用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 tom lee 兒童音樂班是否已開始不再普及?
go

tom lee 兒童音樂班是否已開始不再普及? [複製鏈接]

聽說市場上有很多現在都辦得及師資比tom lee 好, 是否?
   1    0    0    0

我朋友D仔女讀過, FEED BACK 都係唔好的,  2YRS & 3YRS 班都唔好, 話堂堂都係教埋同一樣野,  唱埋同一首歌.

原帖由 Minniechung 於 09-4-7 00:50 發表
我朋友D仔女讀過, FEED BACK 都係唔好的,  2YRS & 3YRS 班都唔好, 話堂堂都係教埋同一樣野,  唱埋同一首歌.

對, 我的朋友都叫我千萬不要報, (須然不用等, 馬上可上), 現在很小人會報這個班了, 說法跟你一模一樣, 說浪費小朋友時間, 小朋友又學不到.

原帖由 annmummy 於 09-4-7 21:13 發表

對, 我的朋友都叫我千萬不要報, (須然不用等, 馬上可上), 現在很小人會報這個班了, 說法跟你一模一樣, 說浪費小朋友時間, 小朋友又學不到.

我又不覺得喎, 我大仔由music wonderland 讀到現在jmc book 3, 對我來說so far so good.

身邊亦有很多朋友同我一樣由music wonderland 讀到jmc, 都冇咩negative comment.

醒目開學勳章

咁奧福 music 又是什麼 ??
有冇人知 ?

我的小朋友都是由music wonderland 讀到現在jmc book 3, 覺得幾好! 課程幾全面, 唱歌, 彈琴, 聽音訓練樣樣都有. 我覺得這課程是用作打好基礎, 要時間慢慢浸, 將來再選樂器學. 所以若想快見成績, 可能不太合適.

原帖由 rabbitpiggy 於 09-4-8 08:34 發表

我又不覺得喎, 我大仔由music wonderland 讀到現在jmc book 3, 對我來說so far so good.

身邊亦有很多朋友同我一樣由music wonderland 讀到jmc, 都冇咩negative comment. ...

其實真係因人而異,對我囡囡黎講佢好合適,佢對於彈琴只係一般,初時上堂,連琴都唔彈,成日話手仔好倦,到而家book 4,兩隻手彈,而且老師有時叫小朋友試彈,佢由唔自動舉手到而家主動舉手肯嘗試.
如YYML咁講,仲有聽音,唱歌....若果家長想小朋友主力彈琴,可能會覺得課程慢.

原帖由 YYML 於 09-4-8 11:32 發表
我的小朋友都是由music wonderland 讀到現在jmc book 3, 覺得幾好! 課程幾全面, 唱歌, 彈琴, 聽音訓練樣樣都有. 我覺得這課程是用作打好基礎, 要時間慢慢浸, 將來再選樂器學. 所以若想快見成績, 可能不太合適.

...

原帖由 chingchi 於 09-4-8 14:55 發表

奧福以打擊樂器為主,配合孩子的身體肌肉發育,培養音樂感:

1. 藉由律動和舞蹈的結合提升對音樂的感應,鼓勵兒童去感受種種自然動作, 如:輕重上下內外等律動,以探索及體認空間
2. 由吟唱般的說話方式,再進入歌唱,最初學到 ...

聽來奧福都很適合小孩的發展, 我朋友就是後悔女兒在tom lee   音樂班學錯基本功, 現在的鋼琴老師時常說現在已改不番, 他的女兒是很叻及可愛的

我女女上緊BK2,我覺得個課程都好好,幫小朋友打好音樂基礎,包括聽音和節奏感,但如果凈係想小朋友學琴及快D考級就唔多,因為呢個課程係要浸小朋友的音樂感,要慢工出細課,所以報讀前都要諗下對小朋友的期望呀。
桐桐於9月20日出世 歡迎參觀桐桐的網頁

我仔仔上緊jxc,感覺好好。

wonderland同JMC都係緊同一個老師,教得好好,而家緊另一個老師,老師都好有方法。

正如之前ge媽媽講,如果想小朋友學琴,tomlee個course真係比人感覺慢左d,但佢一直強調係音樂班,比小朋友enjoy music,學聽音、從聽學會欣賞音樂,認識音樂及不同ge chord等。
印象中,有家長陪ge小朋友會學得好d,另外係屋企有練琴習慣ge小朋友又會跟得好d。

朋友最近上wonderland,感覺都好好,老師能夠控制教室秩序之餘,好快記得符晒小朋友ge名,比小朋友鼓勵同提醒,佢上得都好開心wor。

去邊度都係,遇到個好老師,有心機認識小朋友ge老師係重要ge。

我想幫小b(2yr old)報音樂班,請問tom lee以外還有那些更好的選擇?

