用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 面試要小朋友游水, 你地信唔信?
go

面試要小朋友游水, 你地信唔信?

上星期見到位朋友, 和她閒談中得知她收到DBSPD來電通知小朋友有機會參加第三次面試.  係第三次????? 不過, 我都鄧呢位小朋友高興.  之後我就問我位朋友今次是否好像第二次面試時要見埋家長. 朋友回答我今次學校係叫囝囝去游水比佢地睇.  我聽完後真係眼都跌埋出嚟.  如果唔係親耳聽,我一定唔會相信.  你地又信唔信呀?

http://era-central.blogspot.com/

Wow, that's interesting!

你講升小一呀我都無聽過小學要考游水喎,
升中有就一d都唔出奇
可能係你朋友既囝囝profilio賣點係<游水>勁或攞過獎,
所以學校希望吸納勁人,從小再加以培訓,就所向無敵啦:loveliness:

原帖由 eileenycm 於 09-4-5 23:17 發表
上星期見到位朋友, 和她閒談中得知她收到DBSPD來電通知小朋友有機會參加第三次面試.  係第三次????? 不過, 我都鄧呢位小朋友高興.  之後我就問我位朋友今次是否好像第二次面試時要見埋家長. 朋友回答我今次學校係叫 ...

原帖由 LV77 於 09-4-6 00:15 發表
你講升小一呀我都無聽過小學要考游水喎,
升中有就一d都唔出奇
可能係你朋友既囝囝profilio賣點係勁或攞過獎,
所以學校希望吸納勁人,從小再加以培訓,就所向無敵啦:loveliness:

...

升中有分齡賽成績la喎,更加唔使游過佢睇下?
其實樓主朋友個仔係米已經收硬架?男拔真係非我等平凡輩能想像!

唔係丫馬

唔出奇,我信wor!
聽朋友講,佢為左想個仔入某名校,於是猛谷佢游水,咁個仔都生性,游到d名堂出黎,於是個阿媽就攞張靚靚profolio去叩名校門,點知人地話,呢d(指佢個仔只係自由式勁)我地大把勁人,一係你游個碟泳返黎。結果都係唔收佢。

吓 ??????? 唔係呀 ?????????

我就話男拔想show佢地個游泳池。

男拔真係勁!

照我知今年唔係第一年甘做了,  新小拔係講明所有applicants列出的乜乜班, 要有cert, 有公開試的cert喎, or 校方可要求測試的.

我也相信. 中小名校也有. 大學也是. 可能樓主所說的考生. 可能面試表現可能只是一般. 但見他在游水成績上也不錯. 也想吸納人材. 唯有想他一游. 測試實力是否可以真的有此"成績"成為學生. 學校真是社會的縮影. 有時也不知怎樣評論. 好像門生意. 其實會否會令學生認學業成績差不緊要. 只要有一項技能已經足夠? 根本不用讀書呢?

大部份媽咪為左小朋友入到名校,都會想儘辦法讀d course,攞返d certs (當然有award至最有用)
而一個小朋友得4/5歲,可以有mug課程讀而
又最易攞獎,咁都不外乎鋼琴/游水/朗誦

原帖由 somedo 於 09-4-6 10:37 發表
唔出奇,我信wor!
聽朋友講,佢為左想個仔入某名校,於是猛谷佢游水,咁個仔都生性,游到d名堂出黎,於是個阿媽就攞張靚靚profolio去叩名校門,點知人地話,呢d(指佢個仔只係自由式勁)我地大把勁人,一係你游個碟泳返黎。結果都係唔收佢 ...

