用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 東華三院高德根紀念幼稚園 有無9月開學的小朋友媽咪入黎傾下
go

有無9月開學的小朋友媽咪入黎傾下 [複製鏈接]

我個女9月返學啦! 大家對學校滿意嗎? 我覺得學校各方面都好好我好滿意.
   0    0    0    0

我覺得學校的安排好細心,暫時都好滿意

醒目開學勳章

我個女讀上午A班, 你地小朋友呢?

我囝囝讀下午班
開左學一日,覺得學校如何?
大家一齊交流下

我覺得老師從第一天已經教小朋友做每件事都要守規舉,仲有已經記得部份小朋友名字,講故事令到小朋友都聽得好開心,暫時都覺得ok

醒目開學勳章

8/8個家長講座, 我曾經問過一位高班老師 (在課室協助), 我問你地會點叫小朋友個名架? 叫名字 "23", 定係叫疊字 "33", 當時個位老師話會叫全名, 點知31/8返學, 好多老師見到我個囡就叫疊名 " 33", 之後入課室, 我就請班主任叫亞囡做 "23", (因班上都有3 "33", 叫疊字好混淆架嘛!)

係呢, 你囝囝果班係咪都係 "李素娟"老師做班主任呀? 如果係我覺 老師都好辛苦, 要兼顧上下午班, 唔知學校係咪唔夠人手呢
?

我覺得班主任睇落都幾有愛心, 把聲幾好聽, 不過經驗好似少左
d.

你有無發覺呢幾日好多通告, d好似手冊已有, e.g. 健康/危急要送入最近醫院等, 唔知點解又要再發通告要人再簽多一次名呢
?

另外, 唔知家長教師會委員要做d咩架呢? 學校又無介紹咩都無講, 又唔知會佔用幾多時間, 係咪全職媽媽先可以做? 你要唔要返工架
?

老師夜晚打電話黎話最近有2 K2 學生中左豬流感, 聽日小朋友/家長要帶口罩返學, 小心小心呀!

醒目開學勳章

今日响學校老師教去廁所同食茶點, 大致上都OK. 好彩亞女今日肯跟姐姐返學無扭計, 希望下個星期都係咁順利.

多謝你通知
囝囝的班主任都有通知我,今日全校人都帶晒口罩

我陪囝囝返左4日學,老師都係叫小朋友全名,未聽過叫小朋友疊字名;其實依家好多小朋友的名字都差不多,我個人都唔喜歡人叫囝囝疊字名,我諗你唔洗擔心

我估你應該係返緊工的媽媽對嗎?
我暫時係全職媽媽,因為仲未找到工作,所以有時間陪囝囝返學,順便觀課知道老師點樣教小朋友

我諗學校都係想確實家長知道學校對某事情發生時的處理方法,不過又真係好多通告

我囝囝班主任係劉凱睛老師,不過李素娟老師都有上下午班堂,仲有楊淑儀、賴少珊及一位莫老師共三位老師協助,唔知係咪因為下午班只有一班關係,所以有咁多老師?還是只有這幾天?
如果以我所知,上午班老師係班主任的話,下午班就係協助教師,反之亦然

我都覺得學校老師幾有愛心,亦幾細心,今日我都同劉老師及李老師討論過囝囝,老師都比到意見我,老師話上學期會比較注重教禮貌,規舉,亦會因材施教,我見到小朋友上堂聽故事都好有投入感,好好玩,所以都放心學校的教學方法  

我今日問左老師家教會的詳細資料,家長如果被選為家教會成員,家長便可以作為其他家長代表或溝通的橋樑,給意見學校作改善的參考及參與籌辦學校部份活動,亦可以深入d了解學校及其教學方法,又可以認識其他家長;至於家教會都需要佔上時間,因為每個月都有會議,通常會議都係晚上7:00開始,開2-3個小時會議,但老師話大部份家長都會出席會議,最多都係遲到也會出席,而且仲有一些家教會活動比家長參與,我都心大心細中…

醒目開學勳章

多謝你講左咁多野我知, 我係在職媽媽, 只陪左3日, 今日就係姐姐陪, 我都唔係好知今日既詳情, 只係問番姐姐咋.

我個女班主任係李素娟老師, 協助老師反而係劉凱晴老師, 間唔中係有一位老師出現, 不過唔係好多時間, 應該係大肌肉運動時? 我都唔係好記得…. 你好犀利, 竟然記得晒邊位老師出現過, 我只係掛住望住班住任同亞女, 又要聽佢地講野, 又要叫亞女點做/守規舉, 已經忙到非起! @_@ 我好佩服老師要不停講野, 我陪亞女一堂叫佢點、點、點…. 搞到喉嚨都痛埋!

我對家長教師會好有興趣, 今朝我都打電話返學校問李小姐, 佢check完後話星期五會有一份通告, 係講家長教師會詳情, 佢今日只略略講左少少, 話有時要响office hours 開會, 因要就番校長/老師等….. 可惜我要返工, 應該唔可以參與喇, 你有時間不防考慮! (通告次序係咪掉轉左呢? 叫人報名但無人知內容)

學校有通告 e.g. 填色比賽/做花燈等…. 你會參加嘛? 我應該唔會喇, 因無天份亦都無時間, 哈哈~ 琴日份通告講今個月茶點食咩, 又幾好喎, 家長可了解多d (其實我非常concern呢part), d食物都幾健康, 好過某d園校成日食香腸/火腿 (我返 palygroup 就試過喇).

我個女好細膽又黐身, 琴日上堂已喊喇, 下星期得佢一個人返唔知會點..... 你仔仔返下午班唔洗訓晏覺咩? 睇到你條 bar, 你仔仔就黎4歲? 佢係 2005年?

