用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 09-10年讀九龍塘金巴倫道迦南N1 ~ 入來傾吓~ ...
樓主: Vianne媽咪
go

09-10年讀九龍塘金巴倫道迦南N1 ~ 入來傾吓~ [複製鏈接]

今日老師打黎話有幼稚園小朋友確疹豬流感,叫家長自行決定比唔比小朋友返。

學校都無硬性規定唔比返,返都應該無乜問題,但個責任就去返家長度,你自己比佢返,中左招都與人無尤...

點決定好呢? 一唔返就要停七日。

20/1 : 2.89kg
31/1 : 3.12kg
21/2 : 3.96kg
25/3 : 4.61kg
21/5 : 5.61kg
7/8 : 6.66kg

我地一家就決定唔比個囡番學了, 因為番n班都係比佢學下野, 中左招就大件事了。

個人想法: 14-15/9 打風已經唔洗番學, 加多 16-18/9 三天, 是否足夠, 等到 21/9 mon 先番.

原帖由 TAROPIG 於 09-9-14 21:12 發表
今日老師打黎話有幼稚園小朋友確疹豬流感,叫家長自行決定比唔比小朋友返。

學校都無硬性規定唔比返,返都應該無乜問題,但個責任就去返家長度,你自己比佢返,中左招都與人無尤...

點決定好呢? 一唔返就要停七日。 ...

醒目開學勳章

原帖由 TAROPIG 於 09-9-14 21:12 發表

點決定好呢? 一唔返就要停七日。 ...

我有比囡囡返, 佢實在太鐘意返學啦, 唔想佢每日都好開心咁自己起身話要返學然後先話比佢聽無得返, 一陣間到熱情冷卻左唔願再返就慘. 講真, 就算佢唔返我都會帶佢周圍去玩, 街或公園無人消毒仲多細菌啦, 學校起碼都寫明幾個鐘會消毒一次, 放心得多.
jeje

原帖由 jeje 於 09-9-16 09:42 發表

我有比囡囡返, 佢實在太鐘意返學啦, 唔想佢每日都好開心咁自己起身話要返學然後先話比佢聽無得返, 一陣間到熱情冷卻左唔願再返就慘. 講真, 就算佢唔返我都會帶佢周圍去玩, 街或公園無人消毒仲多細菌啦, 學校起碼都 ...

我個仔都好鍾意返學,但係明知學校有人感染,仲要佢返就好似唔係幾好,始終小朋友身體抵抗力比較低。

學校係一個小朋友集中地,一個有病菌,就會傳到個個有,小朋友又未識用口罩,好難防範。

有人感染即代表有菌存在,七日過左至可以完全消除。

出街反而係open area, 唔好比佢同其他人有太近接觸都ok,我都係唔比呀仔返住,睇定d先啦!

HI,星期五個仔返黎話老師帶口罩,問佢點解,佢話老師咳。星期六晚亞仔就發燒、咳、流鼻水.....點知星期一老師就話學校有人豬流感啦!!!燒左幾日都唔退,今日要帶去診所驗下,都唔知點好。
個仔都無返幾日學,又驚傳染人,又驚比人傳染........
返左唔夠一個月學,個仔病左2次,返學真係容易病d??!!

去完流感診所啦,話佢鬼打無咁精神唔係病徵,屬正常發燒喎!!咁就收左兩舊水......

原帖由 kamtai 於 09-9-16 15:53 發表
HI,星期五個仔返黎話老師帶口罩,問佢點解,佢話老師咳。星期六晚亞仔就發燒、咳、流鼻水.....點知星期一老師就話學校有人豬流感啦!!!燒左幾日都唔退,今日要帶去診所驗下,都唔知點好。
個仔都無返幾日學,又驚傳染人,又驚比人 ...

我個仔仔都係呀! 見倒個老師病左,都驚會傳染。星期四流鼻水同咳,星期五同佢去睇醫生無返學,不過無發燒,跟手班主任打黎,又打風,我地已經無返幾日,都唔爭在抖多幾日。而家d流感真係好勁。

呀仔日日都好精神,本來都諗住比佢返,今日再同朋友傾開,佢地都話唔應該返,又話返多幾日學又唔會叻多好多,其實都係想自己放心d啫。

醒目開學勳章

真係好多小朋友病啊, 希望你地d 小朋友快d 好返. 今日又收到通告話下午班有一個確診, 幸好已經康復.

另外有一張家長回條係出席家長會日期, 我想問大家係咪一定會去?
jeje

hi je je,

我個仔同你小朋友同班架!!佢無返成個星期學,原來又多個確診,咁你小朋友仲會唔會返學呀??
個仔已經好番啦,但仲諗緊比唔比佢返學,唔返佢真係係屋企好無聊,返學會開心d。

原帖由 jeje 於 09-9-18 14:57 發表
真係好多小朋友病啊, 希望你地d 小朋友快d 好返. 今日又收到通告話下午班有一個確診, 幸好已經康復.

另外有一張家長回條係出席家長會日期, 我想問大家係咪一定會去? ...

醒目開學勳章

原帖由 kamtai 於 09-9-18 15:29 發表
hi je je,

我個仔同你小朋友同班架!!佢無返成個星期學,原來又多個確診,咁你小朋友仲會唔會返學呀??
個仔已經好番啦,但仲諗緊比唔比佢返學,唔返佢真係係屋企好無聊,返學會開心d。

...

Hi kamtai,

我聽日都會照比佢返, 個人愚見呢個豬流感已經普遍喺社區傳播, 差不多每日都幾百人確診, 如果學校每星期都有一個學生確診而自己又決定停7日先比佢再返學, 都唔知停到幾時先可以再返, 所以我會一直比佢返到學校停課為止.
jeje

返啦,豬流感已太普通啦,普通感冒更加避無可避。堯堯上個星期一唔舒服早退,成個星期都冇返學,我又唔可以比佢同屋苑其他嘅小朋友玩,係屋企好悶唔開心,又忟忟…星期1返番學就好開心啦!順其自然啦,咪當儲抵抗力囉…
‹ 上一主題|下一主題