用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 我的ADHD (過度活躍症/多動症/專注力失調) 兒子停藥了! ...
樓主: leeamen
go

我的ADHD (過度活躍症/多動症/專注力失調) 兒子停藥了!   [複製鏈接]

請問可否PM那個中醫醫師資料給我,和哪個魚油含較高EPA 成份的?

回覆:我的ADHD (過度活躍症/多動症/專注力失調) 兒子停藥了!

中醫,及魚油,可否pm?
Thx

引用:ADHD+是不需要做評估或測試就可以確診的。

原帖由 lillymarie 於 13-01-04 發表
ADHD 是不需要做評估或測試就可以確診的。病人會有一串病徵,醫生問病歷後就可作出判斷。

做評估,是想看 ...
想問智商高\低,有何關係?
藥力較散氣,又何解?thx

max00mini 發表於 13-1-11 17:42
想問智商高\低,有何關係?
藥力較散氣,又何解?thx

智商高的人,可以有ADHD的活躍和上課不專心的特徵,但本身沒有ADHD。但智商高的人,亦可以同時有ADHD的問題,但因為聰明,會在評估時表現特別好,變得不容易斷症。
智商低的人,是指比正常低少少,但又未至於弱智那種,他們專注力亦會低些,不能集中好耐。自我控制亦會差些。但本身可以沒有ADHD,那食藥都未必有用。

做智力評估,可以幫助醫生對小朋友有較全面的理解。

ADHD的藥,短效那種,效力好短,只有4個小時。好似灰姑娘咁,一夠鐘就無哂。我好容易知道我小朋友幾時無哂藥力,佢的副作用是無胃口,藥力一過,佢就猛叫肚餓了。
for every one criticism, three positives must be given.

周邊啲人成日都話間學校(傳統)唔arm佢, 成日叫我轉校,佢話媽咪懶會惡埋個仔我聽完好唔舒服

究竟係咪轉校就解決到問題呢

其實點先知學校有無對呢類型小朋友作出特別支援架

lillymarie 發表於 13-1-4 06:38
醫生有無問你囝囝平時的動靜?老師有無寫信或報告將囝囝在學校的情況告訴醫生?

你可以考慮試藥一段時間, ...
學校好幾個老師都做咗份問卷,我咪就係攞住疊問卷去見精神科 同 cac 攞

個醫生睇完問卷就話佢係adhd, 建議食藥

2bbma 發表於 13-1-14 15:55
學校好幾個老師都做咗份問卷,我咪就係攞住疊問卷去見精神科 同 cac 攞

個醫生睇完問卷就話佢係adhd, 建議 ...
咁講法,其實醫生係睇咗老師的觀察再加上聽你們在家的觀察,再見一見你囝囝,然後作出判斷。咁又唔算求其喎!
我囝囝小一讀傳統小學,我當時以為係學校太嚴功課太多唔啱佢,小二時轉去一間功課少,老師好有愛心的學校。點知他的情況更差,上課更加控制唔到自己,亦唔願做功課。佢小二下學期我帶佢去做評估才知道他是ADHD。

for every one criticism, three positives must be given.

醒目開學勳章

我好少EK留言...一直困擾住我系仔仔專注力問題, 上網搵資料先發覺佢好大可能系專注力失調....已約私家下星期做評估

引用:Quote:原帖由+77777+於+09-4-8+15:16+發表+

原帖由 leeamen 於 09-04-09 發表
77777,

未回答妳的問題之前,我想先在此分享一點我和兒子的經歷。
Hi leeamen,
睇完你嘅資料,有些地方我兒子也一樣,例如他英文程度比中文好。而且對英文比較有興趣!
剛為他做了評估,已確診他是'專注力不足'、'過度活躍'、'讀寫障礙'。
現就讀嘅小學嘅功課唔算多,中英數每科2樣,但他往往要到1點才能完成,而且要一齊做才會專心!現在三年級已經這樣辛苦,往後日子都不敢想像!
現正考慮為他轉校,最好以英文為主或國際學校,看到你為兒子轉至國際學校,可否PM我學校資料?謝謝!

Hi Leeaman,

可否 PM 中醫師的資料給我? 謝!

醒目開學勳章

回覆:我的ADHD (過度活躍症/多動症/專注力失調) 兒子停藥了!

我仔今日評估證實咗ADHD, 醫生開左concerta俾佢食一星期睇進展,仲叫我唔好再用鬧方法教佢

請問可以e-mail中醫資料給我?, e-mail:[email protected] 謝謝

lillymarie 發表於 13-1-14 17:03
咁講法,其實醫生係睇咗老師的觀察再加上聽你們在家的觀察,再見一見你囝囝,然後作出判斷。咁又唔算求其喎 ...
lillymarie

請問你帶佢去邊做評估?

我之後再帶阿仔去理大評估,佢地比咗啲測試佢,話佢無ADHD呀,最多只係ADD
唉......e+都唔知點好

2bbma 發表於 13-1-25 10:39
lillymarie

請問你帶佢去邊做評估?
2bbma,
有少少明白你的心情。

讓我講少少關於ADHD。ADD其實亦是ADHD的一種,是舊的叫法,現在全部叫做ADHD了。
ADHD(專注力不足過度活躍症)共有三種情況:
1.只有過度活躍和衝動,即是見到小朋友坐唔定,想做就去做,多咀等等。
2.只有專注力不足,即見小朋友成日好似發白日夢咁,未必會成日郁,甩甩漏漏無乜組織能力。亦即是所謂ADD。
3.有齊哂以上兩種情況

