用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 plk ---天理何在 公道何在???
樓主: cookingbaba
go

plk ---天理何在 公道何在??? [複製鏈接]

原帖由 popokit 於 09-5-26 18:03 發表
有時想.....妥協也倒是一種藝術, 改變不到的事情也得要接受, 問題是你是否有盡過力去改變.

其實我很欣賞樓主的那份執著, 堅持是要付出代價的.  為自己認為對的事而堅持, 讓囝囝學到不平則鳴的道理, 也不要退縮.   ...

係真相定係息事寧人?重係未知之數

原帖由 Homade 於 09-5-27 00:33 發表
我覺得樓主嘅處理手法都係人之常情啫,有好多家長都覺得樓主太激,我覺得樓主冇乜野呀,佢都只係想為自己個仔取番個公道啫,咁都唔得。今次嘅意外算是好彩,冇斷手斷腳,如果個女仔第日又掛住玩整傷人,不過今劑大劑D,
身體傷殘,咁我 ...

成件事只有樓主個小朋友與另一位女同學在場, 樓主只聽自己個小朋友講事發經過, 見到嘅只係個結果『個小朋友隻手受左傷』,但成個過程究竟係點? 只要是但一方講大話, 就永遠無人知道真相。
小朋友係要教, 但唔係淨係教人地個小朋友,係要教自己個小朋友要小心保護自己, 有事發生要誠實報告真相, 就算係人地唔o岩,都要學懂大方d, 將來出來社會做事對自己都有益處。

原帖由 dad1234 於 09-5-27 02:47 發表

係真相定係息事寧人?重係未知之數

可能係息事寧人, 可能係............
如果真係為咗息事寧人, 咁咪縱容咗某d人

原帖由 Reximom 於 09-5-27 09:34 發表

開個新名呢撐自己, 呢個樓主真騎呢!

樓主,
細路仔絕大部分玩起上呢都會忘哂形架, 個女仔今日道左歉, 明日可能已經唔記得, 而且學校仲有過千個未俾你教導過既細路, 令公子係學校真係危機四伏架, 點止會 ...

最討厭有D人成日話人另開個新account出文,唔通新人開個account入嚟討論都要舊人批準咁霸道。
你唔鍾意樓主嘅論文係你嘅事,唔關我事,唔好新人一出文就話人換新份。

原帖由 Reximom 於 09-5-26 10:51 發表

人地問資深的 BK fans 噃, 你登記BK得幾個月貨仔又學人答!

鬼叫你成日改名扮第二個人上BK咩, 你用番minicat個名咪可以做番資深的 BK fans 囉!

...

原帖由 Reximom 於 09-5-18 11:50 發表
davidmimi/ minicat/akina123/ Johnny_cytang/ easycome....(佢既變名繁衍, 恕未盡錄),

b-7 既言論有時係過火d, 不過都唔及你咁差, 係一個topic 開幾個名呢愚弄其他家長...

我都係受害者!!!!

原帖由 davidmimi 於 09-5-27 10:11 發表

我都係受害者!!!!
又點解咁講?

原帖由 Reximom 於 09-5-26 16:50 發表

依家最後悔既可能係收佢插班既校長, 收左個有鋪投訴癮既家長, 簡直自找麻煩, 捉左隻老鼠入自己米缸!

校長自己親手揀嘅插班生。
成件事都是意外,校方都係找一個平衡點。
個小朋友長大後有陰影。
我 P1 時整傷個同學,現仍記得。

佢成日都話我係minicat....我已經當佢透明,一定唔會直接回佢,佢只係想吵架...我唔會中佢計.

原帖由 Reximom 於 09-5-27 10:42 發表

又難怪你覺得討厭既, 俾人踢爆嗎, 係我都唔happy啦!

好心唔好係度扮醒目啦,成日話人扮呢個,扮嗰個,話之你繼續鬧樓主,總之唔好係度撩事鬥非,硬話我係樓主化身,你有你講,我有我講,唔好講到自己好醒咁,博出位呀!

最衰你呢種人,人地個個家長都係度互相交流自己嘅見解,係你咁無聊成日話人交換身份,如果我係樓主化身都無所謂,但係我唔係呢,你知唔知你咁樣講已經得失幾個人,積吓口德啦!

