用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 最後決擇 ----比下意見
go

最後決擇 ----比下意見 [複製鏈接]

男仔>>>九龍城網>>>Band3

經過幾個月的各方打聽,第1,2志願已落實決定選鄧鏡波及聖三一,但仍未能落筆1,2......請幫忙分析.

1) 鄧鏡波的banding有D飄拂,有說是2-3,有說是3,會唔會因為佢係男校,D仔曳D,所以覺得佢係3,其實成積會是2-3,唔知我理解有無錯
2) 聖三一就99%人說是band3, 但校風就是band3中好的一間.
3) 論學位>> 聖三一/56, 鄧鏡波/123, 有家長說,因聖三一位比較小,應放第1,鄧放第2,這樣2間都有機,如倒轉放,應有9成入鄧
4) 這是我最苦惱亦是最關建的問題>>男校/男女校,男校當然怕D仔會好曳,因是band3男校不是band1男校,男女校D社交會正常D,但都不代表女仔唔會曳.

小兒生性好動又坐唔定,佢自己話想讀鄧,但D親友知佢性格都話唔好間男校,真係好煩

幫忙分析下吧,謝謝.
   0    0    0    0

我會選鄧鏡波,雖是男校,要處理的問題會少一個,就是拍拖問題。另外,他的學位較多,已是一個優勢。
其實你也可考慮新亞,這校的管教也很嚴,老師用心去管教學生。
原帖由 AS-Ma-Ma 於 09-4-24 13:36 發表

經過幾個月的各方打聽,第1,2志願已落實決定選鄧鏡波及聖三一,但仍未能落筆1,2......請幫忙分析.

1) 鄧鏡波的banding有D飄拂,有說是2-3,有說是3,會唔會因為佢係男校,D仔曳D,所以覺得佢係3, ...

原帖由 AS-Ma-Ma 於 09-4-24 13:36 發表

1) 鄧鏡波的banding有D飄拂,有說是2-3,有說是3,會唔會因為佢係男校,D仔曳D,所以覺得佢係3, ...

手上有舊年中六收生情況的資料﹙教育局出版﹚
﹙2008/2009中七級學生﹚

聖公會聖三一堂
中六文﹙12位﹚理﹙30位﹚商﹙18位﹚
第一階段取錄人數﹙原校生會考得分14分或以上﹚
中六文﹙2位﹚理﹙11位﹚商﹙4位﹚

鄧鏡波學校
中六文﹙10位﹚理﹙80位﹚
中六文﹙6位﹚理﹙35位﹚

原帖由 ymcat 於 09-4-24 13:46 發表
我會選鄧鏡波,雖是男校,要處理的問題會少一個,就是拍拖問題。另外,他的學位較多,已是一個優勢。
其實你也可考慮新亞,這校的管教也很嚴,老師用心去管教學生。 ...

贊成,新亞中學中六收生情況比聖三一好。根據校評資料顯示,佢地的輔育組做得好好,你唔怕小朋友入去會學壞。

原帖由 ymcat 於 09-4-24 13:46 發表
其實你也可考慮新亞,這校的管教也很嚴,老師用心去管教學生。 ...

Thank you.
But >>> 新亞>>>昨天我姐姐同我講這校不好,因佢係教琴,有個學生讀新亞,佢學生話麻麻地,悶悶地,所以我家姐話唔係幾阿仔讀

另你會點排以下幾間??
賽官,彭學高,蔡公譜,九龍塘,余振強...

賽官:老師作風似官校
彭學高,九龍塘:不大認識
蔡公譜:跟聖三一差不多
余振強:唔好,老師懶理學生
新亞:為何我知較多,因我的朋友的兒子及我姨甥也在此讀,如果說學校悶就等於唔好,那要怎樣的band 3學校才算好?我見這校很緊張學生表現,不可有染髮、連交校外朋友也管,學生若欠交、行為有不當會即時留堂或馬上通知家長,校長會定期開家長會,逐批跟家長面對面晤談,如此作風的學校,我會buy,總好過講學生自由發揮好,更比一些老師會放學後比學生更早撤退的學校好得多,你想兒子讀甚麼學校,真的要看自己的要求了。
原帖由 ngtsuio 於 09-4-24 14:02 發表

贊成,新亞中學中六收生情況比聖三一好。根據校評資料顯示,佢地的輔育組做得好好,你唔怕小朋友入去會好壞。

原帖由 ngtsuio 於 09-4-24 13:59 發表

手上有舊年中六收生情況的資料﹙教育局出版﹚
﹙2008/2009中七級學生﹚

聖公會聖三一堂
中六文﹙12位﹚理﹙30位﹚商﹙18位﹚
中六文﹙2位﹚理﹙11位﹚商﹙4位﹚

鄧鏡波學校
中六文﹙10位﹚理﹙80位﹚
第一階段 ...

thanks for you info.

原帖由 AS-Ma-Ma 於 09-4-24 15:49 發表

thanks for you info.

