用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 想問今年年尾考4級鋼琴
樓主: JENNYCHOI
go

想問今年年尾考4級鋼琴 [複製鏈接]

Dear ming2,

Could you pls tell me what level is the Turkish March (by Mozart)?   Is it a ? grade 3 song?

Pls. advise
Thanks

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

回覆 # 的文章

ming2

More Romantic BK 2係老師叫我買架
我覺得D歌D音得密D, 睇到眼到花...

Czenry 599, 買左啦, 係好似BUYER

First Lesson In Bach 買左BOOK 1, 只係睇左幾頁, 覺得D 歌之前彈過 (係其他書度)

至於Children Pieces  係通利竟然冇貨.....

另想問 你係咪老師黎架?  

THANKS

下...仲未教...

我都差唔多彈好 A1 首歌, B3 彈左 3分1, C3彈左 1半.
SCALES 只欠MINOR SCALES, 同埋做緊 SIGHT-READING & AURAL

原帖由 bkmummy 於 09-4-21 12:57 發表
Hi! Jennychoi,

我小朋友的程度跟你的也一樣, 也是一樣年尾考4級, 不過老師還未開始教exam歌.

題外話, 我想問吓校際音樂節是否75分以上就有cert? 同埋張cert係咪會比返幫你報名既老師再比返學生呢? 要唔要比張分紙老師才取到呢?

我想問吓是否A, B, C裡是否還有曲可選呢?
即是有A1, A2, A3咁架?
同埋你知道邊日考未呀?

原帖由 JENNYCHOI 於 09-4-22 01:39 發表
下...仲未教...

我都差唔多彈好 A1 首歌, B3 彈左 3分1, C3彈左 1半.
SCALES 只欠MINOR SCALES, 同埋做緊 SIGHT-READING & AURAL

ming2

多謝妳的分享

我小朋友5歲,己學了10個月,都可以改善嗎?

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

原帖由 ming2 於 09-4-22 00:10 發表

lillymarie

請教就唔敢當啦..大家交流下啦..
一邊數拍子一邊彈琴一定要由初學開始養成呢個習慣,否則係幾難做得好0既一件事黎架...

要改善呢個問題,就必須要係有耐性慢慢咁一邊數一邊彈,心急係做唔到架.. ...

ming2,
多謝你教路.
我搵D簡單既歌叫佢數拍子啦. 可能我和佢都太心急了.

簽名被屏蔽

原帖由 gershwin 於 09-4-21 23:31 發表
Turkish March by Mozart, you mean the orignal version? It should be a grade 5 to grade 6 piece.

Thanks Gershwin & Ming 2.

In fact, I am an adult learner.  I went up to grade 6 when I was young, but my basic skills are horrible!

And I have not touched the piano for 25 years already (wow, revealing my age!)

Now I want to resume.  But found difficulty in even very easy pieces.  Need to practise fingers again (all stiff!)

Hope that I could sustain!  :-|

Thank You ming2,

死啦我臨比賽前一個月轉咗老師, 我寄咗張thank you card比個舊老師, 佢都無打過比我, 唔知佢會唔會幫我攞呢

原帖由 ming2 於 09-4-22 10:52 發表

係呀..75以上就有張証書架啦..張証書會由幫你報名0既會員去校際office度取回,你係唔需要再俾分紙老師架啦..不過就應該未有咁快有得lor...會員要分批去lor架...你預七月左右應該會有架啦.. ...
‹ 上一主題|下一主題