用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 旅港開平有冇校車
go

旅港開平有冇校車

據我知,華英係有校車的(網站有講),請問各位,旅港開平唔知又有冇校車服務呢(因為網站找唔到)?

無校車服務。
中學了,還要校車?

Thanks for your reply.

中學生當然係自己返學(部份高小學生早已經自行坐車返學),只是早上搭校車返學嘅話,方便之餘亦可以節省時間。:)

如果有校車就好啦! 因為每朝在家維村等8號小巴條龍都好長o架!  

華英只會於返學時提供校車服務, 但只有3條綫.

對嘊時間,坐7b巴士都OK呀!雖然慢D,車程耐D,其實路程很近,行上佛光街大斜路到何文田邨後就到學校,行路都得啦!

係呀,搭完火車再在旺角等28m Van 仔要等好耐,因為好多学生搭28m去何文田一帶的中学返学,有校車去旅港方便D嘅。

其實有校車服務確實提供了不少方便,我個小朋友嘅同學選擇華英其中一個原因就係佢有校車。

原帖由 ctymama 於 09-4-10 02:00 發表
其實有校車服務確實提供了不少方便,我個小朋友嘅同學選擇華英其中一個原因就係佢有校車。

Hi各位,

當初我有考慮過華英,校車也是其中一個原因;但回頭又想阿仔是否肯聽聽話話日日搭校車呢?當他的同學都是搭公共交通工具回校的話,我相信阿仔一定會向我申請自己搭車返學的。就如訂飯一樣,中一初期都肯乖乖訂飯留校食,但當很多同學都選擇出外吃飯時,又不是一樣不肯。

多一個選擇當然好啦,但可能都是家長意願多過孩子自己想。

咁又唔係喎!  據我個女講, 好多高年級的華英師姐都係搭校車, 貪方便, 落樓下就有校車搭, 不過當然見仁見智.