用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 樂基am英粵,st.cath英粵pm,kv pm.請問你們點揀?極急!谢 ...
go

樂基am英粵,st.cath英粵pm,kv pm.請問你們點揀?極急!谢谢各位mama!

(男仔)樂基英粵~amclass,st.cath英粵~pm class,kv~ pm class.請問你們會點揀點排位?極急!谢谢

For me, sure HKPS la, is a quite good KG for apply P1 in the future

點解咁多人問相類似的問題?

三間KG 都各有特色和優點﹐ 亦各有捧場家長。

加上你提供資料咁小﹐ 點比較呀?
1. 大仔定細仔?
2. 好動定內向?
3. 小學取向?
4. 媽媽要唔要返工?
5. ......

同埋點解“極急”? 如果係KV 和 ST CAT 都已經俾左留位費 (我唔知HKPS幾時要俾留位費)﹐ 如果已經俾左留位費﹐  咁你仲有幾個月時間諗清楚。

BTW, my son will go to KV pm, 希望有機會和你的兒子做同學。

我仔仔係大b嚟,性格有些靜,但未至內向,ok la,當然想入傳统小學,我是無做嘢的!其實自己有少少偏向kv教學,但st cath又有值得揀嘅地方,但k2己無net老師做班主任,其實而家在hksp讀n1,又不想放棄而家咁好語言學習環境,但st cath kv的前路又好似比hkps好,所以不知點揀!:

I will choose Pre-School, since may be more happy but still good quality

個人意見:
1. 大仔定細仔? 大仔KV﹐ 細仔St Cat
2. 好動定內向? 靜 KV, 動St Cat
3. 小學取向? 傳统小學 KV
4. 媽媽要唔要返工? 要返工 PM﹐ 唔駛返工AM

原帖由 bgkum 於 09-2-5 10:56 發表
我仔仔係大b嚟,性格有些靜,但未至內向,ok la,當然想入傳统小學,我是無做嘢的!其實自己有少少偏向kv教學,但st cath又有值得揀嘅地方,但k2己無net老師做班主任,其實而家在hksp讀n1,又不想放棄而家咁好語言學習環境,但s ...

其實pre-school都係一所好學校,我身邊有好多朋友既囝囡都係讀你所講既3間幼稚園,而比我既綜合結果如下:

PRE-SCHOOL~小朋友讀得好開心,個個都話鍾意返學,好多機會參與各項課外活動(著重活動教學多),及鼓勵小朋友多閱讀課外書籍,不過行政就十分混亂,如果佢地改善吓應該幾好.
KV~傳統幼稚園,著重一個字......[谷]字,沒有任何活動.
不過考小學佢地既學生較為搶手.
ST.CAT~活動教學,唔覺有什麼特別,與PRE-SCHOOL相似.(除年資及行政外...哈哈)

如果想小朋友入傳統小學應該就係kv好d.
講真,如果小學等派位就讀邊間幼稚園都唔係咩大問題(因為計分),相反,想考私校其實都唔一定讀名幼稚園就一定考得入.好似kv及st.cat一年咁多畢業生,唔通全部都考到果幾間星級小學咩?據我所知,舊年cckg派位都無之前d人講到咁勁啦.不如多d了解自己既小朋友對邊方面既活動有興趣再多多培養,參加一下比賽,如果取到獎項,咁入名小學既機會仲大......哈哈!!!
各位家長,一切隨緣啦,最緊要比小朋友讀間配合佢性格既幼稚園,開開心心讀lee3年,到咗小學真係大人細佬都辛苦到暈.

For boys, same:
1. HKPS
2. SC
3. KV

原帖由 artfreesia 於 09-2-10 11:48 發表
個人認為:
1)樂基
2)st. cath.
3)kv

個人認為:

For 大仔:
1. KV
2. St Cat
3. HKPS

For 細仔:
1. St Cat
2. HKPS
3. KV

I will choose HKPS

谢谢所有mami答覆,真的ma?hkps好過st.cath同kv?咪即是不要轉校?我無諗過竟然咁多人揀hkps,而不足st.cath,何解?thanks!

我無諗過竟然咁多人揀hkps,"而不足"st.cath,    "而不足"何解?

可能是"而不是"

我想因為樂基的語境好d, 同埋上午班ma

Agreed.

原帖由 LovelyBB06 於 09-2-11 12:04 發表
我想因為樂基的語境好d, 同埋上午班ma

其實我個人認為, 無話邊間最好, 因為要因應自己小朋友的性格, 同埋HK人真係好緊張KINDER既"學業"...其實個2,3歲人仔, 比佢開開心心過頭呢3年都好重要, 令佢愛上番學, 閱讀同學習遠比"谷"緊要, 不過當然明白每個家長對自己心愛子女的期望不盡相同, 我自己以前都好緊張, 更可以話係OVERWORRY, 但開始越黎越唔同諗法, 睇住自己女兒一天一天的長大, 她對我的啟發越大, 而對佢"學業"方面的要求亦同以往有分別.

我唔打算係度排3間學校, 因為如無估錯我女女可能係你仔仔同班同學(HAHA), 我一定有主觀分加落去, 不過我心態上的轉變絕對同HKPS有關, 事實上我看到每天女兒回家的快樂, 係學校上學到的點滴(我相信每間學校都會學到野), 作為人母那入喜悅遠蓋"學業"上的期望; 如果你有留意到呢個月學校主題"家庭", 每天女女回家第一眼看見我,都係I LOVE U MAMI , 媽媽我好愛你, 錫你二十啖成面口水之後, 再加首唔咸唔淡的MAMA I LOVE U SONG(我溶了)....我更認為她快樂便好; 另外我都會偏好AM CLASS, 因為時間好用; 其實我都仲等緊另一間KINDER的結果, 不過我亦樂於係HKPS升讀, 我相信一切都自有安排.

放鬆點, 將來有排捱呢, 好好享受他們今天的童真, 可以告訴你, 無論你揀左邊間KINDER, 他的出路都會唔錯, 因為他有一個為他處處設想的好媽媽呢, 加油!

唔記得講添, 不如你問下仔仔中唔中意HKPS, 另外問下佢有冇印象INTERVIEW既ST CAT同KV, 睇下佢自己點揀,既然3間都係唔錯既選擇, 不如交比仔仔決定啦.

另外, 我聽人講男仔係HKPS之後考到的學校都唔錯男女拔個D都有.

回覆 # 的文章

ronni mami你講嘅野令我好感動,好有同感!就係因為我有些留戀樂基,先咁苦惱,其實自己心目中只係kv同hkps揀其一,為了hkps放棄kv又好似好可惜,起碼上到小學個底打好d呀!都不知點算

我囝囝都係kv pm呀, 希望有機會做同學仔啦.

原帖由 wilsonchanwh 於 09-2-5 10:35 發表
點解咁多人問相類似的問題?

三間KG 都各有特色和優點﹐ 亦各有捧場家長。

加上你提供資料咁小﹐ 點比較呀?
1. 大仔定細仔?
2. 好動定內向?
3. 小學取向?
4. 媽媽要唔要返工?
5. ......

同埋點解“極急”? 如果係KV  ...