用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 面試要小朋友游水, 你地信唔信?
樓主: eileenycm
go

面試要小朋友游水, 你地信唔信? [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

你無唸過好多"dream school"都係咁架咩

睇返前排電視有套新聞透視定星期x檔案, 講女拔果個體操運動員, 趺親條頸, 之後發現體育會無買保險, 父母讀書唔多, 唔識去爭取d咩claim d咩
睇完個節目, 我覺得好心寒.......女拔咁多家長咁多專業人士, 點解無人會幫下手, 幫下呢家人(唔係錢方面, 而係爭取合理賠償同責任)
係咪個學生可以為校增光既時候就係寶, 一但無利用價值就變成垃圾?! 父母唔係果個level既人, 就真係一個家長朋友都無.........???

原帖由 eileenycm 於 09-4-6 11:30 PM 發表
如果係因為想小朋友來替學校攞獎而取錄他的話我就覺得唔係太好

原帖由 eileenycm 於 09-4-6 23:30 發表
身為家長幫小朋友花盡心機去考一些學校都係希望小朋友可以得到老師悉心的教育, 打好良好的基礎, 學習做人對事的態度.  唔係返學去幫學校攞獎.  我好同意小朋友除了讀書外, 應有其他多方面的發展, 如小孩在某方面的發 ...

唔係家長要小朋友返學去幫學校攞獎, 係學校要認為小朋友可以攞獎先肯收(當成績一般時)

原帖由 Charlotte_mom 於 09-4-7 11:30 發表

睇返前排電視有套新聞透視定星期x檔案, 講女拔果個體操運動員, 趺親條頸, 之後發現體育會無買保險, 父母讀書唔多, 唔識去爭取d咩claim d咩
睇完個節目, 我覺得好心寒. ...

中國人不嬲都係各家自掃門前雪, 而且有時唔係唔想幫手, 佢地只係擔心自己子女會被label受到學校暗地不公平對待

原帖由 eileenycm 於 09-4-6 23:30 發表
身為家長幫小朋友花盡心機去考一些學校都係希望小朋友可以得到老師悉心的教育, 打好良好的基礎, 學習做人對事的態度.  唔係返學去幫學校攞獎.  我好同意小朋友除了讀書外, 應有其他多方面的發展, 如小孩在某方面的發 ...

你態度正確,名校既做法亦無可厚非。所以結論係,你唔適合讀名校,我都係,haha!唔緊要,社會共融,各取所需

信!超級名校喎!
人地學校梗係想搵成績好加運動勁(有潛質)o既學生啦!
原帖由 eileenycm 於 09-4-5 23:17 發表
上星期見到位朋友, 和她閒談中得知她收到DBSPD來電通知小朋友有機會參加第三次面試.  係第三次????? 不過, 我都鄧呢位小朋友高興.  之後我就問我位朋友今次是否好像第二次面試時要見埋家長. 朋友回答我今次學校係叫 ...

原帖由 somedo 於 09-4-6 10:37 發表
唔出奇,我信wor!
聽朋友講,佢為左想個仔入某名校,於是猛谷佢游水,咁個仔都生性,游到d名堂出黎,於是個阿媽就攞張靚靚profolio去叩名校門,點知人地話,呢d(指佢個仔只係自由式勁)我地大把勁人,一係你游個碟泳返黎。結果都係唔收佢 ...

原帖由 Charlotte_mom 於 09-4-7 11:30 發表

is it???

somedo,
啊...你講"蝶式"要求係書院..唔係小學,嚇得我丫

中學有咁既求我就覺得ok既.....

我仔都游左幾年水,到依家都未游到蝶式
講真果句,我都係拜名校既人.....:
想當年為入名校,連"三項鐵人"都有俾我仔玩
呢樣算唔算冷門呢?

原帖由 somedo 於 09-4-7 09:49 發表

HAHA,你真係8掛,係咪想教個仔蝶泳先,可能今年已經飽和左wor,再學d偏d既la

拿,件事係舊年同事講既,希望我無攪錯,係大拔。btw,同事仔成績都ok既,最後入左另一所名校。講真,名校咁多人考,成績好既都數以千計,我係校方,揀 ...

我無睇到呀!  真係慘啦啦隊 咁請問呢個體操運動員現在怎樣呀?

Charlotte_mom,

記唔記我得呢?

唔好咁激動
我只知個小朋友跌親,但無睇星期x檔案,
但件事進度如何? 我地都唔多清楚...
所以都係唔好咁大反應...:D
可能有人幫手做緊野呢

所有名校(我講中學)都係咁"搶"學生呀
如果唔係,邊駛有自行收生呢個階段呀
你揀人...人揀你:idea:

原帖由 ytpeople 於 09-4-7 12:27 發表
信!超級名校喎!
人地學校梗係想搵成績好加運動勁(有潛質)o既學生啦!

no offence - but is it too mean to comment a  5 or 6 years old kid to be " 成績一般, 無什麼技能, 沒有什麼獎項, 唔多出聲"?

,
原帖由 eileenycm 於 09-4-6 23:15 發表
係考小一呀! 其實呢間學校正式只係得兩次interview, 結果已經你上年十二月公佈咗.  唔知點解再有第三次interview? 不過我聽其他朋友講, 要收嘅小朋友已經收了, 現在可能還有些位, 所以咪安排些waiting list/本來無打 ...
:-D :-D :-D :-D

醒目開學勳章 王國長老

其實個節目focus係講運動員唔受保障, 用女拔個學生做左個例子 (勢估唔到體育會無足夠保險, 家人而家負擔好大, 唔識攪保險d野, 又唔識從法律途徑索償)
睇節目, 個女仔應該康復中, 不過應該仲係處於"出入醫院做治療"既階段, 父母係手停口停果種, 完全helpless

原帖由 eileenycm 於 09-4-7 11:09 PM 發表
我無睇到呀!  真係慘啦啦隊 咁請問呢個體操運動員現在怎樣呀?

They are famous in swimming.  It is normal to recruit more top swimmer to continue their school legend.

it is normal and just werid in comparing to other normal schools/normal parents/students.
‹ 上一主題|下一主題