原帖由 cookingbaba 於 09-5-25 17:10 發表
多謝各位的關心,校長已親自處理左件事,校長回覆既同當日訓導主任+副校回覆既真係大大不同,好彩有個包青天...

我覺得大家無需再為這個題目討論,因為樓主已經達到佢嘅目的 ~ 校長已親自處理左件事,樓主都係想借呢個平台要學校比啲反應佢, 既然校長已親自安撫咗呢位家長,我相信再有任何討論, 樓主都唔會有回應
不過我反而替有關校長擔心, 日後再有啲mud嘢發生, 家長們一定會『有樣學樣 』上嚟bk嘈一餐, 鬧一餐, 個個都話要~校長已親自處理左件事, 咁樣校長要派籌接見至得law, 學校其他嘢就唔使理 最終........唉....

上次家長會,校長說佢信任下屬工作能力,包括老師,主任,副校長等。
好多家長都明白事理,具獨立分析能力嘅。不會有任何事情都話要去教育局解决。
杯茶凍咗都要見酒樓經理。

將來小朋友成長後,要見警務處長解决。

每個月如果比風紀摘名12次記一缺點,三缺點一小過,三小過一大過.....已有很多學生都有缺點及小過,不是嚴是要求太高,以我所知有一小一學生其中一個月內已經摘左60次名...20日學平均一日3次,我的小朋友已足足罰左兩個月都全無小息及午間活動,輪住比各科老師罰, 時常話佢表現不佳等等...用左呢個方法罰左咁耐如無改善應改用其他教學方法....一味困住佢攪到佢都唔想番學及出現左想尋x的方法...後同校方討論情況,校方又給該位小朋友一張每天上堂的表現記錄表,最高5分,取得全日8成可享有第二日的小息,第一天開始所得的分數是5分4.5分4分等等,往後數日分數都相差不多,如是這樣,為何要困住兩個月呢??或是否聽到小朋友的有所思想,驚有事發生才這樣做呢??相信要他們才知道,本人不排除會保留向教統局及有關部門投訴..

以上是樓主前一次的投訴,我 copy & paste 過這一版,似是三句講唔埋,就会用向教統局及有關部門投訴.....殺手鐧去壓人。

我係佢老師,都感到氣餒。
家校合作,不再存在。

相信還有許多次投訴,才能完成小學課程。如: 未能入精英班,冇獎攞,我个仔失去珍貴財物,被同學欺凌,在校被岐視,个座位太後,不是大堂中座等

細時,如果同小朋友爭吵等,無論是否對錯,母親定必先向人家道歉,然後回家才安慰我,當時我感到很不憤氣,後來一路成長反而漸漸欣賞母親的做法.

現在的母親很少很少會這樣做了!
定必追究到底..................呢!
要學寬恕吧!

原帖由 貴花田711 於 09-5-28 11:23 發表

我覺得大家無需再為這個題目討論,因為樓主已經達到佢嘅目的 ~ 校長已親自處理左件事,樓主都係想借呢個平台要學校比啲反應佢, 既然校長已親自安撫咗呢位家長,我相信再有任何討論, 樓主都唔會有回應
不過我反而替有關校長擔心, 日後再有啲mud嘢發生, 家長們一定會『有樣學樣 』上嚟bk嘈一餐, 鬧一餐, 個個都話要~校長已親自處理左件事, 咁樣校長要派籌接見至得law, 學校其他嘢就唔使理 最終........唉....

都不會吧 !

始終係有家長企在客觀的線上發言.

but 都係嘈左一餐先, 不歡而散.

原帖由 CHUCHU 於 09-5-29 01:04 發表
細時,如果同小朋友爭吵等,無論是否對錯,母親定必先向人家道歉,然後回家才安慰我,當時我感到很不憤氣,後來一路成長反而漸漸欣賞母親的做法.

現在的母親很少很少會這樣做了!
定必追究到底.................. ...

你的見地跟我一樣.可是現在一定追究到底的家長佔大大大多數.而令此樣的行為日漸變為大眾的正確想法 .

又比如小朋友是喜歡跑跑跳跳的 ,
只要教曉小朋友小心及看環境便可,
可是真有家長視此小朋為壞樣
而要跟此小朋友疏遠.
真悲哀 !

大人錯誤的價值觀己日漸浸染給小朋友.

‹ 上一主題|下一主題