用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有沒有適合4歲小朋友的暑期普通話班介紹? ...
go

有沒有適合4歲小朋友的暑期普通話班介紹? [複製鏈接]

有沒有適合4歲小朋友的暑期普通話班介紹?

sum_mum
   0    0    0    0

我都想知ymca d 普通話班掂唔掂!

我都想問依個問題,好似學英文就有好多地方學,但普通話就無喎!!

普通話班

我建議你去普通話研習社咨詢一下,聽説又便又好。

係荃灣o既言習室有暑期普通話班,日托形式,逢一至五下午。

YMCA YMT putonghus class is not really good!
My son joined it for two courses but no input!
Not enjoy it!
Drawing class also!
Teachers are not enough patient to care children.
原帖由 jm1874 於 09-5-15 15:38 發表
我都想知ymca d 普通話班掂唔掂!

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 sum_mum 於 15-5-2009 10:37 發表

sum_mum

囡囡今年5歲, 佢本身學校係無的, 我同囡囡去太子道明愛跟羅老師學緊, 雖然係一星期一堂, 但我囡囡明顯講得幾好, 所以都唔錯.

我見QQ Club都有暑期普通話班 , 4歲好似有遊戲班同戲劇班 ,你可以search o下.
我同個女返緊親子班,佢都好鍾意個老師,由最初初走o黎走去到依家朝早起身主動用普通話同我講"你好"同唱歌仔(又係普通話), 又可以同其他小朋友一樣係circle time玩得咁投入,我都覺得好神奇!

原帖由 sum_mum 於 09-5-15 10:37 發表

sum_mum

原帖由 happyfamilybaba 於 09-5-28 15:22 發表
小朋友是跟油麻地centre吳老師(北京籍),一星期兩小時,已學2年,雖然不是普班,但程度已可以到小三拼音程度

想問吓吳老師一星期兩小時收費及有冇centre電話or web site,
Thanks

你個女幾大呀? 我個仔早前都0係QQ Club 返左五個月﹐最近停左喇。其實老師教得都好有心機﹐我個仔返到屋企會自己鑼隻碟出來聽﹐又有詞語表可以跟。不過我覺得一班7-8個小朋友太多人喇﹐跟老師個別溝通對話的時間很少﹐加上車程問題﹐最近停左無再返。

0甘'arm'有個家長介紹個普通話老師比我﹐我同阿仔最近就轉左跟私人學﹐每星期一堂﹐每堂個半鐘。係悶左d﹐無playgroup0甘多活動﹐不過就真係學發音﹐認字﹐同埋讀書。

原帖由 Hipuppy 於 09-5-28 16:23 發表
我見QQ Club都有暑期普通話班 , 4歲好似有遊戲班同戲劇班 ,你可以search o下.
我同個女返緊親子班,佢都好鍾意個老師,由最初初走o黎走去到依家朝早起身主動用普通話同我講"你好"同唱歌仔(又係普通話), 又可以同其他小 ...

我個女兩歲幾啦 , 不過我無打算咁快俾佢認字同讀書 , 參加遊戲班都係想佢多o的聽同講 , 以前我一播普通話CD佢就擰晒頭唔想聽 , 依家佢會自己拿CD叫我播 , 又會跟住歌仔唱同做動作 , 我已經好開心啦 !

原帖由 ohmygosh 於 09-6-5 00:20 發表
你個女幾大呀? 我個仔早前都0係QQ Club 返左五個月﹐最近停左喇。其實老師教得都好有心機﹐我個仔返到屋企會自己鑼隻碟出來聽﹐又有詞語表可以跟。不過我覺得一班7-8個小朋友太多人喇﹐跟老師個別溝通對話的時間很少﹐加上車程 ...

0夷﹐同我個仔(兩歲兩個月)差不多大bor。其實最緊要平日0係屋企多d播CD和看書﹐並作簡單對話﹐playgroup/私人學最多都係每星期1-2次。

原帖由 Hipuppy 於 09-6-5 15:40 發表
我個女兩歲幾啦 , 不過我無打算咁快俾佢認字同讀書 , 參加遊戲班都係想佢多o的聽同講 , 以前我一播普通話CD佢就擰晒頭唔想聽 , 依家佢會自己拿CD叫我播 , 又會跟住歌仔唱同做動作 , 我已經好開心啦 !

...

我兒子參加一家在上環有普通話, 法語和英語的課程, 老師都是NATIVE SPEKAER, 很好, 我很滿意. 有興趣可以EMAIL資料給你。

原帖由 sum_mum 於 09-5-15 10:37 發表

sum_mum

可否 email info 比我 , [email protected]

原帖由 ritaloto 於 09-6-5 23:36 發表
我兒子參加一家在上環有普通話, 法語和英語的課程, 老師都是NATIVE SPEKAER, 很好, 我很滿意. 有興趣可以EMAIL資料給你。

原帖由 ritaloto 於 09-6-5 23:36 發表

可否 email info 比我 ,[email protected]
Thank you

請問可否pm我資料我囡囡3歲半
原帖由 kylie_mom 於 09-5-27 22:38 發表

囡囡今年5歲, 佢本身學校係無的, 我同囡囡去太子道明愛跟羅老師學緊, 雖然係一星期一堂, 但我囡囡明顯講得幾好, 所以都唔錯.

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 winchoy16888 於 11-6-2009 22:39 發表
請問可否pm我資料我囡囡3歲半

詳情請自行查閱, 香港明愛青少年及社區服務- 九龍社區中心 ==> http://klncc.caritas.org.hk/Private/document/314.doc

‹ 上一主題|下一主題