用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 天水圍區家長不如講下你地報左邊間小學丫?? ...
go

天水圍區家長不如講下你地報左邊間小學丫?? [複製鏈接]

天水圍區家長不如講下你地報左邊間小學丫??

各位家長交左表未呀??我尋日交左表喇,同我個小朋友報左伊小分校,可能我一早去啦,冇乜人唔駛點等wor,你地呢?順利嘛?揀左邊間呀?大家一齊分享下丫??

Re: 天水圍區家長不如講下你地報左邊間小學丫??

我今日交左表喇,我都係報伊小分校wor,乜咁岩呀!

我都選伊小分, 剛參觀完學校, 聽副校長講上年六年級有80%入到第一志願。

yatkan & jaja,

原來你地都揀左伊小分校呀,咁祝大家好運啦,希望大家都第一輪就ok,我地d小朋友可以做埋同學仔就好喇

whywhywhy/yatkan & jaja,

你地掂解5選正校, 有mud分別呀?
xo仔

jaja
伊小有80%入第一志願 都好好呀
不過係咪第一志願都係 band 1或英中
如果band 3 學生選返band3 學校 做第一志願都得
咁80%就不可信了
最緊要入band 1 的第一志願有 幾多% ?

最近聽到原來伊分會有一班收有問題的學生, 例如: 讀寫困難, 輕度智障...
所以程度較低, 試卷多數係(選擇題).
如果子女程度高既, 最好唔好選這間.

我報咗天天,希望收 la....   

miss ling,

我去參觀伊小分校時個校長都有提過,不過並唔係專登收d有讀寫障外0既學生,而係伊小同伊小分校向政府申請左筆錢for d有學習困難0既學生,例如話:讀寫障外,專注力弱等等當中亦都包括資優生 &高IQ低EQ生等等,就好似學校0既輔導班一樣,只不過要輔導0既唔係成績或者功課囉

智障唔同有學習困難架WOR,學習困難係IQ正常架WOR,如果有智障都應該會報番特殊學校啦,我諗冇一間學校會咁蠢,專登調低成間學校0既程度而為左收一班有智障0既學生,你咪??

whywhywhy,

我話"輕度"既意思係比入"特殊學校"既人輕微.
未有資格入特殊學校.
而且係有一個媽咪同我講佢仔仔係咁既情況, 而讀緊伊分小一, 佢連a-z大小楷都未分清, 佢開學2星期仲係教緊a-z.  我覺得對正常既學生一定有影響, 如果你見過佢地d卷就明架啦.  而且伊分係唔用書的, 只會因應學生程度而教. 而伊正就有書的.
以上係本人之愚見, 如有得罪, 請多多包涵.

yatkit,

你揀左天天呀,我都幾鍾意天天架,你交表多唔多人呀?學校有冇no紀錄呀?

whywhywhy,jaja,

我尋日同個家長傾計,佢星期四交表,佢話佢個no你14x,嘩
咁咪好多人報名 ? 唔知我地有冇咁好彩呢? ?

MISSLING,

係呀乜有咁0既情況呀?不過依家小一派位除左學生要講運氣,學校都好講運氣架,學校都冇得揀學生,如果收到類似0既學生,學校都肯俾心機教都好好架喇!電腦派位,其實可能其他學校都會收到類似0既學生wor

我個女讀緊伊正小四,我又覺得程度上無咩問題唔係大家想像中太淺,我亦同我姪仔間學校比較過,大致上都相同,另外伊小係有好多專題報告做但係可以令小朋友發揮創意及提高思維,我覺得幾好.另外至於學校收有障礙的學生,我又覺得辦學校係有教無類,如果間間學校都唔收,換轉你係家長亦好難受,佢地只不過學習上較慢,我覺得人人平等佢地都無得選擇,佢地都想過正常學習生活,只是學習上比正常小朋友較慢就要讀智障學校對佢地來講實在唔公平,我相信學校亦考慮到家長擔心的問題,學校會作出適當的協調,請各家長不要擔心.
[img align=left]http://home.pchome.com.tw/good/fang600213/bmp/bmp-h/6-16.gif[/img]

yatkan
我交表嗰陣冇乜人,計埋我得4個,可能我係第一日交表,所以冇咁多人卦,我入去交表時係有個 no 比我架(好似睇 E生攞籌咁),係no.18,希望好似個no咁 lucky就好 la~~~ 不過我睇咗星島一篇報導話天天收表數目較去年增近三成,近四人爭一學額,所以我都好驚派唔到~~
:  :

Cindyandy,

非常同意你的客觀評論,我也很高興這裡有那麼多的伊正或伊分的支持者,我女兒現在就讀伊分小三,希望大家的小朋友能成為伊小的一份子.

‹ 上一主題|下一主題