用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 我的ADHD (過度活躍症/多動症/專注力失調) 兒子停藥了! ...
樓主: leeamen
go

我的ADHD (過度活躍症/多動症/專注力失調) 兒子停藥了!   [複製鏈接]

原帖由 mrsphcheung 於 09-9-15 06:19 PM 發表
呀仔so far so good, 唔食藥都算抄齊功課,算是不過不失。最好彩就係今年的老師大部份係呀Sir,d呀Sir比較free d,容忍度較為高。上帝保佑.....

對啊,老師的因素也非常重要!祝福你的孩子能成功適應!:)
「你要專心仰賴耶和華,不可倚靠自己的聰明,在你一切所行的事上都要認定祂,祂必指引你的路。」
聖經箴言3:5-6

Amen,

Thanks for your sharing.

b.rgds
Candy

原帖由 leeamen 於 09-9-16 08:24 發表

服用數量除了看年齡外,還要看體質及體重。小兒現年11歲,標準身型,服兩粒。
Best Regards
Candy

LEEAMEN: 已PM你,可否覆一覆我啊?唔該你!

原帖由 leeamen 於 09-4-8 10:48 發表
各位好!

約在三年前,我的兒子被先後診斷為有讀寫困難和ADHD學習障礙,我們曾嘗試過各種不同種類的治療方法幫助他:杜耳運動 (Dore exercise)、行為治療 (behaviour modification)、藥物治療 (Ritalin and Concerta)、在醫 ...

原帖由 kittymam 於 09-9-17 03:55 PM 發表
LEEAMEN: 已PM你,可否覆一覆我啊?唔該你!

我收到的所有pm都覆了啊,請查查看!
「你要專心仰賴耶和華,不可倚靠自己的聰明,在你一切所行的事上都要認定祂,祂必指引你的路。」

leeamen,

小兒經評估為專注力不足,轉介精神科醫生。我想找一位好的精神科醫生,除了提供藥物外,也能在食用魚油上提供意見。我也曾求問於坊間中醫,但未見果效。請問可告知有關的精神科醫生及中醫資料嗎?另外,小兒嚴重缺乏自信及動力學習,我知道要用行為治療幫助他,但有關方法除了可在網上尋找外,坊間可有什麽地方可提供針對性及有效的協助嗎?畢竟,小兒剛踏上中學,我只希望及時的協助能幫助他面對將要來臨的成長暴風期。謝謝你!

leeamen,
呀仔試過停藥4個星期,發覺不吃藥在聆聽方面十分差,在讀默方面的表現差很多。我好想請教你有沒有認識一些吃藥至中學的大仔(呀仔而家唸小三),不知情況如何,請指點迷津。Thanks。

我們怕孩子的人生路途滿佈荊棘,與其為孩子在路上舖一層地毯,不如在孩子的腳上穿上一雙鞋。

原帖由 mrsphcheung 於 09-10-9 17:56 發表
leeamen,
呀仔試過停藥4個星期,發覺不吃藥在聆聽方面十分差,在讀默方面的表現差很多。我好想請教你有沒有認識一些吃藥至中學的大仔(呀仔而家唸小三),不知情況如何,請指點迷津。Thanks。 ...

我個仔就來18歲佢懷adhd已經好多年停左藥好多年,今年會考佢話要食返藥.

原帖由 IwanBB 於 09-9-10 18:49 發表
chingyeehk,

幼稚園很好呢! 能幫你排快症!

囝囝也是剛上小一, 8月中老師才建議評估, 但母嬰健康院稱不受理6歲以上小孩, 剛巧囝囝6歲生日. 老師稱待上小學會有一個全港兒童檢查, 到時再評估也不遲. 但我一直也留意 ...

是呀 ! 油麻地那邊亦confirm了小兒是有adhd的,感謝主!我開學前將小兒有adhd既事,話了給學校聽,班主任安排了一個前排既住給他坐,亦給了很多的任務給他,所以上堂的情況還可以(當然也會出位及大聲說話),訓導主任亦安排一些堂給他上.用意是加強小朋友既eq各方面人際關係.
雖然現在不用食藥,但我亦擔心小朋友再大點,情況可能會差一點,我估升上小二時課程緊迫,小朋友多動情況可能會再嚴重點.

其實我都想問下大家,我問過油麻地果邊既博士,佢話小朋友adhd既情況未必係一年級時會浮現得太多,情況小二小三會嚴重一點,要到11歲等他們腦部發育得咁上緊,情況才會有改善.請問你地小朋友小二上堂既情況是怎樣呢 ? 專注力是否很差呢 ?

我個仔都係話食返藥自己上堂的情況會好D,個仔自己話自己的專心病令佢的表現不夠好,食藥對佢自己會好D。做呀媽的聽見真是心痛,無奈要讀得好就唯有挨落去。

大家一齊努力吧!

原帖由 anna_gigi 於 09-10-12 12:10 發表

我個仔就來18歲佢懷adhd已經好多年停左藥好多年,今年會考佢話要食返藥.
我們怕孩子的人生路途滿佈荊棘,與其為孩子在路上舖一層地毯,不如在孩子的腳上穿上一雙鞋。

請問有小朋友食開葯的媽咪, 除返學的一至五外, 六、日及公眾假期會唔會照食葯,定唔食? 聽人講成日食吓停吓,會對d葯〝純〞咗, 起唔到作用, 變咗好快又要加葯! 係咪真架?

