

但很多時, 這個寬容未必可以一視同仁, 總覺得給人家抓了一把很倒氣, 不弄個交待及懲罰難洩心頭之憤.

那年我女p4, 學校突然打了個電話來, 說她被一個同學撞倒在地上, 有流鼻血及暈眩, 經過兩小時的觀察, 她沒有嘔吐及暈眩, 老師問我需否去看醫生, 當時我說了放學後會帶她去看, 後來老師跟我說已警戒了那個同學, 而我也相信學校的管治能力, 我沒有追究, 畢竟大家都是小學生, 玩起上來顛狂一點倒會, 我亦多加警惕女兒, 要防範這些頑皮的同學.

原帖由 popokit 於 09-5-30 20:40 發表

我唔知樓主是否會截然不同的處理。  如果女孩是我的親戚, 我更加會咁做, 因為我係更加愛佢, 我更要佢做一個有承擔和負責任的人。

原帖由 MANFUN2010 於 09-5-31 11:37 發表
我想問版主, 呢個topic係比人用來討論問題, 還是用作罵戰, 好煩 !

如果要玩罵戰, 就自己開個topic玩, 唔好係呢度搞搞陣 !

超討厭, 有品就好收工哪 !

乜我冇討論問題咩,只係有人覺得人地持相反意見便亂扣人帽子,究竟邊個係度搞搞顫搞人先,有品嘅和有分析能力嘅家長都唔會咁做,先撩者賤,我做人係有原則嘅,我完全冇扮另一個人,做乜要俾佢指指點點,人身攻擊啫。你講得冇錯丫,呢度係用嚟俾人討論問題嘅,我唔會理人開千個、萬個account來出文,話之佢亦正亦邪,我只會依文來討論,犯不著去攻擊人撩交嗌,所以並唔係凡事都啞忍就好,要適當時候做番d適當嘅嘢。

重有再想講多句,就係因為有Reximom呢種無聊人,令到一d真係新人開個account入嚟討論,就俾人當作別人分身,幾無癮,重有我唔想俾人亂扣帽子,唔想俾人當作樓主嘅言論就係我嘅言論,樓主嘅為人就係我嘅為人,唔好以為我持相反意見,就代表我完全support樓主,因為有d人只會道聽途說,人地話乜就信乜,自己完全冇去揾過證據就信晒人,變晒做幫兇,咁你地話重有冇新人想入嚟討論吓,將心比己,你自己係唔係又咁鍾意比人屈呢,所以呢種風氣絕對唔可以鼓吹。

原帖由 貴花田711 於 09-5-30 23:32 發表

既然樓主咁講, 又點解會用到『plk ---天理何在 公道何在???』咁誇張嘅字句???
既然樓主咁講, 又點解唔可以『保持和諧的討論』同學校溝通???
既然樓主咁講,又點解唔每次都話要保留追求權利??? ...
Agree, 樓主嘅態度真係有問題,每次都話要保留追求權利,三句未講埋,就話要去教統局,保良局教育部去投訴,用說話去壓人,學校怕佢,息事寧人,順吓佢意,得寸進尺。
尊師重道是說不上了,視師長如僕役,你唔聽我個套,我就去投訴你。
你話佢個女同學頑劣,佢都係避開其他同學捉弄,當時佢不清楚自巳做緊什麼至令貴公子受傷。

家校合作,不知從何說起。

如果我係老師,都會將令公子合法地邊緣化。
免得佢將來受傷,又被投訴。

原帖由 peggylee123456 於 09-5-31 13:34 發表
Agree, 樓主嘅態度真係有問題,每次都話要保留追求權利,三句未講埋,就話要去教統局,保良局教育部去投訴,用說話去壓人,學校怕佢,息事寧人,順吓佢意,得寸進尺。
尊師重道是說不上了,視師長如僕役,你唔聽我個套,我就去投訴你。
你話 ...

非常讚同

大家都退一步吧!

只要佢再唔撩是鬥非,我退一步有咩所謂啫。

我覺得大家討論開始過了火位。

樓主已解決問題,這件事可說是了結。他自己亦滿意校方安排。
我們只表示表達意見,而不是硬要說他的做法有問題。
另外又有人在這裡無事生非,另好好的討論失去意義。
我覺得大家應該停止了。這個題目應該完了。

原帖由 漢堡飽 於 09-5-31 22:12 發表
我覺得大家討論開始過了火位。

樓主已解決問題,這件事可說是了結。他自己亦滿意校方安排。
我們只表示表達意見,而不是硬要說他的做法有問題。
另外又有人在這裡無事生非,另好好的討論失去意義。
我覺得大家應該停止了 ...
討論下,唔好評擊其他人的文章,每人的觀點角度不同,保持和諧的討論。

以上是樓主的發表。
所以我對樓主的言論反感,他幾時有對過學校保持和諧的討論呢? 我要保留追究權利,要去教統局 和PLK 教育部投訴,這就是樓主的殺手鐧。
這間學校超難入,樓主都是慕名而來去安排貴子弟做插班生,校長是一個有非常進取心的教育專業人仕,我多次聽他的演說,非常認同和感動。

身為家長理應愛護學校,珍惜學校聲譽,不是拆爛污。

其實 TKO 有許多好小學,你何必一定要讀 PLK,再轉多一次校豈不更佳,咁咪唔使勞氣。( 這一段學校不夠胆講,但是學校的心底話,我代佢地講 )
上次樓主去 BK 的全港小學區 貼 post 投訴,但那邊人氣遠不及 小學雜談,這可見樓主的工於心計。

網絡虛擬,一人化幾多十身,己不重要,道理只得一條,
希望樓主回應你點解咁做。
事情相信未了結,樓主這一次並不是最後一次投訴。

‹ 上一主題|下一主題