用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 tom lee 兒童音樂班是否已開始不再普及?
樓主: annmummy
go

tom lee 兒童音樂班是否已開始不再普及? [複製鏈接]

是的,讀book 1, 只要買book 1架書+workbook+CD+VCD (CD及VCD可以自由選擇買唔買).完成左一本先再買第二本.

原帖由 helloapril 於 09-4-20 22:17 發表

hi:
我囡囡明天開始上第一堂jmc,我想問是不是總數要4本書,因為我唔想一次個買晒,唔知佢學唔學得長,
係咪買住book 1 便可以上堂先!唔該 ...

原帖由 fyeung 於 09-4-20 23:25 發表
是的,讀book 1, 只要買book 1架書+workbook+CD+VCD (CD及VCD可以自由選擇買唔買).完成左一本先再買第二本.

明白晒!唔該你

本來上星期六報TOMLEE既課程, 不過報名時佢地開出既條件好似唔保障家長咁...所以還未報讀!  我想知道...
1.  有沒有人試過上上下堂要取消班(因為有同學退學致收生不足)?
2.  請病假小朋友不能補課, 那是否帶病上學, 把病菌傳播給其他小朋友?

答1: 我見就算剩幾個學生都照上的。

答2: 不少課外活動班都是這樣安排的,看你自己接受與否。當然不會期望小朋友帶病上堂,不用擔心,上少一堂不會跟不上的。提你一點,TOMLEE一樣沒事假請,亦不會於聖誕新年等特別放一段時間,所以想去旅行的話,很多時就會miss了一些堂。

原帖由 Sueita 於 09-4-22 11:44 發表
本來上星期六報TOMLEE既課程, 不過報名時佢地開出既條件好似唔保障家長咁...所以還未報讀!  我想知道...
1.  有沒有人試過上上下堂要取消班(因為有同學退學致收生不足)?
2.  請病假小朋友不能補課, 那是否帶病上學,  ...

我囝囝個班的同學, 轉班/退學, 走了很多, 有一段時間只剩下4個人, 當時有職員問過我肯不肯改時間. 幸好, 後來他班上又多了幾個學生(可能是轉班的), 所以不用改時間.

我有試過因為人數少,老師要將2班group成一班,老師有問過大家意見先安排架.始終由book 1 - book 4經歷差不多2年時間,因為各種原因,有d家長會讀讀下停左唔上.

原帖由 Charlotte_mom 於 09-4-19 19:05 發表
我女上過music wonderful, 惡夢一場, 唔夠2個月一半drop out左............我好相信老師同場地好大關係
當音樂啟蒙班都ok既(如果老師好的話), 想當學琴就免喇

...

剛剛上了, 感覺不是很好,  老師英文又寫錯, 感覺不是在正統學音樂, 玩下可以, 不能當是認真學習

請問有無其他優質的選擇?

醒目開學勳章 王國長老

首先你要明白, music wonderland唔會第一堂就正統教音樂的, 我唸其他類似課程都係, 係用遊戲方式令小朋友明白d概念例如拍子, 節奏, 但唔會太academic

我話佢唔掂, 係因為課室勁細, 人又多, 每對親子對住一部電子琴, 又唔掂得, 只准坐定, 偏偏d細路又勁醒, 硬係識開power, 個老師又趕課程, 趕趕趕, 佢趕我地又趕, 個老師根本無時間/活動去draw小朋友attention, 要一個大人自己捉住個3歲細路(3歲細路會點反斗大家都清楚), d細路無野好玩, 就開始黎料, 想跑出去啦, 爬上爬落啦, 於是父/母就要用盡方法draw佢attention同要求佢坐定---呢個就係我講既惡夢喇

反而之後我上過my musik box就好好多, 佢有一大個課室可以安排活動俾小朋友, 例如教staccato就叫小朋友好似袋鼠咁跟拍子由頭跳到尾, 又例如有非洲鼓俾佢地打拍子, 咁小朋友至有心機跟佢做架!
佢係英文教既, 費用會貴d, 以前係michelle自己教返就有保証, 而家唔知了.........
原帖由 annmummy 於 09-4-24 10:28 AM 發表

剛剛上了, 感覺不是很好,  老師英文又寫錯, 感覺不是在正統學音樂, 玩下可以, 不能當是認真學習

請問有無其他優質的選擇?

回覆 # 的文章

謝謝, 我都聽過這個課程的口碑不錯

原帖由 Charlotte_mom 於 09-4-24 11:33 發表
首先你要明白, music wonderland唔會第一堂就正統教音樂的, 我唸其他類似課程都係, 係用遊戲方式令小朋友明白d概念例如拍子, 節奏, 但唔會太academic

我話佢唔掂, 係因為課室勁細, 人又多, 每對親子對住一部電子琴, ...

其實你講果d 教staccato就叫小朋友好似袋鼠咁跟拍子由頭跳到尾, 又例如有非洲鼓俾佢地打拍子. tomlee都有教.. 只係唔係3歲班到教.. 而家2歲班到教...

我个囝上mw, 開头都有搞个piano既問題, 第3堂就打左畀佢地話drop, 点知佢第4堂好專心, 返家又跟住做动作, 又唔捨得drop了.

依家上左11堂, 佢都有搞, 要成日提佢, 尚算ok.

lee个老師好, draw倒小朋友attention係好重要.

我覺得佢地啲歌好听, 好考/train小朋友听既能力. 又加好多imagination既元素, 幫到我个囝做role play.
進進豬, 06年1月6日,來到我們的懷抱 :-P

我上咗兩個月jmc,  雖然課程係有d重覆, 但我覺得ok喎, 真係教得快教得多就好嗎? 睇住阿仔兩個月內跟到cd彈簡單的音, 佢又鍾意d歌, 動作, 我覺得個course幾ok喎! 阿仔的音感係好咗好多, 打好個根基好重要, 我唔覺得太細個俾佢學樂器會有咩好, 反而識數拍子, 聽音好咗再學樂器, 會好d ga! 我覺得呢兩年係值得去花的!
‹ 上一主題|下一主題