用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 元朗 / 天水圍 / 朗屏 --- 真光幼稚園家長分享會 ...
樓主: xo仔
go

元朗 / 天水圍 / 朗屏 --- 真光幼稚園家長分享會 [複製鏈接]

Re: 元朗 / 天水圍 / 朗屏 --- 真光幼稚園家長會

jasma,

呀仔班主任係葉老師/鄭老師同埋新黎的張老師.
羅老師好5好呀, k.3 d老師係咪重嚴d嫁
xo仔

Re: 元朗 / 天水圍 / 朗屏 --- 真光幼稚園家長會

不如list個 名單,得閑上來傾下計仔囉,各位媽咪請up date:

元朗真光:
login name/bb name/grade/
1)jasma-----jasmine---上午K1
2)xo仔 ------leo --------上午k2
3)

朗屏真光:
login name/bb name/grade
1)
2)

天水圍真光:
1)
2)
xo仔

alicescarlet,

肖珍我聽人話好, 不過我謙佢地方5夠大, 同埋k1成45人一班太多.

朗屏真光我5大清楚, 天水圍真光校長及老師都好有愛心, 如果小朋友有特別情緒問題, 校長重會親自處理.
xo仔

不如list個 名單,得閑上來傾下計仔囉,各位媽咪請up date:

元朗真光:
login name/bb name/grade/
1)jasma-----jasmine---上午K1
2)xo仔 ------leo --------上午k2
3)ayesha -----rachel----上午k3

朗屏真光:
1)
2)

天水圍真光:
1)
2)

bobo,

係呀, 元朗真光5比參觀, 不過天水圍就比.

我都覺得多功課, 不過今年校已調整減少左, 雖然我話多功課, 但原來屋村的幼稚園, 大部份都係好多功課, 除某部份私立幼稚園較小功課, 相比之下, 其實5係好多.

但昨天同一個剛入小一的媽咪傾, 不來佢地已有3~5樣于功課做, 重要密埋書tim, 所以真光由開始就慢慢訓練定d小朋友, 所以我地做父母都愛莫能助.
xo仔

Re: 元朗 / 天水圍 / 朗坪 --- 真光幼稚園家長會

bobo,

之前係 "小學雜談" 同你傾過揀小學, 終於依家要揀啦 !!

你交表未呀 ?? 聽聞校友會小學唔錯.  點解唔揀光明呀 ? 因為呢區 d 人多數都揀佢.

bobo 寫道:
XO 仔, 你仔讀 K2 呀? 下年要揀小學啦, 有咩心水呀? 我大仔今年揀啦, 我想揀玩朗校友會小學呀? 唔知好唔好呢? 我細仔剛返左 N 玨, 係嘉琳讀呀, 本來想去周宋主愛, 不過今年唔開 N1 班呀, 你會唔會比仔直上真光小學呀? 大家交流下丫

我記得元朗真光好似係每年 2-3月先派報名表, 佢俾其他幼稚園遲派報名表, 又好快就面試, 所以好容易 miss 左. 聽聞上午班比下午班難入.

我個女讀 k3, 又唔覺多功課, 每日一篇中文寫字 + 一篇英文或數字, weekend 會多一樣功作紙, 尚算 ok.

Re: 元朗 / 天水圍 / 朗坪 --- 真光幼稚園家長會

ayesha , 係呀, 終於都打到來啦, 好緊張呀, 我未入 form, 因為要等老公星期四放假先入, 我仔幼稚園年年都好多人入光明架, 不過我怕太多功課, 自己無咩時間教到佢, 我怕佢跟唔上, 做左 band 1 校墊底, 我情願揀 d 無咁摧谷o既學校, 校友會係無咁出名, 不過打埋算盤都算係 band 1 o既, 一個 week 只得一樣默書, 一日四樣功課, 一年四次考試, 無 test, ok 啦, 升中派位唔太差, 無宗教分計, 我唔會蝕底好多, 又係我同區, 環境幾好, 唔係屋村入邊, 不太雜, 加埋各方面條件好似岩我仔多 d 囉, so 決定揀校友會唔揀光明, 其實都有考慮過梁省德呢間, 不過我唔 like 佢係村入邊, 環境無咁好雜左少少, 不過呢間學校近年好上位, 口啤都 ok 架! 雖然唔係名校!

WOW, XO 仔,

肖珍k1成45人一班,  真係好似太多喎, 真光,就咁多功課, 點好? 你大仔係咪讀信義會? 聽講都派到好好, 係嗎?

bobo,
係呀, 光明真係有好多功課做. 朋友仔仔剛讀下午一年班, 今星期已開始要背默英文.

梁省德雖然口碑好, 但之前報紙報導過話有老師打架單新聞, 聽聞個老師係梁省德教, 真係不知所謂.  仲有, 我覺得個校長太吹噓先己點威, 點叻, 可以將屋村學校沖出屋村. 上次參觀學校, 足足聽左成個鐘佢點讚自己, 反而冇乜點介紹學校. 所以我對呢間學校既印象 ma ma 地.

除左光明, 仲有邊間 band 1 學校 ??

ayesha,

但k2每日都有兩樣功課 + 一樣功作紙, 不過呀仔都ok.
xo仔

bobo/ayesha,

校友會同光明都係band 1嫁, kam你知5知真光小學係band幾.
xo仔

alicescarlet,

我得1個仔咋, 大仔讀信義會係bobo呀.
xo仔

ayesha,

你的想法同我一樣, 之前我選k1時, 報在天水圍的陳李詠x, 個校長都係太吹噓, 兼太勢利, 所以收左呀仔我都無去讀.

bobo,

我都想知仲有邊間 band 1 學校.
xo仔

xo 仔, 真光小學應該係 band 1. 但好難入, 因為只有2 班小一. 如果你想同個仔報明年小學, 要留意真光小學明年會會搬去現鍾聲校址, 轉為 74 區 (依家係 73 區)

xo仔 寫道:
bobo/ayesha,

校友會同光明都係band 1嫁, kam你知5知真光小學係band幾.

xo 仔, 我都唔覺得功課多, 但唔明點解校長話有家長投訴太多功課做 ?  

XO 仔, 真是唔好意思, 攪錯咗Tim, sorry  

Ayesha,

請問真光係唔係全日制ga? 由真光幼稚園可以直升小一嗎?

Ayesha,

請問真光係唔係全日制ga?
==> 幼稚園分上下午班
          小學05年開始全日制

由真光幼稚園可以直升小一嗎?
==> 係唔可以既. 如果可以直升小一, 我依家就唔駛咁頭痕 !!  

ayesha,

對我黎講係無問題, 原因我住天水圍, 掂樣都係誇區, 不過搬去鍾聲校址, kam樣會5會太舊呀.
xo仔

ayesha,

其實我都覺多功課嫁, 只不過呀仔做到咋, 始終小朋友kam細就要做功課, 都係拜香港政府的教育政策所賜.
xo仔
‹ 上一主題|下一主題