用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 plk ---天理何在 公道何在???
樓主: cookingbaba
go

plk ---天理何在 公道何在??? [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 peggylee123456 於 09-5-31 23:39 發表
討論下,唔好評擊其他人的文章,每人的觀點角度不同,保持和諧的討論。

以上是樓主的發表。
所以我對樓主的言論反感,他幾時有對過學校保持和諧的討論呢? 我要保留追究權利,要去教統局 和PLK 教育部投訴,這就是樓主的殺手鐧。
這間學校超難入,樓主都是慕名而來去安排貴子弟做插班生,校長是一個有非常進取心的教育專業人仕,我多次聽他的演說,非常認同和感動。

身為家長理應愛護學校,珍惜學校聲譽,不是拆爛污。

其實 TKO 有許多好小學,你何必一定要讀 PLK,再轉多一次校豈不更佳,咁咪唔使勞氣。( 這一段學校不夠胆講,但是學校的心底話,我代佢地講 )
上次樓主去 BK 的全港小學區 貼 post 投訴,但那邊人氣遠不及 小學雜談,這可見樓主的工於心計。

網絡虛擬,一人化幾多十身,己不重要,道理只得一條,
希望樓主回應你點解咁做。
事情相信未了結,樓主這一次並不是最後一次投訴。

Post note: 我的 baby 成日比學校叫交作文     心底話

相信你是因為和學校長久以來的相處, 已經建立了深厚的感情和信任!

但你有沒有考慮過樓主兒子是插班生, 和學校各方面都在適應與磨合中, 有磨擦發生在所難免, 只要大家努力去解決, 感情和歸屬感會慢慢建立.....

樓主不滿的是訓導主任和副校長, 後來經校長努力調解, 樓主都非常滿意, 其實件事已完滿解決了!相信樓主對學校也加了"分"

但你一再出言批評樓主處理手法激進, 不包容別人!
恕我直言....你也是好激進地捍衛學校和無去包容樓主的(愛子深切), 更出言代學校請樓主離開學校, 真是有點過火了!

原帖由 ning.. 於 09-6-1 01:58 發表

相信你是因為和學校長久以來的相處, 已經建立了深厚的感情和信任!

但你有沒有考慮過樓主兒子是插班生, 和學校各方面都在適應與磨合中, 有磨擦發生在所難免, 只要大家努力去解決, 感情和歸屬感會慢慢建立.....

樓 ...

My baby 是新生,大抽獎入,沒有和校長單獨見過面,沒有你所說的長久以來的相處,已經建立了深厚的感情和信任。

我經常去接放學,留意到都有犯規學生被老師訓斥情况。

出言代學校請樓主離開學校 一事

法官下班後,又咪普通人一個,去聲色犬馬。
更何況老師主任,佢地不用除下假髮,冇機心就騙你,
你問小朋友咩嘢情况,回答全是 :佢幾好。
真係合情,合理,合法。
我自己都比個好懶的政府 Education Officer 教過,依書直說,並無虛言,一字不漏,講到夠鐘,到學期完結,佢最後的一句話是 : Good luck to you all.
你話佢咩?
比人合法邊緣化,有咩出奇?
你個仔IQ 低,唔識,又關我事?

何況樓主多次大數學校辦事能力低,再留低,豈不是思覺失調?轉校是上上策。

身為家長,理應愛護學校,珍惜學校聲譽,不是拆爛污。

醒目開學勳章

原帖由 peggylee123456 於 09-6-1 09:47 發表

出言代學校請樓主離開學校 一事

法官下班後,又咪普通人一個,去聲色犬馬。
更何況老師主任,佢地不用除下假髮,冇機心就騙你,
你問小朋友咩嘢情况,回答全是 :佢幾好。
真係合情,合理,合法。
我自己都比個好懶的政府 Education Officer 教過,依書正說,並無虛言,一字不漏,講到夠鐘,到學期完結,佢最後的一句話是 : Good luck to you all.
你話佢咩?
比人合法邊緣化,有咩出奇?
你個仔IQ 低,唔識,又關我事?

