用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 會唔會考慮俾小朋友留班呢?
go

會唔會考慮俾小朋友留班呢? [複製鏈接]

我知仔仔專注力差又心散,所以請私人補習老師一對一教,有時又自己教。但又驚自己冇方法唔識教,我又報讀英、數課程俾亞仔,希望人地有方法教識教,可以幫到佢校內成績,唔駛讀得咁辛苦。
依家亞仔成績雖然未至於科科見紅,但都只係剛剛合格。我自己都開始有D心灰,眼見投放左咁多資源、時間同心機,亞仔成績都只係一般,相比起佢有D同學,平時只係返補習社,有D甚至父母要返工,要等夜晚父母放工返唻先有人教功課溫習,但成績都比亞仔好。我就24小時貼身教,都唔知問題出o係邊
我想今年俾亞仔留班,打好個底再升,但依亞仔呢個成績,學校又未必俾亞仔讀多年,同埋老公又唔讚成要個仔留班,話怕影響佢心理喎!到底好唔好向學校申請留班呢?
   0    0    0    0

原帖由 祖明 於 09-3-25 15:57 發表
我知仔仔專注力差又心散,所以請私人補習老師一對一教,有時又自己教。但又驚自己冇方法唔識教,我又報讀英、數課程俾亞仔,希望人地有方法教識教,可以幫到佢校內成績,唔駛讀得咁辛苦。
依家亞仔成績雖然未至於科科見紅,但都只 ...

不是你想留班便可以留班的。12年免費教學,你要多一年,學校是要寫報告給教署申請,又不是不及格,不如暑假時努力d預習小二啦!

原帖由 君媽 於 09-3-25 18:17 發表

不是你想留班便可以留班的。12年免費教學,你要多一年,學校是要寫報告給教署申請,又不是不及格,不如暑假時努力d預習小二啦!

亞仔今年已經小三啦!如果仲係小一我都冇咁擔心,最慘佢依家D成績高不成低不就,我諗學校多數唔俾留

我個小朋友同你囝囝好相似...都係專注力差又心散,
但我聽朋友講學畫畫...之後好好多,專注力好咗好多,做功課時都有幫助架!!

原帖由 papa_chan 於 09-4-2 22:01 發表
你要諗清楚,留班真係對佢心理影響好大
同埋未必真係有幫助

請你不要介意,你會否考慮先帶你囝囝去做下專業的評估(eg協康會),看看會否有讀寫障礙等,可能你囝囝不是想不專心或心散,而是沒法專心,因為我有朋友個囝在初中時才發現.正所謂知己知彼,如果發現有讀寫障礙等,可幫他做一些訓練,會有幫助架.

原帖由 connielam 於 09-4-3 14:15 發表

請你不要介意,你會否考慮先帶你囝囝去做下專業的評估(eg協康會),看看會否有讀寫障礙等,可能你囝囝不是想不專心或心散,而是沒法專心,因為我有朋友個囝在初中時才發現.正所謂知己知彼,如果發現有讀寫障礙等,可幫他做 ...

請問你朋友是讀什麼名校,故程度深?

祖明:

不要氣餒,若自問作為父母已提供了能力所及的最佳資源和協助,便不要自責了。另一方面,若小朋友己盡力,亦要體諒他,要明白每人的長處不同,嘗試發掘他其他方面的長處吧!至於留班, 真的會對小朋友做成很大打擊, 請三思。

原帖由 connielam 於 09-4-3 14:15 發表

請你不要介意,你會否考慮先帶你囝囝去做下專業的評估(eg協康會),看看會否有讀寫障礙等,可能你囝囝不是想不專心或心散,而是沒法專心,因為我有朋友個囝在初中時才發現.正所謂知己知彼,如果發現有讀寫障礙等,可幫他做 ...

上年同學校老師傾過,位老師以前教過學障學生,佢話亞仔冇呢方面問題,只係唔專心

原帖由 connielam 於 09-4-3 14:48 發表

請問你朋友是讀什麼名校,故程度深?

只係何文田區普通官津小學

但亦有人 小時留班,大了一樣造博士,所以好難一概而論.

我想應先review 下補習及英數班的成效!孩子是基礎不好,或考試技巧不足,要對政下藥.

我姨甥女當年小四成績都係未見紅,但問她生字/常識等,她总是答"吾識". 家姐原考慮原校重讀, 及后被我發現那所小學,不論校長老師或學生,甚至家長,上上下下,無一個係認真嘅! 結果說服到我家姐替姨甥女轉校重讀小四. 由於新校係宗教團體辦學,家校雙方都有期望,有要求,令整體學習氣氛都好正面,姨甥女的表現大大改變,重讀未必吾好.

重讀與否,都可以同小朋友傾傾講講,聽聽他的想法,再與學校及補習老師商量商量.

我個人認為基礎好,將來才会過得好. 現在重讀一年,一家三口只辛苦一年,好過將來他"揾朝吾得晚",到時一家就幾口就辛苦一世. 雖然好灰,但係事實.

我個仔讀二年班, 因成續太差, 四科其中3科都係'3字頭', 只有一科常識剛好合格.

