用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 05年9月入讀小一家長請進!
go

05年9月入讀小一家長請進! [複製鏈接]

05年9月入讀小一家長請進!

如題

版主

Re: 05年9月入讀小一家長請進!

報到       

我個囡囡都係05年9月入讀小一, 你地有無好心水 ah...

Me too!

[size=x-large]! 請問有乜貴幹?

我都係!       

Me too!

我的小兒是,你們是女或仔.有什麼心儀學校.

Me too.

My daughter too......

My daughter too...

我個係仔仔

我個仔仔都係呀

Me  too

me too....大家有咩心得交流下呀
________________ KiuKiu媽媽

報到
我個細仔都係呀, 可以跟哥哥一齊返學.

hello 各位,

我個仔都係05年9月入讀小一, 而家都仲未諗到, 點算好!

:cry:  :cry:  :cry:

Hi, 各位你好!
我囡囡都係,開始覓選心儀學校,你地有咩搵校心得呀?請賜教!Ths!!!   

好! 我黎先!

1. 心儀學校(第一輪自行分配學位)
a 只得適齡10分
b 15分
c 20分
d 25分
e 收梗

我既答案就係c  

2. 打算考幾多間私校/直資做back up?
我既答案就係4-5間

3. 有無參加/打算參加小一面試班?
我既答案就係yes

4. 對於而家仔/女讀緊間kinder有無信心在考私校/直資時增加機會?
我既答案就係yes

5. 選校時會否考慮男女校或單一性別學校?
我既答案就係最好單一性別學校

6. 會揀傳統學校定活動教學?
我既答案就係傳統學校

7. 如有心儀學校收, 會否過海返學or由新界出市區?
我既答案就係no

8. 學費是否一個重要考慮因數?
我既答案就係都幾係架!

9. 對下重有兄弟姊妹是否影響你的選擇?
我既答案就係no, 我只得一粒

10. 答完以上問題, 妳覺得最後子女能入心儀學校既勝算有多少?
我既答案就係都有80%, 另外就看運氣
:wink:

For me, the following:

1. 心儀學校(第一輪自行分配學位)
a 只得適齡10分
b 15分
c 20分
d 25分
e 收梗

我既答案就係c  

2. 打算考幾多間私校/直資做back up?
About 4

3. 有無參加/打算參加小一面試班?
No, 不過自己train仔仔。

4. 對於而家仔/女讀緊間kinder有無信心在考私校/直資時增加機會?
我有沒有想過!

5. 選校時會否考慮男女校或單一性別學校?
看看是哪一間學校!

6. 會揀傳統學校定活動教學?
傳統學校

7. 如有心儀學校收, 會否過海返學or由新界出市區?
我既答案就係no (因爲我只會幫仔仔考HK Island學校)

8. 學費是否一個重要考慮因數?
是考慮因素,不過不是最重要!

9. 對下重有兄弟姊妹是否影響你的選擇?
我既答案就係no, 我只得一粒

10. 答完以上問題, 妳覺得最後子女能入心儀學校既勝算有多少?
連我自己都吾知,盡力而為啦!
‹ 上一主題|下一主題