用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 李宗德小學今日公佈取錄名單
樓主: 小B媽咪
go

李宗德小學今日公佈取錄名單 [複製鏈接]

Re: 李宗德小學今日公佈取錄名單

小兒面試時, 見到各家長及小朋友都是斯文有禮, 似是有學識之人士, 而離校時亦見到有2輛平治送小孩往面試, 我諗申請此校的家庭環境應不會太差吧!
始終要俾學費$12000一年, 未能享用9年免費教育, 費事第日要加學費時太多家長反對啦!

alima 寫道:
what family backgroung are qualify for this school??? thks

CKC

現在呢個教育制度,成日攞住啲小朋友做白老鼠.雖然話九年免費教育,但是小朋友是否真正快快樂樂上學去呢?我自己心信如果學校能夠驅使到小朋友愛上上學,他們自然會自動自覺去學習.問心:自己個都做過細路仔,為何要時時苦瓜般臉上學呢?我真的不想自己的小孩子也要走上同一條路.

千萬不要以為津校就不要付出,那些學校的校外活動,補充練習也要問家長收費的.直資學校都得到政府津貼,只不過是按人頭來比錢.

父母都想給自己的孩子最好,如果能付出一點就可以有一個愉快學習環境,何妨不好呢?

WW

可能我哋係第一批面試o瓜!

我囝囝得知李宗德收咗佢,佢好開心,時時問我幾時到九月. 你囡囡開唔開心呢?

小 B 媽咪,

我女都好開心呀, 因為佢堂哥哥依家都係呢間學校讀小三, 到時有人照顧下我女.

歡迎有時間黎我o既部落格睇睇 http://hk.myblog.yahoo.com/babyszewai

醒目開學勳章

請問各位媽媽, 知唔知"李宗德"有冇較喜歡哪些幼稚園的學生?如"肖珍"和"真光", 還是"萊茵"較好?謝謝!

koko :
"萊茵"的校長講過同李宗德小學有交情,"萊茵"畢業的多數入到李宗德小學.

koko,

我都聽過"萊茵"多數入到李宗德o既事, 不過都要睇小朋友表現.  我叔仔同我講過去 interview 最好父母一齊去, 小朋友表現活潑點都不怕.

歡迎有時間黎我o既部落格睇睇 http://hk.myblog.yahoo.com/babyszewai

BrianMami,
BrianMami 寫道:
我見好多學生係傳統學校轉黎joseph lee 一段時間後, (面相)都轉左, 初時黎到成粒(5筒),拿口拿面, 而家笑臉迎人. 

重有..我覺得好欣慰係...每次係學校接阿仔放學,會見到我地既學生係笑住...好輕鬆咁放學. 唔係一個,半個, 個個都係. 

($1200.00 係抵俾, 所知校方每月重要嘔$$出黎)  

請問你點知道校方每月重要嘔$$出黎

醒目開學勳章

多謝keung&ww回應.

各位媽咪, 大家好啊! 我仔仔亦都好幸運地面試成功出年入讀李宗德啊! 好開心係度可以同咁多同學仔媽咪傾計喔!    

我聽我仔仔嘅先生話, 李宗德比較喜歡收私校幼稚園啲學生. 元朗萊茵都聽人講過. 天水圍天樂幼稚園今年都收得好好, 不過佢地 (李宗德) 似乎喜歡全日班學生多啲.  
‹ 上一主題|下一主題