我囝囝起初見過好多專業人士,都話佢無ADHD,因為佢可以坐好耐,個樣好留心聽你講野。最後在CAC確診,因為當時替他做評估的心理學家見過好多個案,雖然我囝囝當時做的測試僅僅合格,但心理學家說她好小心觀察到囝囝有好多細微動作和不耐煩的表現,大胆地斷佢係ADD, 亦即是ADHD。我當時已試過好多方法幫囝囝,可以話係盡了全力仍見囝囝返學返得好唔開心,主要是功課有好多錯,成日要做改正,做功課比人地用多一倍時間。在學校因為在座位扭來扭去,雙眼又唔望老師,被罰無小息。所以,即時帶佢見私家醫生,食藥。食咗藥後,可以用“脫胎換骨”去形容佢,那時就好肯定佢係有ADHD呢個病。

我屋企人當時唔諒解我地要囝囝食藥架,因為佢食咗藥後胃口好差。但當時囝囝的情況已差到佢日日返學都唔開心,回到家做功課前先喊半個鐘(因為好驚要做好耐),幫佢溫習就好嬲咁仇視我,當我係壞人,開始樣樣野都想同我作對。我知佢係聰明仔,如果讀唔成書,驚佢會走歪路,唯有讓佢食藥。食咗藥,佢唔同哂,自動自覺做功課溫習,品學兼優。所以佢自己為了可以繼續食藥,肯被我地谷佢食野,將體重維持在正常偏瘦。

回復 lillymarie 的帖子

hi,你好,這幾天看了你的分享,你很仔細的說了你兒子的情况.字里行間也看得出你遇到好醫生·我也很迷惘,不知是否看私家.小皃六年班了,從二年班起己一直懷疑佢專注力失調,但他一向成績不算差,老師也說沒大問題,去年初終於忍唔住叫家庭醫生写纸排政府.昨天終於見了心理DR,證實的事是写字比正常慢三分一.但她主要測社交方面,我說仔整天好像發白日梦,DR很好,下月再幫我chack專注力.但問題是三月中最後一次呈分了,他第一次呈分很好.第二次跌到band1尾.很想趁新年給他看私家試藥.但又怕試薬其間的副作用搞到他呈分試成绩更差.可俾下意見我嗎?另可否pm我你兒子的Dr給我?謝謝

引用:回復+lillymarie+的帖子 hi,你好,這幾天看

原帖由 dobbybabie 於 13-01-25 發表

hi,你好,這幾天看了你的分享,你很仔細的說了你兒子的情况.字里行間也看得出你遇到 ...
試藥需要兩三個月時間,你囝囝成績一向唔差,莫搞佢了。他第二次呈分成 績跌可以有好多原因,例如壓力,又或者同學發力突進。

我囝在香港睇何定邦醫生,無睇過其他醫生,無比較,不知是否最好喎。

Dr何很出名,我有兩個熟悉小朋友都是看他.昨天問了老師,老師也覚得一動不如一静.不如待二月那次再決定.其實仔比上不足比下有余.我也經常問自己:每個小朋友的成積是否低於85分都需要看Dr吃薬呢?我只是累了,不想考完試不停擔心.还有他上課發梦也少了很多機會,真的是「透明人」,而吃了藥的小朋友反應快,上課互動.老師喜歡.多機會參加比賽,自信心都增加不少'.不過我都是呻下,因為我同個仔己過了「功课角力打罵哭閙期」只是想他快些,不要重複又重複溫習,多些時間玩,看書.再次感謝你的回覆.Thank you very much.

dobbybabie 發表於 13-1-27 09:48

Dr何很出名,我有兩個熟悉小朋友都是看他.昨天問了老師,老師也覚得一動不如一静.不 ...
建議按兵不動,是怕調較藥時會影响小朋友的溫習。若果小朋友真的有ADHD,而藥又可以幫到他,為何不食?
回應你的其中一個問題:
我現在居於海外。曾有一段時間,我囝囝因為長大了,體重增加了,藥力開始唔夠。他告訴我下午上課開始不能集中精神,最明顯是學琴,練極都練唔好,成日彈錯以致進度減慢。我當時向醫生反映,醫生却認為囝囝在學校的成績合格以上,又沒有嚴重行為問題,彈琴差少少亦無乜所謂,不肯加藥。如是者拖了一年,最後一次見他,他直頭對我講,根據統計,ADHD仔無論家長點努力,最後的結果亦是好差。我當時好嬲!即刻轉睇第二位醫生,新醫生的觀點完全不同,認為要盡一切努力幫助孩子渡過求學階段,幫助他們在學習上發揮最大潛能。我囝囝加了藥後,成績和彈琴再進步,即表示他其實是有能力做好,只不過是被ADHD這病拖累了他。

如果小朋友有能力做得好,却被ADHD影响到做唔到,明知道有藥幫到佢,却不讓他食藥。其實對小朋友唔公平。

我睇書講長大後的ADHD孩子,有好前途的都有以下這三樣先決條件:
1.學術成績好
2.沒有嚴重的行為問題
3.有幾個深交的朋友

我非常赞成你的說法,而我仔同学看住他们進步(.當然有二三年後才明顯)媽媽背後的努力功不可抹,吃薬只是帮助他可以做回自己的主人.但行為和要在學業上取得成果,那條路充滿艱辛,和父母孩子的淚水.你仔幾大了?再次感謝你鼓勵.

我個仔同你個仔一樣,無得為問題,但就魂、周身郁、唔耐煩,成日話比老師罰,聽到都心痛
今次派成績表,考得好差,再係咁,唔知點算
佢上午食藥,開始咗2星期,老師話第一個星期就效果好明顯,跟住上星期就好似同以前無咩分別

但下午虊力過咗同上午之表現又差唔多,唉.....咁都唔知食葯係咪真係幫到佢
‹ 上一主題|下一主題