何況樓主多次大數學校辦事能力低,再留低,豈不是思覺失調?轉校是上上策。

可能我不是 貴校的家長, 所以參透不到上文回應的箇中玄機!

至於, 繼續留低, 豈不是思覺失調? 我就不同意了.....

打個比喻:立法院議員也經常大數政府的辦事能力低, 相信他們的用意是希望政府可以改革, 做得更好,而不是思覺失調的表現!只是, 表達方式可能不是人人都可以接受和認同吧!

打個比喻:立法院議員社民連也經常大數政府的辦事能力低, 相信他們的用意是希望政府可以改革, 由佢地做特首會做得更好?

今 次在 BK 小學雜談投訴,下次又會去生果,方向報。

醒目開學勳章

原帖由 peggylee123456 於 09-6-1 11:19 發表
打個比喻:立法院議員社民連也經常大數政府的辦事能力低, 相信他們的用意是希望政府可以改革, 由佢地做特首會做得更好?

今 次在 BK 小學雜談投訴,下次又會去生果,方向報 ...

我不知道社民連做特首會否更好, 總之...我認為一個開明的社會,應該容許有唔同的聲音存在, 大家應該保持和諧!

你不滿樓主動不動就要教育局投訴, 但這是正途!
反而, 你不斷假設樓主日後會點....點.....點和之前的(哇)苦, 更令人反感.....

我絕對無意冒犯閣下, 但覺得你有點處處迫人!!

你都假設以下,

人必自侮,然後人侮之。

(相信你是因為和學校長久以來的相處, 已經建立了深厚的感情和信任!)

人必自侮,然後人侮之。

人必自侮,然後人侮之。

這幾個字可以代表我的立場心聲

ning, 我可不再和你強辨下去。

文字淺易。

原帖由 cookingbaba 於 09-5-20 10:13 發表
調查後所得的是當時該女同學為避開另一男同學的捉弄而由音樂室跑回自己課室時而間接令到意外發生 ,唔知點解度門會關上而夾到佢隻手,由於疑點歸於該女同學,表面上無人須負責 , 現校方調查到此,校方已經向該女同學及男同學作出一個警惕是不要在校內玩.>>再向校方查問,受害人已經詳細描述當時情況,為何該女同學不用負上責任, 如果下次係斷左隻手咁點

其實樓主肯用另一個角度睇個女同學都係受害者!

個個家長都好似樓主咁唔係去呢道投訴就去個道投訴咁仲邊有人敢辦學?邊個咁去教書?

照樓主所講我係家長都會叫自己或認識的同學避免同佢玩免得樓主個仔下次係斷左隻手(個班同學就真係倒霉)

哦!呀「叻唔切」你又出嚟獻丑呀,  你都幾過癮喎,話你犯賤真係冇錯,係都鍾意出呢俾人鬧吓先安樂,  冇計啦,你d咁嘅小人平時就鬼鬼祟祟,藏頭露尾,分身術可能你係度用得最多,你自己都係咁嘅為人,有咩辦法唔係咁去睇人呀,可憐!  不過咁,你自己嘅人格衰好喎,千其唔好累及自己嘅下一代,為人父母,你啲品格都算係幾衰嗰隻,衰都唔緊要,最緊要係知衰,好似你咁重懶有形,過癮!
重有,你係唔係落唔倒台啫,出嚟出去都係講果幾句,冇d新意,唔好好似隻老鼠咁左避右避啦,想同人嘈咪光明正大咁開個 Topic 同人嘈囉,真係戥你d囝囡傷心,有d咁無出息嘅父母。

醒目開學勳章

原帖由 peggylee123456 於 09-6-1 12:51 發表
你都假設以下,

人必自侮,然後人侮之。

(相信你是因為和學校長久以來的相處, 已經建立了深厚的感情和信任!) ...

