用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 plk ---天理何在 公道何在???
樓主: cookingbaba
go

plk ---天理何在 公道何在??? [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 angelsue 於 09-6-1 23:52 發表
你不滿樓主動不動就要教育局投訴, 但這是正途!

歪理逐漸出現,小 事要去教育局投訴,對有志教育的人仕,真係氣餒。

訓導主任>>>副校長>>>校長>>>保良總監>>>教育局

逐級而上, 按部就班是否正途?

如果一件如你口中的(小)事, 經上述一干人等都未能妥善處理, 是否已演變成一件(大)事呢?

樓主只係部署自己的計劃中, 沒有第一時間去教育局,同時用和平手法去接按部就班去爭取, 點解要 像驚弓之鳥般, 對"教育局"這字眼那麼'敏感'呢?

學校如果是 真金不怕洪爐火, 哪怕家長告到上天庭?

如果, 有人執住一份 歪理, 去教育局投訴的話, 無面的是他自己本人!!

大家更加不要阻止他, 去比個教訓他!

醒目開學勳章

教育局 不是學校殺手, 不是投訴一間就殺一間的刑場!

我朋友曾致電教育局熱線查詢, 接聽人士非常有禮, 可能立場中立, 與學校無利益衝突, 他能夠清楚分析利害關係比我朋友知道, 亦比了一些建議....

到最後, 都有鼓勵我朋友再到學校了解, 希望家長與學校可以達成共識!

點解要對家長向'教育局'求助就是和學校 對立 的想法?

醒目開學勳章

原帖由 angelsue 於 09-6-2 10:37 發表

始終露出尾巴

全段的交字:

我不知道社民連做特首會否更好, 總之...我認為一個開明的社會,應該容許有唔同的聲音存在, 大家應該保持和諧!

反而, 你不斷假設樓主日後會點....點.....點和之前的(哇)苦, 更令人反感.....

我絕對無意冒犯閣下, 但覺得你有點處處迫人!!

angelsue:

我的本意是對比 前後兩者 的處事手法!
引起誤會; 深感抱歉!

醒目開學勳章

原帖由 summichalle 於 09-6-2 11:01 發表
咩嘢先會露出尾巴 ?

欲加之罪,何患無辭!!!!!!!

你同我嘈咁耐,都係想贏啫,你贏左啦,至少你贏左個封號返嚟呀「叻唔切」,   開心啦,第日可以攞住個封號橫掃成個BK論壇,賺到啦。

重有咩好同你講啫,你講來講去剩係識話人扮分身,衰自作聰明,衰固執,你個為人都見晒底啦,再同你講乜啫。

你講得啱呀,鍾意講咪講,唔鍾意嘅話,你請我都唔講啦,不過我就係鍾意你夠厚面皮,又低B,第日見親你d文,我都會提點吓你嘅,放心。我份人好講口齒架,話唔同你講就唔講,要講就開過新Topic 講過,睇吓你又有乜本事,我唔會好似有d人,俾人激到嬲嬲地,又走出嚟鬧人,你有咩講就自己講到夠喎,我唔再係度煩住人啦。

醒目開學勳章

原帖由 Reximom 於 09-6-2 11:26 發表

樓主Cookingbaba / Homade,

好呀, 你兩個id我都會認住既, 一於大家玩下. 係網上有度好, 我鍾意就同你玩兩野, 唔鍾意又可以關人過關, 唔似d校長, 老師 , 個位女同學…等人, 得罪你就會比你猛鬼纏身!
:joy ...

我非常同意件事真係牽連到好多人......

由一位校內家長的copy&paste 的來源版面得知:{訓導主任和樓主早已有其他的個案}時, 我第一個感覺就是: 女同學好可憐,是否做了鬥爭中的犧牲品呢?

點解訓導主任處理時, 女同學會唔認, 當中有無徇私,隱瞞或失職的成份呢?

點解由校長處理時, 女同學又會認呢?係屈打成招還是息事寧人地迫女同學去認呢?

女同學的家長知不知道此事, 有無人去輔導女孩呢?

找唔出問題的 "源頭",必定有更多新增個案!
死得不明不白, 一定化成厲鬼啦!

原帖由 ning.. 於 09-6-2 10:05 發表

樓主只係部署自己的計劃中, 沒有第一時間去教育局,同時用和平手法去接按部就班去爭取, 點解要 像驚弓之鳥般, 對"教育局"這字眼那麼'敏感'呢?
...

大家又會否知道樓主是用什麼態度與學校各負責人對話???
真的是用和平手法去接按部就班去爭取????
我相信只有各當事人才知道!

醒目開學勳章

原帖由 貴花田711 於 09-6-2 19:18 發表

同意 !

我對樓主的認識只限於'字面', 真人可能唔同!!
言之有理:)

原帖由 貴花田711 於 09-6-2 19:18 發表

是呀,我相信只有各當事人才知道!
去年的家長會,校長在演說中講了處事程序和記過的問題,
處理程序是   老師----主任-----副校長----到最後是校長。他說得很清楚。
樓主有沒有按程序呢!你形容到下面的主任,老師
好像閉門作業,你有沒有再找副校長,校長?

