用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 banding 問題
go

banding 問題 [複製鏈接]

學校公佈了banding,會否同區大抽獎時趺band呢?(即告banding 1生,但大抽獎時變band 2)
   0    0    0    0

是幾時公佈的?
如果公佈時已有三次考試的分,都應該會幾準。除非你係踩界兩三個,就難講d。如果你呢個情況,咁全港banding 同區內banding 可能會唔同。

應該唔會. 除非學校計錯數(其實你睇佢成績表名次同同學比較,都會估到d.)或者告知你小孩是Band 1 尾 至 Band 2 頭, 咁就要小心D.

其實係有機會全港跟本區的Banding不同. 例(一)如果學生本區的成績偏高的話,他在本區的Banding可能比全港的Banding為低. 例(二)如果學生本區的成績偏低的話,他在本區的Banding可能比全港的Banding為高.以上兩種情況的產生皆因教育局把學生(全港及各區)平均劃分三個等級.

是3次呈分試考完,得出的banding,因學校提供資料有限,自己把握不大,常常想出一些問題出來,攪一次升中,暈死人.

學校應該有每個學生的Banding(全港及本區)而學校亦有責任提供這個資訊給學生及家長. 尤其是成績在某組別的學生,以協助學生及家長作出適當的選擇. 小兒的學校在家長會時只提供學生的一個組別,說是本區組別. 在再三澄清下,老師在第二天才致電給我,告訴我提供的應該是全港的組別等級. 這個資料對小兒沒有影響. 但對其他學生的組別則可能有所提升. 所以學校及老師的支持是絕對重要的. 一子錯,滿盤皆落索也!

其實要用中一前抽樣成績做調整,有機會升或趺,咁學校有冇呢個result加埋落去banding度呢?定只有教署知?

絕對有可能, 尤其是band 1 尾, band 2頭那些學生,而且上年中一編班試嘅成績都會影嚮今年師弟師姊升中。

原帖由 sdbma 於 09-4-27 16:52 發表
學校公佈了banding,會否同區大抽獎時趺band呢?(即告banding 1生,但大抽獎時變band 2)

理論上,成間學校應該只得校長知道band 1 2 3的百分比,因為教統局不想有標籤效應,及不容許小學以band 1比率高作招生,不容許校長洩露有關資料...還記得數年前,鮮魚行校長曾公布有關資料,被教統局點名批評.

因此校長亦只可含糊的向家長交待子女banding, 例如"應是band 1","很大機會band 1"等等....而對家長最頭痛的,就是"可能是band 1 或 2".

我唔知教統局提供banding資料的時間,不過很大機會係4月交回派位表之後的,此舉可防校長出術通水...若屬實校方便只可按上年的banding資料作評估了.

Hi all,

中西區,Banding 真頭痛! 請問大家知唔知一、兩年後,升中人數較少, 中西區某些不太熱門小學減少一半以上,這些小學以"師兄射師弟"的升中編班試計,豈不是只有band 1 / band 2,band 3 跟本無人頭,對其他學校不公平, 教育局有沒有一套基準來評核, 如何公平劃分每所學校之banding 人數?

原帖由 sdbma 於 09-4-27 20:25 發表
其實要用中一前抽樣成績做調整,有機會升或趺,咁學校有冇呢個result加埋落去banding度呢?定只有教署知?

學校當然冇, 只有教署知, 因為考Pre-S1係喺中學考,小學係唔會知, 小學都係靠歷年派位情況估估吓, 不過大概都近磅, 只係啲邊緣學生慘啲, 可能有升有降!

原帖由 ricetaster 於 09-4-27 21:29 發表
絕對有可能, 尤其是band 1 尾, band 2頭那些學生,而且上年中一編班試嘅成績都會影嚮今年師弟師姊升中。

調整係用上兩年嘅師兄師姐考Pre-S1嘅成績, 唔係一年。

對唔住 ! 我比較蠢 ! 唔係太明白, 又或者咁講, 會唔會有機會學生係本區的Banding是Band 2, 而係全港的Banding是Band 1呢 ??

如果係咁的話, 係咪衝出區外仲着算數呢 ????

原帖由 Yvonne1117 於 09-4-27 18:06 發表
其實係有機會全港跟本區的Banding不同. 例(一)如果學生本區的成績偏高的話,他在本區的Banding可能比全港的Banding為低. 例(二)如果學生本區的成績偏低的話,他在本區的Banding可能比全港的Banding為高.以上兩種情況的 ...

會,但他區位少,乙部多少要靠運數.

有機會, 如果你個區小學程度高D, 例如九龍塘, 中西區等, 就有可能會本區Band 2, 全港Band 1。  如果你在自行收生, 你揀D區外Band 1尾嘅英中或中中, 和在大抽獎嘅甲部先有着數, 又或者向教育署因搬屋而更改派位區域(有機會變身Band 1嘅區域), 當然要有地址證明喇!

原帖由 claudiaho 於 09-4-29 14:05 發表
對唔住 ! 我比較蠢 ! 唔係太明白, 又或者咁講, 會唔會有機會學生係本區的Banding是Band 2, 而係全港的Banding是Band 1呢 ??

...

我有個朋友個仔就係甲部港band 1, 但由於佢嗰區啲學生水準比較高, 所以乙部變成band 2, 真慘

自己點會知全港同本區banding唔同嫁??????

[quote]原帖由 claudiaho 於 09-4-29 14:05 發表

... [/quotE}
如果全港的Band 1 而本區 Band 2, 則在甲部選校有so, 因為所有派位都先派Band 1 生才派Band 2.
如果你小朋友是這情況, 可積極選心儀之band 1學校, 機會較大
‹ 上一主題|下一主題