用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點解要7月先知結果?
go

點解要7月先知結果? [複製鏈接]

我諗極都唔明教育署安排7月先公佈自行收生結果有乜好處,而搞珠前公佈自行結果又有乜壞處.成件事搞到人心惶惶,好似買大細,博博下 ,係咪就D直資收生先?但幾年前都無咁多直資都係咁玩法啦!定係唔想D學校在自行時知道收唔到想收果班學生而唔開心?為乜要D學生同家長飽受半年困擾呢!有無家長可以分析下因由,解開這個疑團
   0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

話怕d學生知道"得左"就會放鬆晒 wor........
原帖由 emmi801 於 09-4-12 09:19 PM 發表
我諗極都唔明教育署安排7月先公佈自行收生結果有乜好處,而搞珠前公佈自行結果又有乜壞處.成件事搞到人心惶惶,好似買大細,博博下 ,係咪就D直資收生先?但幾年前都無咁多直資都係咁玩法啦!定係唔想D學校在自行 ...

讀咗6年,留番兩個月輕鬆D啫,都唔過份呀!  况且都有一大棚同學要等搞珠啦.而且入到心儀中學,做亞媽嘅都唔會俾佢停.繼續操.操呀操 都唔知當年邊位高官安排,但而家又無個官攞黎檢討吓!

我估係怕D知結果既影響D唔知結果既(純粹估吓):;pppp:

原帖由 Charlotte_mom 於 09-4-12 21:41 發表
話怕d學生知道"得左"就會放鬆晒 wor........

話晒都係比有錢子弟就可以報直資同私校的提早上岸

咁又係喎!亦都係較好的原因,免得果班未派到位的同學唔開心兼影响自信,但教育局好少咁細心同人性化 可能係廢事俾D家長一早攞結果黎比較又投訴,又上訴,事非多多,等7月一齊放榜,趁你四圍撲,唔得閒去比較

Hi!我初時都覺得早D公佈自行好,但現在都贊成在7月先公佈,原因是自行ok咗又早D知,當然係好,但如果唔得,即表示小朋友是最差一批(直資和自行都無行),要等攪珠,父母受打擊,小朋友的自信又受影響,可能在班中得番少數人無着落,要等運到,真的很慘的;相反自行得咗的小朋友一定會鬆散晒,父母要操都唔係咁易。未得個D,又仍要努力(預備派得不好時去叩門),得咗果D呢幾個月又可狂玩,咁同埋一班真係殘忍的!除非你嘅小朋友好勁,深信自行一定得,咁梗係想早D公佈啦!咁都諗住得嘅,都唔怕遲D知啦!其實呢段難捱的時間,有幾萬人一齊的,我們互相支持吧!

有道理,不過真係好難捱!

原帖由 eist212 於 09-4-12 23:31 發表
Hi!我初時都覺得早D公佈自行好,但現在都贊成在7月先公佈,原因是自行ok咗又早D知,當然係好,但如果唔得,即表示小朋友是最差一批(直資和自行都無行),要等攪珠,父母受打擊,小朋友的自信又受影響,可能在班中得番少數人無着落,要等運 ...
‹ 上一主題|下一主題