原帖由 余魚媽 於 09-4-9 07:26 發表
我想幫小b(2yr old)報音樂班,請問tom lee以外還有那些更好的選擇?

有很多, 聽說現在坊間有很多音樂班都比tom lee   辦得好, 只是以前比較少選擇吧

我朋友同你朋友o岩o岩相反喎~
我朋友個囡囡個老師話佢o的音樂感, 節奏都好好, 係睇譜差o的同埋手仔企得唔靚, 不過都改得番.......
其實無o野係改唔到o既, 最多難改o的, 要比多o的心力去改o者~~

原帖由 annmummy 於 09-4-8 20:32 發表

聽來奧福都很適合小孩的發展, 我朋友就是後悔女兒在tom lee   音樂班學錯基本功, 現在的鋼琴老師時常說現在已改不番, 他的女兒是很叻及可愛的

請問荃灣、葵涌、青衣、美孚一帶有何選擇?
原帖由 annmummy 於 09-4-13 16:59 發表

有很多, 聽說現在坊間有很多音樂班都比tom lee   辦得好, 只是以前比較少選擇吧

我仔仔剛完成jmc課程, "畢業的音樂會"亞仔那場都有九十幾個小朋友畢業. 如果時間o.k., 我都會比佢讀njxc班. 我個人覺得個課程唔錯.

醒目開學勳章 王國長老

我女上過music wonderful, 惡夢一場, 唔夠2個月一半drop out左............我好相信老師同場地好大關係
當音樂啟蒙班都ok既(如果老師好的話), 想當學琴就免喇

原帖由 snow123 於 09-4-15 11:08 AM 發表
我仔仔剛完成jmc課程, "畢業的音樂會"亞仔那場都有九十幾個小朋友畢業. 如果時間o.k., 我都會比佢讀njxc班. 我個人覺得個課程唔錯.

Tom Lee有得教琴,我之前睇過d topic,話小朋友係出面學CDEF, Tom Lee係教drmfs,小朋友會搞到好亂.我囡囡現在係book 4中間,我上星期比佢係Tom Lee學埋琴,我囡囡係JMC彈琴唔係成日都肯彈,我報琴都係諗住試下幾個月,佢唔鐘意就quit,我報名個時都同個職員講左.

上星期囡囡上左半小時1:1架琴,出乎我意料之外,佢出黎同我講上堂架野,講左足足5分鐘,返屋企又話要即時聽CD練琴.即刻做埋功課.老師係教佢搵MIDDLE C,學左CDE 3個音,要睇譜.

原帖由 Snoopy_Mom 於 09-4-14 02:03 發表
我朋友同你朋友o岩o岩相反喎~
我朋友個囡囡個老師話佢o的音樂感, 節奏都好好, 係睇譜差o的同埋手仔企得唔靚, 不過都改得番.......
其實無o野係改唔到o既, 最多難改o的, 要比多o的心力去改o者~~

...

原帖由 fyeung 於 09-4-20 13:34 發表
Tom Lee有得教琴,我之前睇過d topic,話小朋友係出面學CDEF, Tom Lee係教drmfs,小朋友會搞到好亂.我囡囡現在係book 4中間,我上星期比佢係Tom Lee學埋琴,我囡囡係JMC彈琴唔係成日都肯彈,我報琴都係諗住試下幾個月,佢唔 ...

hi:
我囡囡明天開始上第一堂jmc,我想問是不是總數要4本書,因為我唔想一次個買晒,唔知佢學唔學得長,
係咪買住book 1 便可以上堂先!唔該
‹ 上一主題|下一主題