用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 自備茶點
樓主: 栗子媽媽
go

自備茶點 [複製鏈接]

Re: 自備茶點

呢度買d cookies mould, 又或者uny, jusco 都有, 浸日唔知有無眼花見到jusco 十元店都有

http://www.bakingwarehouse.com/2004-04/shop_.asp?cat=3

Anita_lee,

個d cookies mould我都有呀, 係咪好似整cookies咁, cup落去d面包度就得架啦!

係呀, 用d果jam 或者花生醬痴住就得架la, 另外再洒少少提子干落去個盒度, 佢地好鍾意食架

我都係咁話!!
唉~ 下個星期到我開始煩喇~~
都係諗住夏天俾佢帶d餅仔呀! 麵飽仔!! 真係唔洗驚變壞,到冬天先再諗過第二d!!

ThePooh 寫道:
SUSANNA
原來培正都系要自己bring snack 架。
我個女唔鍾意食餅同麵包,所以我唔知比乜佢食。我寧願學校提供,唔使煩。

Anita_Lee,
你好有心機呀。
:-) :-) :-) Let's be friends! :-) :-) :-)

無辦法la, 為左呀個大帝開心!! 等佢番學都開心d

Thanks, Anita_Lee!
該用戶已被刪除

Hi 栗子媽媽,

我個女係SPK讀,今年升K2.  SPK都要自己預備茶點的,其實起初為囡囡prepared茶點都覺得好煩惱,因為囡囡吾喜歡食干糧,曾經嘗試過給她麵包or餅干,但放學回來什麼也沒有吃過,又怕她會餓壞,所以我只好蒸d腸仔,corn, 燒賣,egg and sometimes 細carrot for her,但又怕d食物帶到返學會變壞,所以每次我都會係最last minutes 才預備食物給囡囡.希望可以keep得新鮮d.因為通常d小朋友食物盒都係冇的keep warm的,如果太早整好d食物又怕會凍哂.

後來有朋友教了我一個好好的保暖方法,就係用鍚紙包住d煮熱的食物,可以keep住達2至3小時.果然係work喎,而且仲比較衛生tim.

以上是我小小的心得,希望可以用得著啦!

jjhwong
多謝你的意見
但栗子是下午班,而我又要返工
冇理由要求婆婆做咁多野至煩
我估都係乾糧多
:wink:    

好多謝你提醒可以用鍚紙包住d食物呀~~
咁我個B下星期開學就唔洗淨係食乾糧喇~~

jjhwong 寫道:
Hi 栗子媽媽,

我個女係SPK讀,今年升K2.  SPK都要自己預備茶點的,其實起初為囡囡prepared茶點都覺得好煩惱,因為囡囡吾喜歡食干糧,曾經嘗試過給她麵包or餅干,但放學回來什麼也沒有吃過,又怕她會餓壞,所以我只好蒸d腸仔,corn, 燒賣,egg and sometimes 細carrot for her,但又怕d食物帶到返學會變壞,所以每次我都會係最last minutes 才預備食物給囡囡.希望可以keep得新鮮d.因為通常d小朋友食物盒都係冇的keep warm的,如果太早整好d食物又怕會凍哂.

後來有朋友教了我一個好好的保暖方法,就係用鍚紙包住d煮熱的食物,可以keep住達2至3小時.果然係work喎,而且仲比較衛生tim.

以上是我小小的心得,希望可以用得著啦!

各位媽咪:
請問要唔要買個保暖食物盒比囝囝呢? 或有無細細個保暖袋? 邊到有得賣呀?

[url=http://www.imagestation.com/album/?id=2124918953]
該用戶已被刪除

Hi ChingChingFather,

Sorry for the late reply.  They will have their snack time at 10 a.m. everyday and 3 p.m. in the afternoon for the pm class.  I will talk to you more detailed later because I am going to bring my daughter to attend a dancing lesson now.

Bye !

細的保暖袋和保暖盒都十分難搵,我已經行過所有大百貨公司都冇這些細的保暖盒,大size就好多.  如果你搵到,記得通知我.

Thank you !

--------------
jjhwong
‹ 上一主題|下一主題