我仔(9yrs old)在政府睇係上年尾開始食藥, 食藥後上堂安靜好多, 我亦收少左投訴電話, 到六月老師 &社工都見意問醫生停藥問題,

咨詢後認為summer 開始停, 開學再睇情況再決定, 九月初段都係少問題, 到九月尾再去見醫生(但轉左新醫生) 都話既然停左藥情況又唔係太差由得佢唔好食, 等佢大個自然慢慢戒掉d 曳行為....
但之後....又好似多左問題發生...我而家想塞佢食藥... 但排左期要dec 先去覆診

比人投訴得多佢都唔開心, 又有時佢曳左自己都唔知, 到要罰先知自己又衰左.... 好頭痛, 我又開始一聽見電話響就手震心跳加速啦....

原帖由 phoebepanpan 於 09-10-13 20:13 發表
我仔(9yrs old)在政府睇係上年尾開始食藥, 食藥後上堂安靜好多, 我亦收少左投訴電話, 到六月老師 &社工都見意問醫生停藥問題,

咨詢後認為summer 開始停, 開學再睇情況再決定, 九月初段都係少問題, 到九月尾再去見 ...

我就睇左個仔十幾年,真係好幸苦,咩精神都比晒佢,精神科,心理科不停地, 食藥, 停藥,嘜都試過.只不過唔想變做佢做壞孩子.

原帖由 anna_gigi 於 09-10-14 00:22 發表

我就睇左個仔十幾年,真係好幸苦,咩精神都比晒佢,精神科,心理科不停地, 食藥, 停藥,嘜都試過.只不過唔想變做佢做壞孩子.

昨晚同仔傾好  佢都話試下食返藥   今早開始食了
查實我仔情況唔係好誇張   近日我又買左魚油丸希望兩樣夾擊  再慢慢停藥

Hi leeamen,

I am a new comer with a seven years old boy, would you please check PM, thank you.:cry:

回chowtai

原帖由 chowtai 於 09-10-8 02:43 PM 發表
leeamen,

小兒經評估為專注力不足,轉介精神科醫生。我想找一位好的精神科醫生,除了提供藥物外,也能在食用魚油上提供意見。我也曾求問於坊間中醫,但未見果效。請問可告知有關的精神科醫生及中醫資料嗎?另外,小兒嚴重缺乏 ...

有關魚油和中醫的問題,請check pm.
至於坊間可有什麽地方可提供針對性及有效的協助, 這點我也不太清楚,因為我自己曾讀輔導, 所以我是靠自己看書來幫助兒子的。

我認為,妳跟兒子的學校的溝通更重要, 要多跟老師聯絡,才能幫助他面對將要來臨的成長暴風期。

原帖由 mrsphcheung 於 09-10-9 05:56 PM 發表
leeamen,
呀仔試過停藥4個星期,發覺不吃藥在聆聽方面十分差,在讀默方面的表現差很多。我好想請教你有沒有認識一些吃藥至中學的大仔(呀仔而家唸小三),不知情況如何,請指點迷津。Thanks。 ...

我認識的朋友當中,也有是在小學的時候服藥,然後到了中學就停服的成功例子, 而且是在band one的中學也能生存。

所以, 在何時停藥,是要視乎每一個孩子的情況而定,重點是孩子對自己的了解,和自我管理的成熟程度和自理能力。

原帖由 anna_gigi 於 09-10-12 12:10 PM 發表

那您的決定如何?

原帖由 chingyeehk 於 09-10-13 02:49 PM 發表
其實我都想問下大家,我問過油麻地果邊既博士,佢話小朋友adhd既情況未必係一年級時會浮現得太多,情況小二小三會嚴重一點,要到11歲等他們腦部發育得咁上緊,情況才會有改善.請問你地小朋友小二上堂既情況是怎樣呢 ? 專 ...

如果學校和家長之間能好好的配合,孩子也了解自己的情況,那麼需要吃藥的時間、藥量也可以降到最低。如果孩子的身體健康,對學習也有動力,那更可能不需要服藥呢!多禱告,多看有關ADHD的書, 幫助孩子建立有規律的、有結構的生活﹍﹍相信您時一個好媽媽,我們一起努力吧!

原帖由 oilaioilai 於 09-10-13 07:24 PM 發表
請問有小朋友食開葯的媽咪, 除返學的一至五外, 六、日及公眾假期會唔會照食葯,定唔食? 聽人講成日食吓停吓,會對d葯〝純〞咗, 起唔到作用, 變咗好快又要加葯! 係咪真架? ...

其實身體對藥物是需要時間適應的,又吃又停﹍﹍又停又吃,那其實是苦了身體!藥效也沒那麼好,孩子的表現也不會穩定。

所以,如果決定了讓孩子服藥,便要讓孩子穩定的服,然後好好利用孩子服了藥後的黃金學習機會,讓孩子學習自我管理的能力,那反而可以縮短須要服藥的時間和穩定藥量!
‹ 上一主題|下一主題