用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 我的ADHD (過度活躍症/多動症/專注力失調) 兒子停藥了! ...
樓主: leeamen
go

我的ADHD (過度活躍症/多動症/專注力失調) 兒子停藥了!   [複製鏈接]

回覆 leeamen 的帖子

可否提供中醫既資料?

回覆:我的ADHD (過度活躍症/多動症/專注力失調) 兒子停藥了!

,我兒子今年小一,我們上學巳兩個多月,時常唔抄手冊,做功課又唔專心,試過鼓勵,打駡都沒太大改善。於是打比班主任和學生輔導主任傾下。佢叫我去睇下醫生做評詁,睇下係咪有專注力不足或過度話躍。請問我是否先去家庭醫生睇再叫他寫轉介信去政府排期?

回覆:awesomeada 的帖子

係。如果經濟許可,可以去私人機構做,協康,小童羣益會都有。政府要排一兩年。

請問你可否pm 那個1) 中醫師資料給我
                              2) Omega 3 你兒子吃那個牌子

hi 我兒子半年前被評為ADHA ,正在排油  地精神科,但最近他上主日學好像嚴重了,時常分心、離座及抱著老師,因他今年九月會上正常小學,想給他看兒童精神科醫生,很担心他上小學後會有類似情況發生,可否PM我有關資料,謝謝!
:-? :-?

回覆:leeamen 的帖子

你好!我小朋友是亞氏保加及專弱力不足,你可否分享你小朋友食的魚油及老中醫資料給我嗎?謝

回覆 Bondic 的帖子

我都想要有經驗治療 ADHD/讀寫障礙 的中醫/西醫資料, 有好心人可以PM 我嗎?
謝謝.

回覆 ellachn369369 的帖子

小兒今年小一,他已確診輕度的ADHD  故我也想要有經驗治療 ADHD的中醫/西醫資料, 可否PM 我嗎?
謝謝.

回覆:我的ADHD (過度活躍症/多動症/專注力失調) 兒子停藥了!

請問有冇人可以PM那個中醫醫師資料給我 , 謝謝 !

me too, thanks

leeamen,你好!我女兒也是有mild ADD,can you pls pm me the name of the fish oil and the name of the chinese doc? and i am queueing for intl sch too. can u pm me the name of your son sch pls? many thx

Dear leeamen

我的兒子5歲半,已評估出來是有ADHA, 他一直坐立不

定,時常做功課到深夜,又经常在校被老師投訴。我下

星期已约了見私家醫生,我心情很反覆!!我想請妳們

PM我,介绍妳們曾用過的中醫師给我,電話及地址,

萬分感謝!

Dear leeamen

想請教你你的小朋友食 EPA O Mega3 魚油丸是什麽牌子及看那位中醫師,可否 PM我,萬份感謝!

hi 各位, 請問如果你地有中醫及精神科醫生資料可否PM給我, 謝謝

Dear Leeamen,

Thank you so much for sharing such valuable experience with us!我一個3歲女兒,自從今年初開始觀察,每日除了睡覺,沒有一刻係可以安靜坐低唔出聲,脾氣固執,行為特徵似足ADHD,幼稚園老師都多次提醒去做評估。我今年2月已經去CAC見了姑娘,可能下個月會見醫生。

但我知道咁細個小朋友,就算確診ADHD,都一定唔會畀佢食西藥,所以我自己好想嘗試其他方法。在見到醫生之前,我決定自己嘗試飲食控制。除了忌食糖類、白麵包、汽水、零食等,我見到有文章建議忌食所有奶、小麥及其製品,詳見以下連接:http://www.yimho.com/2055.html

請問Leeamen, 你個小朋友是否都同時忌食奶類同小麥類食物?我個女平日非常偏食,而呢兩類食品佢特別中意同常吃,尤其芝士和麵食。佢先3歲幾,係特別需要補充足夠營養既時候,如果忌食呢D,我非常擔心佢會發育不良。作為媽媽的我宜家非常迷茫,唔知是否應該照做,懇請賜教!!

另外,可否PM我個魚油名同中醫名?萬分感激!

我個囡今年升中一 (Aspenger sym & ADHD (Combined)。在小二去東九龍政府中心做評估,所謂「專家」話我知小朋友係小組裡面係最冇問題,只係肌肉協調同默寫有障礙,點知…,累我地一家人白白浪費三年時間及金錢。所以好羨慕你地咁早知道自己小朋友的問題。

講咗咁多廢話,我囡囡除咗食中藥,去年九月開始用針灸,加上西藥,效果尚算不俗,不過需要時間,千祈唔好心急。我個囡在廣華睇中醫及針灸,所以各位不妨去各區東華中醫部查詢。

另外,我們全家減少食奶頪制品,改飲素奶,味道不錯。而且,D「渣」用來做麵包,都OK同環保。我囡囡食司各X魚油。

糖好難唔食,D有機糖都好好味,不過D價錢。有時,買蒟蒻粉或魚膠粉「整」軟糖,都OK架(請參考「肥丁工作坊」,肥丁有好多好好味的自家制食品)。

回覆 gigilovesnoopy 的帖子

請問你覺得睇個中醫有冇效果?好似唔系個個中醫都識得醫治ADHD,是否應該揾過係呢方面有特別研究既呢?你個中醫師是否專醫呢類病人?

你提到戒奶,咁請問是否同時戒埋麩質類(gluten)食物呢?

所謂有機糖,係點樣噶?邊度有得買?

謝謝!

Hi fixedstar99

我囡囡覺得幾好(中醫),特別是針灸後。我唔知係唔係個個中醫都識醫ADHD ,不過十幾年前我都有針灸,當時有一個妹妹,岀生時大腦缺氧,不能用說話表達自己,只聽到咿咿啞啞,手腳嚴重痙攣。大約三、四次針灸後,開始聽得明佢講乜東東,佢整個人開朗晒。所以我堅持找廣華D中醫,有信心保證。
戒奶和戒糖(特別是白糖)因為牛奶有太多雌激素及其他添加物,而白糖在製造過程亦有太多添加物,所以避免食用,並不是對gluten過敏。有機糖在買有機食品的地方有售。因為我住九龍灣附近,會去淘大or Emax

各位,看了妳們的小朋友的程形,我女兒6歲半,以前讀幼稚園,老師只說有些分心,沒有周圍走,放學做完功課等我回來,去其他地方學習,導師都話唔專心和游雲,都冇話會走來走去,但上了小一,完全變了,第一個星期在返半日堂上唱歌,第二個星期返全日在堂上唱歌,傾計,扮貓叫,自己出去抺黑板和搞投影機,第三個星期在堂上大聲叫,自然自語,發出怪聲,每次都是等我回來才做功課,我真是得擔心,但都約了私家醫我看看。是否有過度活躍症。現在都不知怎樣做才好

‹ 上一主題|下一主題