對學校多一分感情; 自然會多一份包容!

我覺得你在摧 貴校長苦心和樓主建立的感情與滿意的結果!

繼續下來, 究竟誰人才是 "折爛污" 呢?

家必自毀,而後人毀之
(文字雖淺易;但意義深長)

醒目開學勳章

原帖由 BookloverJ 於 09-6-1 13:56 發表

唔係掛, 為一d咁既小事就投訴到教育局, 仲話”這是正途!”, 咁既心態真係好得人驚, 真係鄧班做老師校長慘!

"大" 和 "小" 在每人的心中有不同的定義!
在此不作討論了....

多謝你提醒了....這一點!

呀!重有呢位Reximom嘅人,好似記得你上文提到唔再回我嘅文喎,做咩又回嘅,係唔係俾人睇中晒,話中晒你d嘢,好嬲呢,所以
話你d咁嘅人講一套,做一套,你重邊有公信力架。

醒目開學勳章

原帖由 peggylee123456 於 09-6-1 13:00 發表
人必自侮,然後人侮之。

這幾個字可以代表我的立場心聲

ning, 我可不再和你強辨下去。

文字淺易。 ...

家必自毀,而後人毀之

這幾個字可以代表我的看法
身為家長, 愛護學校時要避免適得其反, 弄巧成拙!

再見!!

好精彩!旗鼓相當!
繼續唔好停!
我們等著睇好戲!

原帖由 Reximom 於 09-6-1 18:31 發表

點扮善良既豺狼都會露出尾巴既, 馮X小學既家長們, 見識下呢位投訴王家長既真面目啦! 校長, 老師, 個位女同學…或任何人只要得罪佢, 一定會俾佢搞到雞犬不寧架, 除非好似個校長咁買佢怕, 息事寧人啦!

不過, 樓主, ...

,有人開始發爛渣啦,好似你d咁冇誠信嘅人重要其他家長去support你,咁講唔係幾通喎,唔通…你開始怕。 你唔講我都唔知你講嗰間係乜小學,宜家知啦。你唔夠人講做乜又拉埋其他家長落水啫,所以話你係小人話得冇錯架。 重有,我由始至終都冇話過其他家長喎,人地個個家長都係度發表自己嘅意見啫,剩係得你一個把口咁衰,鍾意揾交嗌,所以我剩係鍾意駁你,吹咩!:;pppp::;pppp:
我知啦,係咪因為你自己都覺得自己講嘢冇乜公信力,為人又無恥,所以自己用好多分身術嚟掩飾同支持自己呢,所以話,係你d咁嘅人先會成日唸人用分身術。而我重係覺得好好笑,笑你咁傻重係死話人用分身術,如果你教囝囡都有咁好耐性就好囉,不過唔知你d囝囡又冇咁好福份。

平時我入嚟BK都只係齋睇唔出文,估唔到一登記就遇到個咁傻、咁有趣嘅人。
嗱,Reximom,記得認住我個id喎,我個id係貨真價實,童叟無欺嘅 Homade,我唔會好似你咁亂屈人架,既然你咁鍾意我,咁你每次出文,就當幫吓你,帶番你入正途啦!

其實上文已經有位家長quote番你之前出過d文章,發覺你真係好冇品,每次人地好好討論嘅時候,你就無端端走出嚟話人扮分身,破壞晒d氣氛,你咁樣做都唔知有咩居心呢。
其實你知唔知醜嘅啫,以你咁嘅行為,相信都冇乜家長同你啱傾架啦,重好意思叫人認住呢個,認住嗰個,哈哈哈!
重有如果你想同我嘈,不如你自己開番個 Topic 同我交流吓囉,唔好再係度騷擾其他家長啦,你唔識尊重人唔等如我同你一樣呀嗎。
‹ 上一主題|下一主題