用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中一,小朋友感孤單
go

升中一,小朋友感孤單 [複製鏈接]

由於黃大仙區band 1學位不多,又無抽獎運,故在自行收生時填了一間跨區中學去考,巳跟小朋友解釋過點解要這樣選擇,當時他亦理解.後來他知道班裡的同學大部份都是選本區,而自己可能得一個人去一個陌生地方,感覺好孤單,期間我有開解他,告知他媽媽及表哥都是只有自己一個在一間中學讀書,只要主動些,就好快可以識到新朋友,(基本上我小朋友的性格都好健談及主動,但都不知點解都有這種現像.)昨晚講開話開始不捨得同學,都傾得好地地,但轉頭他又講到升中就好像去到一個黑漆漆的箱裡,咩人到見不到,又無人理咁,又無光,咁點算.我突然間好似變了做心理醫生,跟他說,咁你試下打開個箱你會發現有曙光,其實你不會寂寞的.初初以為他的性格開朗,無問題,點算.
   0    0    0    0

我相信你囝仔如屬開朗的小朋友,佢只係一時出現負面情緒(想到與同學分離)。但通常升中一前都有預備班/適應班的,到時咪可以認識多些同學,好快就有新朋友,仲有佢可以學識:「天下無不散之筵席」。

原帖由 as2009 於 09-5-7 班10:36 發表
由於黃大仙區band 1學位不多,又無抽獎運,故在自行收生時填了一間跨區中學去考,巳跟小朋友解釋過點解要這樣選擇,當時他亦理解.後來他知道班裡的同學大部份都是選本區,而自己可能得一個人去一個陌生地方,感覺好孤單,期 ...

對初中生如果新學校沒有見到舊同學真是好寂寞,而且快要和現在的同學離別,心情一定唔多好,不過,這只是過度期。
你對他說,到中學時,可認識到一班新朋友,就不會寂寞。 就算選同區中學,也未必遇到現在的同學,就算同一中學,也可能不同班啦。 如果日後想見那些同學,可以EMAIL,MSN,或有時間可出來見面。

果時我大仔都係敢, arm arm 讀時好悶, 要成3個月至同d同學熟落咋,。 而家中2 mic又好開心, 實會有ng習慣既
原帖由 as2009 於 09-5-7 10:36 發表
由於黃大仙區band 1學位不多,又無抽獎運,故在自行收生時填了一間跨區中學去考,巳跟小朋友解釋過點解要這樣選擇,當時他亦理解.後來他知道班裡的同學大部份都是選本區,而自己可能得一個人去一個陌生地方,感覺好孤單,期 ...
時常開心要笑.....www.hklaufamily.com/icon30.html :-P

可能昨天聽了亞囝那番說話,個心有d懷疑,是否決定錯了???所以忍不住寫上來,抒發下,多謝大家回應.

原帖由 as2009 於 09-5-7 11:23 發表

可能昨天聽了亞囝那番說話,個心有d懷疑,是否決定錯了???所以忍不住寫上來,抒發下,多謝大家回應.

我中學時,   
得我和另一同學入同一中學.
當時我都係好失落.

不過時代不同.
我大少每年都有 20 +同學入同一中學 .
但又唔見佢跟小學同學好好.
佢仲話識多的新同學仲好.
己經中學生 , 唔想小學同學仍記得佢小學時的衰野喎.

或者跟我仔仔的經驗, 去跟你小朋友講笑咁講下啦.
希望有幫助

其實小朋友應該可以好快適應到既, 只要家長唔好過份保護就得啦....
我地d仔比較開朗, 所以從來冇怕孤獨既問題, 細細揸住部遊戲機就係街度3唔識7都可以一齊打下機, 去學校面試都會主動同其他學生傾下既....
一過完適應班都差唔多識晒d同學(好多唔同班添)

hi...as2009
我情況其實同你好相似, 我又係同個仔楝咗他區中學, 自行同甲部都係第一志願, 當我棟自行前同佢一齊上網睇清楚間學校的優點,可能間學校有一樣野係佢覺得好鐘意,所以反而佢好期望入到呢間中學,相反,我最擔心係如果佢真係派唔到之後佢會好失望同唔開心,到個陣我同佢都要心理輔導呀!

[quote]原帖由 HPChingchingma 於 09-5-7 13:06 發表

我中學時,   
得我和另一同學入同一中學.
當時我都係好失落.

不過時代不同.
我大少每年都有 20 +同學入同一中學 .
但又唔見佢跟小學同學好好.
佢仲話識多的新同學仲好.
己經中學生 , 唔想小學同學仍記得佢小學時 ... [/quote

可能有就不唔恨,無就想有的心態卦,你囝囝都好樂觀呀,識得咁諗,我試下用你囝囝的諗法,同佢講下笑先.

回覆 1# as2009 的文章

小六生都有他的見解, 既然他擔心未來新校, 我們做父母的除了認同他的感受, 亦不妨試試問他自己有何方法減低憂慮.

另, 又或試試建議:

1. 會否考慮同現時的"老友"保持一個定期聚會, 如周末下午打球/下棋/打機(限時)...., 令他覺得就算不同校, 仍可與老友聯繫.

2. 寫網誌,

3. 一齊參與社區活動, 如義工?

