用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資學校的問題
樓主: 狄麗絲
go

直資學校的問題 [複製鏈接]

不知道呢!
原文沒有提及,或暗指什麼「學校行政手法」,
所用的,所指的,是「既有此等家長」。

原帖由 龍舌蘭 於 09-5-18 15:26 發表

學生去其它校插班與學校行政手法有什麼關係?

bikkbikki512 說得對, 不是每間直資都有問題,囝囝也是讀直資的, 學校已為新高中作好準備, 書單也準備好了, 老師也不停去培訓

這只是個別直資學校本身問題, 希望問題盡快解決, 好讓家長及學生安心

原帖由 bikkibikki512 於 09-5-15 00:17 發表
咁又唔可以話係所有直資學校既問題, 這篇報導只係提及個別直資學校自己本身既問題.

不過, 佢既問題又真係好過分

好贊成LLMUMMY所講.

只是個別問題, 基督教瑧美直資學校停辦中四, 交回教統局接管, 呢單case正一, 一竹高打哂一船人, 對其他有心辦學的直資和莘莘學子不公平. 他們當初選校都唔知會發生付今天嘅問題.

家長選直資學校要留意學校架構, 學校係咪一早已將新高中課程 & planning 放上網供廣大市民留覽呢? 要公開比人知, 因有些學校話要2年前已計劃新市高中課程. 如果間學校網頁神神秘秘, 物都透露唔到就要小心!

頭先係隔離"小學雜談" 有人開標題 "直資夢碎", 入直資學校讀, 做什麼白老鼠, 其實334學制全港將來中六生只考一個中學文憑試入大學, 大家都要做白老鼠, 物only只讀直資就做白老鼠嗎? 舞肉哂所有讀直資家長.

臻美學生和家長已經夠旁徨, 為人家長理應說些安慰說話, 大家目的都係為孩子好, 希望找間優質教育比孩子, 唔通佢圯圯地有錯咩? 大家應發揮守望相助的晶神, 但還有人在這時刻"柴多兩腳".

我雖然係BK新丁,但都睇到有好多媽咪好 helpful,  無私奉獻,幫到真正有需要的人.

我想請教資深的 BK fans解答 , BK的文化係咪有人話衰, 你就要附和, 否則講些正面嘅嘢,無端端會比人鬧.之前好似有好多駡戰?

原帖由 LLMUMMY 於 09-5-19 09:34 發表
bikkbikki512 說得對, 不是每間直資都有問題,囝囝也是讀直資的, 學校已為新高中作好準備, 書單也準備好了, 老師也不停去培訓

這只是個別直資學校本身問題, 希望問題盡快解決, 好讓家長及學生安心

...

原帖由 stitchfriends 於 09-5-25 16:52 發表
我想請教資深的 BK fans解答 , BK的文化係咪有人話衰, 你就要附和, 否則講些正面嘅嘢,無端端會比人鬧.之前好似有好多駡戰?

超同意!!!

今日睇新聞話, 香港還有5間學校是臨時註冊辦學的, 有兩間津校, 三間直資, 請問有冇人知道係邊五間呢??????

原帖由 davidmimi 於 09-5-16 15:38 發表
有的話行IB,原來係"似IB"
...

As I know, some DSS have already given up IB program.  Seems now only Creative Secondary is successful in applying for IB MYP.  Even ISF has failed.  

How about Logos 真道書院 ?  Are they still applying?

直資係教育改革的先鋒,不用循舊行事,但又可以得到政府資助.

其實有很多直資學校都辦得不錯,例如優才,港大同學會,培僑等等...

但今次臻美事件,勢將影響其他直資來年收生...都幾憂心呀.

憂物鬼心呀! 香港人好善忙, 一雞死一雞亡, 可能好快有辦學團體接手, 話唔定辦得仲好出色都唔定, 唔好咁悲觀, 人要向前看.

好似舊年嘅長沙灣基督教崇真果單新聞, D家長都知件事咪又唔介意, 我自己知嘅都有幾個家長今年都去考, 都認識一位家長囝囝讀緊F.2, 讀緊嘅就話好, 她對負面新聞都很無奈, BK都費事睇, 懶理人地点講.

另你提及的培僑, 係邊到聽到話好?  

原帖由 davidmimi 於 09-5-26 12:09 發表
直資係教育改革的先鋒,不用循舊行事,但又可以得到政府資助.

其實有很多直資學校都辦得不錯,例如優才,港大同學會,培僑等等...

但今次臻美事件,勢將影響其他直資來年收生...都幾憂心呀. ...

唔好意思打錯字, 係一雞死, 一雞鳴!

原帖由 stitchfriends 於 09-5-26 15:00 發表
另你提及的培僑, 係邊到聽到話好?

我係講沙田培僑書院,唔係培僑中學呀..

培僑都係新開喺沙田區, 又係直資, 會唔會又係其中一間臨時註冊辦學的其中一間呢???

點樣至CHECK到係唔係呢??!

我家長朋友住沙田嘅, 佢話呢間唔係咁.....

原帖由 davidmimi 於 09-5-26 15:15 發表

我係講沙田培僑書院,唔係培僑中學呀..

唔係咁?咁即係點呀?

原帖由 stitchfriends 於 09-5-27 09:41 發表
我家長朋友住沙田嘅, 佢話呢間唔係咁.....

沙田培僑書院已在10-4-07註冊
http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeID=510&langno=2&inMode=2&scrn=560553000133

在以下網頁,可查閱學校資料(包括臨時註冊/註冊日期)
http://www.edb.gov.hk/index.aspx?langno=2&nodeid=510

原帖由 恩林 於 09-5-27 00:57 發表
培僑都係新開喺沙田區, 又係直資, 會唔會又係其中一間臨時註冊辦學的其中一間呢???

點樣至CHECK到係唔係呢??!

醒目開學勳章 王國長老

呢個問題, 我都想知
好多直資都claim自己會行ib, 但都係向IBO申請中, 究竟攪成點? 無人知
其中一間放棄IB既中學, 當日校方講, 教統局只批2班IB, 3班要行334, 原因係IB有收政府錢, 應該主要提供本地課程, 事實上, 所以現今所有直資都唔會齋行IB, 而係雙軌制IB+334 (包括啟思)
校方話, 雙軌制會變相形成精成班, 而且IB需要大量人力物力財力去support, 至可以維持到本身既flexibility, 如果仲要雙軌, 咁資源仲更加唔夠分, 所以最後決定唔要IB, 寧願集中辦334
唔知其他攪緊IB既學校又點睇?
原帖由 WYmom 於 09-5-26 09:28 AM 發表
As I know, some DSS have already given up IB program.  Seems now only Creative Secondary is successful in applying for IB MYP.  Even ISF has failed.  
How about Logos 真道書院 ?  Are they still app ...

請問去年長沙灣基督教崇真中學發生了甚麼事呀 ?

原帖由 minniebb 於 09-6-4 03:02 發表

minniebb,  你係咪考到哩間?

我都在 bk 見過很多此校討論,你試吓在 yahoo 打學校名可能找到。
原帖由 minniebb 於 09-6-4 03:02 發表

TTCA又見報 - 學生聯誼會 -
(香港討論區 Discuss.com.hk)
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=8427050
‹ 上一主題|下一主題