似下這段又給人說我想像:
他一再說到直接去教統局投訴,面露不悅之臉色,他說自己處事公正,你可去投訴。
但這裹有人說到校長和樓主非常合作。

校長說得有理,每件事他都要直接處理,他要坐去校門口的接待處。

樓主令各家長氣憤的事,就是每次都話要去教統局,教育部這話去壓人。

學校真的光明磊落,怕你什麽?

不過他的處事方法令人非常反感。

醒目開學勳章

原帖由 cookingbaba 於 09-5-25 17:10 發表
多謝各位的關心,校長已親自處理左件事,校長回覆既同當日訓導主任+副校回覆既真係大大不同,好彩有個包青天,這女同學已經承認左係佢貪玩之下發生今次意外,已同阿仔道歉及原諒佢,仔仔都原諒左佢,及叫佢以後做錯事要勇於承認,不可推卸責任.校長話會再同訓導主任及副校長溝通日後對每件事的處理情序,佢都知道今次既調查係有D問題,我地都唔須要對方賠償啲咩,希望日後校方處理事件都要認真+公平+公証...

點解樓主會形容 貴校長是包青天?
與你的講法咁大出入?

你好明顯係知情者, 透露多點好嗎?

因校長能用半天的時間已調查清楚事件,同當日訓導主任的回覆係兩樣野,佢當日回覆話係同校長開會後的決定^-^我唔係要搵教育局去欺壓學校, 係因為某人處事真係馬虎唔公証,現在件事已完結.
但係唔知點解會變左家長互相罵戰??又話我用幾個身份同IP??我只係想係到發表及討論下,如對各樓主做成不便,懇請原諒, 請不必要再為這個話題或我的言論互相攻擊..

天理何在 公道何在???

樓主,如跟足程序去做, 老師----主任-----副校長----到最後是校長。

如果學校對你不公平,學校又不再理會你,你去特首投訴,沒有人反對你,自然會有家長支持。

但依你所說,未到副校長,己經在 Bk  貼
天理何在 公道何在??? 不知你有什麼居心?
外人眼中,間學校非常不堪,打擊學校聲譽。

每次都說去教統局, PLK 教育部投訴,在家長們眼中是語帶要脅。

不過你的處事方法令人非常反感。

去年的家長會,校長在演說中,花了頗多時間在談及令公子,那夜,學校禮堂坐滿家長,我坐前排,所以留意校長神情,聲調,他尾段的說話有少許激昂,他說如果學校有做出對學生不公平,有私心的事,他就不配在教育界工作。所以我對學校是信得過的。

又另一次,我為了一件小事給电話學校,後來校務處認為此小事需要副校長的層次來解答,副校長很友善詳細解釋。這件事可以說明,你去找副校長投訴並不存在困難。

今年的家長會,令公子又会是校長的話題,但每年做這些話題主角又有什麼好處呢?

Copy & paste 樓主一句
係因為某人處事真係馬虎唔公証,現在件事已完結.

樓主入咗缸瓦鋪,打爛野,拍吓个屁股就走啦。

醒目開學勳章

原帖由 peggylee123456 於 09-6-3 17:31 發表

天理何在 公道何在???

樓主,如跟足程序去做, 老師----主任-----副校長----到最後是校長。

如果學校對你不公平,學校又不再理會你,你去特首投訴,沒有人反對你,自然會有家長支持。

但依你所說,未到副校長,己經在 Bk  貼
天理何在 公道何在??? 不知你有什麼居心?
外人眼中,間學校非常不堪,打擊學校聲譽。

每次都說去教統局, PLK 教育部投訴,在家長們眼中是語帶要脅。

不過你的處事方法令人非常反感。
天理 ...

坦白講: cookingbaba鍾意幾時上 bk 發言,係佢的自由! 貴校有無出過指引, 唔比家長上網留言?

個仔受左傷上bk呻下, 你就去質疑別人的居心, 是你自己 [庸人自擾] 吧!

而且, cookingbaba由頭到尾都只係要求一句 "對不起", 一點都不過份!

在街唔小心撞到人, 係人都會立刻講對唔住, 你會唔會走去同人講, <<由於現時無第三目擊証人疑點歸於我>>, 可以不道歉的......

女同學太驚唔識的話, 老師和訓導主任可以教, 要人等三日, 結果因為<<由於當時無第三目擊証人疑點歸於她....>>, 我反而覺得 訓導主任在 挑戰 cookingbaba 的修養....

cookingbaba用詞係'高調'了一點,請問你:誰受權你代學校講'心底話'要人離開??? 你一樣令人反感, 一樣係用'合法邊緣化'去威脅人地收手!

我本來都幾欣賞 貴校 校長, 但你的言行令 馮小 蒙羞了!

(在我眼中,間學校絕非不堪,打擊學校聲譽的人是你!!)

醒目開學勳章

cookingbaba 一路以來都無公開過學校名, 係一些熱心人仕提供出來的!

我到peggylee出現後, 才知道那間學校是 馮小......

‹ 上一主題|下一主題