至於新校方面, 由於升中一的暑假多有Bridging programme ,不用太擔心.

其實不必擔心,小朋友的適應能力一定比你想像中大。
我女兒今年是從有直屬中學的小學升另一間中學,大部份同學都直上中學,女兒初初有點不捨得,好掛住學校及同學。但開學兩個月後,她已愛上了現在的中學。
只要孩子肯參與學校活動,他們很快會適應。況且現今有msn, blog等,根本大家可以經常聯絡,現在小朋友的溝通方式不再是面對面的。
他們自己亦會西選朋友,好朋友是講緣份的。

預備畢業的六年級生出現這種情況是好正常的, 你可以同佢分析, 只是自行收生時候選了他區學校, 統一派位都係要揀番自己嗰區, 都未必一定會派到去他區, 而且同學們只能派到同一區, 都未必一定能派到同一間學校, 如果唔同一間學校, 邊區都冇分別, 可能你個小朋友比較遲熟, 仲好懷念小學時的學校生活, 同佢講, 你上到中學就會變 (而且仲會變好多, 因為係青春期), 連自己講過喱句說話都會唔記得, 可能仲想快啲忘記哂小學的嘢, 可能覺得小學時好幼稚, 你嘗試問下啲初中生嘅家長, 相信佢哋一定有同感, 我認識兩個中二生就係咁喇, 放心啦, 喱啲係準畢業生的正常心理, 多啲同佢講中學的課程, 中學的活動, 相信"升中派位"對小朋友都有一定嘅壓力嘅, 希望可以幫到你

原帖由 漢堡飽 於 09-5-7 18:43 發表
其實不必擔心,小朋友的適應能力一定比你想像中大。
我女兒今年是從有直屬中學的小學升另一間中學,大部份同學都直上中學,女兒初初有點不捨得,好掛住學校及同學。但開學兩個月後,她已愛上了現在的中學。
只要孩子肯參與學校 ...
朋友間必須是患難相濟, 那才說得上真正的友誼
http://hk.myblog.yahoo.com/cecwun

醒目開學勳章

原帖由 theftmeeting 於 09-5-7 13:27 發表
hi...as2009
我情況其實同你好相似, 我又係同個仔楝咗他區中學, 自行同甲部都係第一志願, 當我棟自行前同佢一齊上網睇清楚間學校的優點,可能間學校有一樣野係佢覺得好鐘意,所以反而佢好期望入到呢間中學,相反,我最擔 ...

我個女又係想入他區學校,全校好似得佢一個去面試,又係好想去讀,話唔驚無朋友,會識新朋友.

Dear大家,

昨晚我囝囝又問我升中的第一天是否主動跟人搭訕而識新同學,我口快快講左是人家撩我講,因我怕醜,心諗敝啦,唔應該咁講,跟住佢就接口話,我唔會撩人,等人跟我講先,但講呢句說話時,個口吻又好似無咁down,還好輕鬆.原來佢早前表哥跟他說過,中學的生活好好玩,之前他的老師還跟他們玩類似wall game的遊戲,我個仔聽到後,對眼發哂光,不知幾恨,
好想快d感受下中學的生活,真系變化大,俾佢激奀,點都好啦,我都佢希望讀得開心,有好的成績俾我睇......

醒目開學勳章

原帖由 as2009 於 09-5-13 10:19 發表

Dear大家,

昨晚我囝囝又問我升中的第一天是否主動跟人搭訕而識新同學,我口快快講左是人家撩我講,因我怕醜,心諗敝啦,唔應該咁講,跟住佢就接口話,我唔會撩人,等人跟我講先,但講呢句說話時,個口吻又好似無咁down, ...
咁咪好,佢唔担心,其實學校有新生適應的話,有camp同上堂,未正式開學都認識到新朋友,唔使驚第一日上堂唔識d同學

原帖由 sukkiu 於 09-5-13 13:59 發表
咁咪好,佢唔担心,其實學校有新生適應的話,有camp同上堂,未正式開學都認識到新朋友,唔使驚第一日上堂唔識d同學

sukkiu,

其實一路都有上bk睇各家長的發表,有時真想參與,但又無信心,因怕寫了無回應,到了個囝升中,才鼓氣勇氣,打個標題,得到回應個一刻好開心,原來大家真的很熱心幫手,以後有問題或煩惱,我都會打上來,請大家多多指教.  

我個仔都係因為有兩個表哥今年讀中二, 佢哋成日講中學嘅嘢, 所以我嗰仔都話好想快啲讀中學, 又去參觀過中學做實驗, 都好期望中學嘅生活, 知道中學生多資多采, 而且又會識好多新朋友

這幾個月大家都受咗好多壓力, 家長有這些擔心係理解, 多啲上嚟傾吓, 大家分享吓意見

原帖由 as2009 於 09-5-13 17:21 發表

sukkiu,

其實一路都有上bk睇各家長的發表,有時真想參與,但又無信心,因怕寫了無回應,到了個囝升中,才鼓氣勇氣,打個標題,得到回應個一刻好開心,原來大家真的很熱心幫手,以後有問題或煩惱,我都會打上來,請大家多多 ...
朋友間必須是患難相濟, 那才說得上真正的友誼
http://hk.myblog.yahoo.com/cecwun
‹ 上一主題|下一主題