我相信小朋友唔識咁諗,而班媽咪反而會好緊張
學業(因為校內都好大競爭) 同埋小學
學業成績一定唔可以太差,如果主科有一.兩科
唔合格,咁學校都好難”保”你去中學呀
反而我有聽過中學就有兩極化....
一班讀書成績叻(當然唔係指淨識死讀書果隻)  
一班係運動叻(當然成績亦唔會滿缸紅)  

原帖由 ysnmama 於 09-4-6 13:34 發表
我也相信. 中小名校也有. 大學也是. 可能樓主所說的考生. 可能面試表現可能只是一般. 但見他在游水成績上也不錯. 也想吸納人材. 唯有想他一游. 測試實力是否可以真的有此"成績"成為學生. 學校真是社會的縮影. 有時也 ...

somedo,
咦..我好有興趣想知呢間小學係邊間喎
通常小學唔會咁擺明車居馬要求小學生...
可否pm話我知邊間呢?純粹八卦
原帖由 somedo 於 09-4-6 10:37 發表
唔出奇,我信wor!
聽朋友講,佢為左想個仔入某名校,於是猛谷佢游水,咁個仔都生性,游到d名堂出黎,於是個阿媽就攞張靚靚profolio去叩名校門,點知人地話,呢d(指佢個仔只係自由式勁)我地大把勁人,一係你游個碟泳返黎。結果都係唔收佢 ...

唉! 連游水都要考埋, 真係難過大人去見工.

係考小一呀! 其實呢間學校正式只係得兩次interview, 結果已經你上年十二月公佈咗.  唔知點解再有第三次interview? 不過我聽其他朋友講, 要收嘅小朋友已經收了, 現在可能還有些位, 所以咪安排些waiting list/本來無打算收的小朋友再去比試一番/show quali.... 我朋友重話佢識得一個小朋友去in咗四次先收.  據我朋友說這位小朋友成績一般, 無什麼技能, 沒有什麼獎項, 唔多出聲, 不過佢家境很好,阿媽識學校某某人, 所以經過四次interview終於成功被學校取錄.  真是黑暗... 最後我朋友好抵死咁話, 如果學校認為呢位小朋友係乎合學校的收生資格根本唔需要見四次.  他反問位小朋友入到呢間學校會否真是適合?
原帖由 Fion_Chan 於 09-4-6 00:36 發表

升中有分齡賽成績la喎,更加唔使游過佢睇下?
其實樓主朋友個仔係米已經收硬架?男拔真係非我等平凡輩能想像!

身為家長幫小朋友花盡心機去考一些學校都係希望小朋友可以得到老師悉心的教育, 打好良好的基礎, 學習做人對事的態度.  唔係返學去幫學校攞獎.  我好同意小朋友除了讀書外, 應有其他多方面的發展, 如小孩在某方面的發展較為出色, 再加學校的栽培而得到好成績的話係一件可喜的事, 但相反, 如果係因為想小朋友來替學校攞獎而取錄他的話我就覺得唔係太好.  而我朋友的睇法亦和我一樣, 她打算唔會去3rd interview.  其實呢間學校本來係我嘅dream school, 但係現在已經大打折扣啦.
原帖由 ysnmama 於 09-4-6 13:34 發表
我也相信. 中小名校也有. 大學也是. 可能樓主所說的考生. 可能面試表現可能只是一般. 但見他在游水成績上也不錯. 也想吸納人材. 唯有想他一游. 測試實力是否可以真的有此"成績"成為學生. 學校真是社會的縮影. 有時也 ...

我想知係邊間名校?
我有一個陳B仔一個陳B女仲有一個陳大B!

樓主一開Topic時有提過呢間學校呀

反而我想知邊間出埋聲要學生識”蝶泳”果間名校喎  
原帖由 easonkinki 於 09-4-7 00:21 發表
我想知係邊間名校?

原帖由 LV77 於 09-4-7 09:15 發表
樓主一開Topic時有提過呢間學校呀

反而我想知邊間出埋聲要學生識”蝶泳”果間名校喎  

HAHA,你真係8掛,係咪想教個仔蝶泳先,可能今年已經飽和左wor,再學d偏d既la

拿,件事係舊年同事講既,希望我無攪錯,係大拔。btw,同事仔成績都ok既,最後入左另一所名校。講真,名校咁多人考,成績好既都數以千計,我係校方,揀完成績,on top有個自由式,有個蝶泳,我都會揀個蝶泳la,始終冷門運動同樂器係難求,可以理解。

澄清,係我之前寫得衰,為免引起誤會,我都係講得保留小小,始終講左校名,又係成年前聽返黎,當時既對話未必係校方指明叫學生去蝶泳,但總之,我同事個結論係,自由式人地大把勁人,要靠特異功能就要蝶泳先好攞去見人。