於是我要求申請留班, 我個仔班主任講得好婉轉...其實最大問題, 係資源問題, 我最後的起心肝, 幫個仔轉校重讀, (唔駛叩門, 只須到所屬區域的 "教統局"申者 其實我個仔讀得唔開心, 因為已經被老師 及 同學"標籤". (成續係全級最差果20個)

轉校後, 而家我個仔讀得好開心, 離開以前被 "標籤" 校園生活, 個人自信心番晒黎. 係重讀的三次考試中, 全級成續係中上.

另外, 我都建議你, 每年衛生署會有學童身體檢查, 你可向姑娘提出, 學業成續唔埋想, 想知道係乜野問題, 姑娘會轉介小朋友到醫生做各程測試

yan98,

唔好意思, 我唔係好明 ~ 只須到所屬區域的 "教統局"申請, 即係點做, 因為我仔今年 P3, 今年 3 次測考中英數都唔合格, 學校老師放棄佢, 同學排斥佢, 最離譜完全唔收仔仔 D 功課, 當佢冇到, 仔仔都唔開心甘話, 老師當佢透明, 唔存在........... 試問仲點讀得落去, 所以我打算幫佢轉校.......

原帖由 yan98 於 09-4-8 23:26 發表
我個仔讀二年班, 因成續太差, 四科其中3科都係'3字頭', 只有一科常識剛好合格.

於是我要求申請留班, 我個仔班主任講得好婉轉...其實最大問題, 係資源問題, 我最後的起心肝, 幫個仔轉校重讀, (唔駛叩門, 只須到所屬 ...

原帖由 Kennisliu107 於 09-4-6 10:48 發表

我姨甥女當年小四成績都係未見紅,但問她生字/常識等,她总是答"吾識". 家姐原考慮原校重讀, 及后被我發現那所小學,不論校長老師或學生,甚至家長,上上下下,無一個係認真嘅! 結果說服到我家姐替姨甥女轉校重讀小四.  ...

Kennisliu:
我就係好似妳咁諗,呢個社會好現實,兢爭力弱好易被淘汰,寧願亞仔先苦後甜

原帖由 yuki123lam 於 09-4-9 01:11 發表
yan98,

唔好意思, 我唔係好明 ~ 只須到所屬區域的 "教統局"申請, 即係點做, 因為我仔今年 P3, 今年 3 次測考中英數都合格, 學校老師放棄佢, 同學排斥佢, 最離譜完全唔收仔仔 D 功課, 當佢冇到, 仔仔都唔開心甘話,  ...

我都"鄧"你仔仔慘 點解成績合格老師都要放棄佢 同學排斥佢 恕我直言,呢間學校唔讀都罷,難道佢要求個個學生都係精英咩?最緊要係好影響小朋友心理成長

祖明 ,

原來我之前打錯左, 係中英數都唔合格至真...... 我好想好想同仔仔轉校, 但係仔仔成績甘差, 想搵人收佢先奇喇...... 依家心情好低落, 好擔心仔仔未來既路會係點, 仔仔唔係蠢, 我唔覺得佢要一世俾人睇死, 成績真係比品格重要嗎 ?? 我要做都做晒, 幫都幫晒, 只係仔仔自信心已經低到極點.......... 已經 P3 喇, 我仲可以點...........

原帖由 祖明 於 09-4-9 20:04 發表

我都"鄧"你仔仔慘 點解成績合格老師都要放棄佢 同學排斥佢 恕我直言,呢間學校唔讀都罷,難道佢要求個個學生都係精英咩?最緊要係好影響小朋友心理成長 ...

原帖由 yuki123lam 於 09-4-10 00:19 發表
祖明 ,

原來我之前打錯左, 係中英數都唔合格至真...... 我好想好想同仔仔轉校, 但係仔仔成績甘差, 想搵人收佢先奇喇...... 依家心情好低落, 好擔心仔仔未來既路會係點, 仔仔唔係蠢, 我唔覺得佢要一世俾人睇死, 成績 ...

yuki:
你放鬆D啦(我明白易說難辦因我自己都做唔到 )但現時咁樣既情況,仔仔好需要媽媽既支持,你要俾個仔知道,即使身邊人放棄佢,媽媽都會o係佢身邊支撐住。雖然仔仔成績差,但唔一定冇學校收o既!
我老公同事前妻有個女,個女出世冇耐個亞媽就過左身,所以一直交托俾朋友湊,到個女小三先由屯門搬返將軍澳跟爸爸。當時我幫手搵學校,咁我就打勻全區小學問收唔收小三插班生,好彩有兩間安排考試,最後有間收左。
不如你試試o係自己o個區,逐間打去問有冇收插班生,雖然間學校未必係好好(因為受家長歡迎學校一定冇位收插班生)但總好過依家咁,小朋友意志被磨滅呀!

原帖由 祖明 於 09-4-11 00:06 發表

yuki:
你放鬆D啦(我明白易說難辦因我自己都做唔到 )但現時咁樣既情況,仔仔好需要媽媽既支持,你要俾個仔知道,即使身邊人放棄佢,媽媽都會o係佢身邊支撐住。雖然仔仔成績差,但唔一定冇學校收o既!
我老公同事前妻有個 ...

我都一樣有你的煩惱. 我個仔P3,成績差,成日唔集中. 中英數無科得. 我覺得學校有機會叫佢留級. 但我唔prefer留級, 擔心有負面影響. 我係咪依家就應該搵學校?  please 比的意見啦. Thanks!
‹ 上一主題|下一主題