醒目開學勳章

hihi,

我女係今年升小1,我女k1時都係好怕羞架,而家經過3年幼稚園生活(全日班),而家升小一,一啲問題都無,學校各位老師都好好架,放心啦,新老師唔會做班主任架,一定經過訓練架,希望你地啲小朋友開心學習
[url=http://www.yahoo.com][img]

醒目開學勳章

jamieconnie,

我唔係指老師新到係第1年教, 其實當初 interview 都係李老師示範上堂...講故仔, 我己經覺得佢幾好架喇。 早2日我個女上堂喊, 佢都有抱住亞女安慰佢!

今日返學  Miss Mandy 同佢地唱歌仔, 打電話番屋企佢話今日好開心!

你個女升 P1都咁適應, 你都放晒心啦!

醒目開學勳章

哦,誤會左添,喊幾日唔怕既,我個女足足喊到k2初,死未,日日番到去都喊,但我一走佢就收聲,所以老師都有得佢喊,到k2時佢突然有一日唔喊喎,

原帖由 myapple 於 09-9-4 13:57 發表

我唔係指老師新到係第1年教, 其實當初 interview 都係李老師示範上堂...講故仔, 我己經覺得佢幾好架喇。 早2日我個女上堂喊, 佢都有抱住亞女安慰佢!

今日返學  Miss Mandy 同佢地唱歌仔, 打電話番屋 ...
[url=http://www.yahoo.com][img]

醒目開學勳章

嘩~ 你個女喊到 K2初? 1年有多真係心痛死囉! 會唔會係太早起身又要行番學校 (太遠) 既關係呀?

醒目開學勳章

唔係呀,佢7:00就起身架啦,一路行佢都不知幾開心,係入到門口先喊咋,真係頂佢唔順,放學姐姐揍佢時都不知幾開心.不過呢啲都係一種磨練,唔緊要啦

原帖由 myapple 於 09-9-4 17:25 發表

嘩~ 你個女喊到 K2初? 1年有多真係心痛死囉! 會唔會係太早起身又要行番學校 (太遠) 既關係呀?

醒目開學勳章

原先我都諗住行路返學, 撘輕鐵返屋企, 但經過第1日, 我地一齊行左20+分鐘, 雖然擔住把遮, 扐住把扇, 但我地都行到出晒汗, 所以之後都係來回撘車算喇.

醒目開學勳章

你住邊頭呀,我沿住河邊行,雖然係熱到出汗,去到學校幫佢抹下汗飲下水ok呀,行去搭車既時間我都差唔多行到一半,所以除左落大雨搭taxi,我都係行路,k2前如果落雨重要係叫姐姐咩佢

原帖由 myapple 於 09-9-4 23:03 發表

原先我都諗住行路返學, 撘輕鐵返屋企, 但經過第1日, 我地一齊行左20+分鐘, 雖然擔住把遮, 扐住把扇, 但我地都行到出晒汗, 所以之後都係來回撘車算喇. ...

囝囝唔會參加花燈比賽,我暫時覺得佢唔係好喜歡藝術,比佢上興趣班老師評語話佢唔肯畫,對填顏色功課都唔係好有興趣做;會試下填色比賽,不過我打定輸數
唯有遲d再參加興趣班,睇下可唔可以培養佢對藝術嘅興趣

學校發嘅餐單唔錯,我最鍾意餐單包含左有機食物

我囝囝同你個女一樣又怕羞,又細膽仲好黐身,佢上年讀K1時喊左一個月,先肯揹書包自己入學校門,老師有佢哋方法令小朋友肯返學,唔洗擔心,不過果一個月係會心痛d

上年放學後都要瞓晏覺,今年就唔......唯有早d比佢上床瞓

我囝囝係05年仲有一個星期4歲啦!因為聽左朋友的意見,想佢做大仔所以特登要佢repeat一年K1,希望佢可以去d好的小學

李老師同我講”好媽媽義工訓練課程”係一個唔錯嘅課程,可惜抽唔到時間去
你會唔會去呂祥光open day? 今日去左保良局志豪,感覺都唔錯,我唔係住該區,純粹八掛下

你哋講開行路返學,我同囝囝係行路放學,行去市中心搭車都唔錯,事關有時間可以去爬蟲館及圖書館

醒目開學勳章

可能你女女7點幾出門尚早, 太陽無咁猛烈, 今年好似特別熱 (2006年都係)! 第1日返學我地10點幾出門, 行完真係出晒汗, 我怕亞女返到學一身臭汗味, 同埋行得倦又怕無心機返學.

醒目開學勳章

raccoon,

咁你仔仔舊年係咪又讀呢間?

夜晚亞女肯早訓都好, 可惜唔得呢.... 我個女未返過興趣班, 我見好多都要 3.5 or 4歲以上先收, 不過佢都好鐘意塗鴉既!

放學更加揀撘車, 12點時烈日當空曬鬼死!! 而且仲要趕住返去煮/食lunch同訓晏覺.  ^_^

醒目開學勳章

--- deleted ---

醒目開學勳章

我個女呢幾日响屋企同佢去vv好扭計, 又喊又發髀氣話唔去廁所, 但捉佢去佢又即刻VV架喎. 今朝返學前又係咁, 猛喊住話唔去廁所, 捉佢又喊又反抗, 咁我咪唔同佢去囉, 跟住即刻著鞋返學喇.

我叫工人姐姐同亞女去到學校同老師講, 可唔可以讓姐姐同亞女去廁所, 但門口老師唔比, 話有老師一陣會同佢去, 點知我個工人接亞女放學, 亞女已經換左套衫, 打電話番學校問老師, 佢好nice咁解釋番比我聽, 原來係去廁所時整濕左, 老師話聽日佢會留意多一點.

‹ 上一主題|下一主題