唔使客氣

我仔都係band 3 kl3,我只係選咗頭兩位,賽官和胡兆熾,諗住博下咋,其它都未知點填,點算呢,係咪第三位開始要填哂所有band 3學校呢
真煩腦

名模,空姐,藝人專用護膚品dermalogica,超底價六五折,
歡迎到"我的個人網頁"參觀

以Band3來說
九龍塘學校也算是不錯
校風唔太差

傻鴨菇芝 :
如果第1,2揀左賽官同胡兆熾
之後都係揀番Band3穩陣
胡兆熾係Band2唔少人既choice
賽官就有d人覺得麻麻地
但應好過普通Band3學校

原帖由 lk362 於 09-4-24 19:30 發表
以Band3來說
九龍塘學校也算是不錯
校風唔太差

傻鴨菇芝 :
如果第1,2揀左賽官同胡兆熾
之後都係揀番Band3穩陣
胡兆熾係Band2唔少人既choice
賽官就有d人覺得麻麻地
但應好過普通Band3學校 ...

多謝你既意見呀,因為賽官和胡兆熾係自選時choose過既,所以,今次甲乙部都填返佢 地,咁請問九龍城網的band3有那幾間呢次序應點填呢
名模,空姐,藝人專用護膚品dermalogica,超底價六五折,

原帖由 傻鴨菇芝 於 09-4-24 19:39 發表

多謝你既意見呀,因為賽官和胡兆熾係自選時choose過既,所以,今次甲乙部都填返佢 地,咁請問九龍城網的band3有那幾間呢次序應點填呢

九龍城Band3有基道,聖匠,新亞,聖母院,彭學高,
聖三一,蔡功譜,鄧鏡波,勞工子弟,余振強,九龍塘學校
比較好:鄧鏡波,九龍塘學校,聖三一
可排後d:基道,聖匠,勞工子弟,余振強

原帖由 lk362 於 09-4-24 19:55 發表

九龍城Band3有基道,聖匠,新亞,聖母院,彭學高,
聖三一,蔡功譜,鄧鏡波,勞工子弟,余振強,九龍塘學校
比較好:鄧鏡波,九龍塘學校,聖三一
可排後d:基道,聖匠,勞工子弟,余振強 ...

多謝你既意見呀,但學校公布:聖三一,蔡功譜,鄧鏡波,勞工子弟都係band 2既所以我都唔敢choose e幾間

原帖由 傻鴨菇芝 於 09-4-24 20:49 發表

多謝你既意見呀,但學校公布:聖三一,蔡功譜,鄧鏡波,勞工子弟都係band 2既所以我都唔敢choose e幾間

聖三一,蔡功譜,鄧鏡波
這幾間最多是Band2尾
值得試
而且鄧鏡波係男校,位多d
勞工子弟少人講,要睇下有冇人有資料

原帖由 lk362 於 09-4-24 21:00 發表

聖三一,蔡功譜,鄧鏡波
這幾間最多是Band2尾
值得試
而且鄧鏡波係男校,位多d
勞工子弟少人講,要睇下有冇人有資料

勞工子弟聽講e幾年做得幾好,

e+仲有語言微調,真係覺得幾好,可惜得6個位

原帖由 ymcat 於 09-4-24 14:51 發表
賽官:老師作風似官校
彭學高,九龍塘:不大認識
蔡公譜:跟聖三一差不多
余振強:唔好,老師懶理學生
新亞:為何我知較多,因我的朋友的兒子及我姨甥也在此讀,如果說學校悶就等於唔好,那要怎樣的band 3學校才算好?我見這校很緊張學生 ...

你說官校老師的作風似官校>>即係點呀

官校作風是老師一般沒津校那麼關心學生,但仍會做好自己份工,跟一般津校文化不同。因學生本質好,又有官小support,加上歷年來成績穩定,所以能屹立不倒。但公道說一句,現今的官校比以往好D,因多了一些合約教師,會努力D教學,不會好似以往的說法:「做又三十六,唔做又三十六。」
原帖由 AS-Ma-Ma 於 09-4-25 19:13 發表

你說官校老師的作風似官校>>即係點呀

原帖由 ymcat 於 09-4-25 20:59 發表
官校作風是老師一般沒津校那麼關心學生,但仍會做好自己份工,跟一般津校文化不同。因學生本質好,又有官小support,加上歷年來成績穩定,所以能屹立不倒。但公道說一句,現今的官校比以往好D,因多了一些合約教師,會努力D教學,不會 ...

明白哂。Thanks.

原帖由 ymcat 於 09-4-25 20:59 發表
官校作風是老師一般沒津校那麼關心學生,但仍會做好自己份工,跟一般津校文化不同。因學生本質好,又有官小support,加上歷年來成績穩定,所以能屹立不倒。但公道說一句,現今的官校比以往好D,因多了一些合約教師,會努力D教學,不會 ...

昨天問老師,佢話第1可試賽官,因它是2尾,第2,3放聖三一/鄧鏡波。佢話聖三一校風好D,鄧鏡波阿仔會讀得開三D,睇自己點揀,你覺得呢??
問阿仔派到邊間佢會最開心,佢話鄧喎,鐘意佢學校大,激死!佢仲話唔想駁賽官,費事駁唔到唔知碌左去邊!!
你話我聽唔聽佢講
‹ 上一主題|下一主題