用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 李宗德小學今日公佈取錄名單
go

李宗德小學今日公佈取錄名單 [複製鏈接]

李宗德小學今日公佈取錄名單

好幸運小兒己被取錄.

請問有没有BK媽咪子弟都在名單上呢?看看他日會否成為同班同學.

Re: 李宗德小學今日公佈取錄名單

小B媽咪:

恭喜晒!
李宗德都收咗我個仔仔,希望"佢地"能成為同學啦!
除李宗德外,你有否為小朋友報讀其他的私校/直資學校?
可否分享一下,你選李宗德小學的原因?

Charlotte_Hung

我都恭喜你啊!

我没有報其他直資或私校, 因為我唔想囝囝有太大壓力.

我選此間學校,是因為這是一所兩文三語學校. 又離家不遠,我見毎天七時三十五分車校會在我家附近開出.不用花太多時間在車程上.

我曾經在畫室中識了位媽媽,他的小孩子也在此校就讀,她告訴我由他兩位孩子由津校轉到此校後有很大轉變.以前他們上學很不開心,因為所讀的班級不是精應班,好像被人遺棄般.當他們轉到此校後,毎天上學很高興,也常常對她說學校毎天的所發生的情況.

在功課上,不是死板式的抄背.以project形式進行.例如:今天題目是Farm animals,小朋友就選一種自己喜愛的生畜,之後跟工作紙作答(如形容他的家畜,牠吃什麼東西.....). 之後在堂上大家輪流說出來.還會將自己所做的生畜,大家放在農場模型上.我自己覺得這樣做功課才有意思.

正所為學海無涯.學術深與淺,毎人的觀點都不一.我心信一所學校能做到小朋友對學習產生興趣.不是比日日不斷背書更好嗎?

你有没有跟囝囝報其他學校呢?你又對此校感覺如果呢?請分享.

小B媽咪,
請問:: 毎天七時三十五分車校會在我家附近開出.不用花太多時間在車程上.....即係在那兒上車?
CARRIEMAMA

小B媽咪:

我選此校的最主要原因如下:
1. 直資小學,入學需要面試,學生的質數 不會太差,因為我想仔仔的peer group 是有禮貌、有愛心及整潔。
2. 近,我住天水圍在李宗德小學附近,不用花太長時間在交通上。
3. 學校以英語&普通話作教學語言,可培訓小朋友的三文兩語。
4. 教學的模式,可啟發小朋友的思維及引發學習的興趣;我個人不太喜歡傳統的填鴨式教育。
5. 課程方面,應可函接一般中學,就算將來申辦不到一條龍的中學,升其他的中學問題亦不大。
6. 學校的教職員很友善。

除李宗德小學外,我替仔仔報了屯門的保圓、陳守仁、還有我很欣賞的蔡繼有。其他三間小學都未interview,現在正考慮不去保圓(太新,首年辦直資)及陳守仁(競爭大,功課多及深,我怕仔仔應付不來)interview,不過,不論其他學校的interview結果如何,我仔仔入讀李宗德小學的機會很大,約95%(因我老公較喜歡蔡繼有)。

希望我們的仔仔能成為同學,一同在李宗德小學學習及成長!

以我所知, 呢間學校默d英文都幾多同幾深吓架

hhma 寫道:

幾深,但係唔係太多.
開心三姊妹~~兩個囡囡 + 一個媽咪 警惡懲奸~伸張正義~維護法紀 一齊對付馬騮呀袓(老公)

Charlotte_Hung

蔡繼有都是一間很好的學校,不過學費太貴了!

carriemama

御豪山莊開出.

hhma

我諗小學生英文都唔會太深,如果小朋友自細有學phonics, 應該唔太難.

joejoelam

很高興趣小兒能成為學校其中一份子.他日我怕會有很多事情要請教你和Brianma.請多多指教!  

多謝各位的寶貴意見,看過大家的分享後,我更加喜歡李宗德小學,亦加强了我選此校的信心。

其實,對我仔仔來說,功課深淺並不是很大的問題(我亦相信仔仔可以應付得來),我最怕是功課多,因我的仔仔較為"心散",做功課做得非常慢,我唔想佢每天花上幾小時做功課。

至於英文方面,李宗德小學的課堂主要以英語授課,小朋友接觸英文的機會多了,對學習英語幫助很大。另外,我都好同意小B媽咪的說法,自細學phonics對於小朋友在讀、聽、寫及講這四方面,都很有幫助;我仔仔從中班開始學Phonics(在幼稚園老師教的),現在已能從讀音拼出一些簡單的生字,並不需要死記,據我所知,李宗德小學亦有教授Phonics。

希望有更多有關李宗德小學的分享,可以令我進一步了解此學校!

小B媽咪,
我都好高興你選李宗德小學,唔好話請教啦!大家嘅小朋友都係就讀這學校,有乜野問題大家交流吓意見啦! Brianma你話係咪?
開心三姊妹~~兩個囡囡 + 一個媽咪 警惡懲奸~伸張正義~維護法紀 一齊對付馬騮呀袓(老公)

小 B 媽咪, Charlotte,

我女兒都被取錄明年入讀小一, 希望到時大家o既小朋友可以做好朋友.  妳地去左註冊未, 我明天早上先去註冊.

歡迎有時間黎我o既部落格睇睇 http://hk.myblog.yahoo.com/babyszewai

Janice

因為我那天是8:30am面試,我記得我大概8:20am己到學校.之後便上四樓禮堂門外報到.等了一會,便聽到老師叫名入內面試.我估禮堂內大概放了十張枱.家長就坐在小朋友後面,大家距離約兩張椅子遠.

老師問他的問題如:你叫咩名字?你今年幾多歲?家住那裏?有没有兄弟姐妹?你家在那一個地區?你學校的名字、學校裏有没有好朋友?佢叫什麼名字?點解同佢咁好朋友?請形容佢係怎樣子?你喜歡這間小學嗎?點解?你有冇上興趣班?點解?

最後一個問題我聽不到,只知囝囝答案好像:要戴安全帶....

我自己覺得這間學校好着重家長本身o既背景-大家都係有要知識水平.如果大家唔認同學校o既教育方針,學校會好難辦事.

WW

我己經上星期己註冊留位了.希望將來大家都編在同一班呢?

小兒亦幸運地被取錄, 我選此校的原因是因為有朋友的小孩轉入讀該校後, 比之前喜歡返學及主動學習, 而此校師資亦是天水圍內數一數二的, 而我自己最不願看見的是小朋友失去學習興趣, 要迫要打才溫習及做功課, 那就最可悲, 而此校號稱為本地化的國際學校, 我實在期待小兒能在此校愉快地學習.

WW、小B媽咪、CKC及其他李宗德小學的家長:

我今日上午也到了李宗德小學交留位費,希望將來能一同繼續分享,讓小朋友在李宗德小學快樂地成長!

小 b 媽咪,

同我女面試o個個老師又冇問咁多問題喎, 入去大約 10 分鐘左右啦.

歡迎有時間黎我o既部落格睇睇 http://hk.myblog.yahoo.com/babyszewai

我囡囡05年都入讀李宗德小學,希望我們可以多些交流教育子女的心德.Thank You!

-joejoelam 寫道:
小B媽咪,
我都好高興你選李宗德小學,唔好話請教啦!大家嘅小朋友都係就讀這學校,有乜野問題大家交流吓意見啦! Brianma你話係咪?

-joejoelam
係~~~你說得對.

小B媽咪
唔好咁講.....學校發展有賴家長支持, keep in touch.

上星期開家長會, 聽聞校方有意申請...辦學由p1- f3....9年教育, 即係讀到中3 先再選出面既學校.

阿仔今年係第3年, 今年俾我感覺係....頭2年家長,學校亙相摸索, 因唔係傳統教育, 有好多事,佢地唸得出覺得係好, 但係實行黎會有難度.....今年學校已經搵到方向, 確實,利落向前衝.(而且好落本...he..he>>)

學校好專重家長意見, 只要有point,唔有私心, 係為其他學生利益為大前提既話, 佢地會接受, 重實行得好快. 

hhma 寫道:

學校有教phonics, 深得黎...有溫書唔會難.

小B媽咪 寫道:

我曾經在畫室中識了位媽媽,他的小孩子也在此校就讀,她告訴我由他兩位孩子由津校轉到此校後有很大轉變.以前他們上學很不開心,因為所讀的班級不是精應班,好像被人遺棄般.當他們轉到此校後,毎天上學很高興,也常常對她說學校毎天的所發生的情況.

我見好多學生係傳統學校轉黎joseph lee 一段時間後, (面相)都轉左, 初時黎到成粒(5筒),拿口拿面, 而家笑臉迎人. 

重有..我覺得好欣慰係...每次係學校接阿仔放學,會見到我地既學生係笑住...好輕鬆咁放學. 唔係一個,半個, 個個都係. 

($1200.00 係抵俾, 所知校方每月重要嘔$$出黎)  

what family backgroung are qualify for this school??? thks
‹ 上一主題|下一主題