用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2010年度升小一, 係咪開始要準備? 煩請教路 ...
樓主: tinkerbell2004
go

2010年度升小一, 係咪開始要準備? 煩請教路 [複製鏈接]

Geni,

多謝您手下留情!

想問有關profile的十個重點,若想以五版為限,應如何分配?

1) 封面
2) 目錄
3) 自我介紹
4) 校長推薦信(無這信的話,尋找牧師寫一封有用嗎?)
5) 個人資料
6) 活動資料
7) 証書
8) 成績表
9) 生活照
10) 圖書/手工/功課 sample

Thank you!

醒目開學勳章

我又唔覺得用釘書機釘唔靚喎! 同埋叫得你用釘書機釘o既學校好明顯已經唔會睇你包裝啦! 總之整整齊齊資料實際更重要!!

原帖由 chingbb 於 09-5-6 10:55 發表
Geni,
想請教, 如果只是用釘書機釘在一起, 會否唔夠靚呢? 或是實際有些資料比學校已經可以呢?

醒目開學勳章

如果得5頁, 我就會咁分配:
Page 1) 個人資料 + 活動資料
Page 2) 自我介紹
Page 3) 校長推薦信
Page 4) 証書
Page 5) 成績表

原帖由 Radiomama 於 09-5-6 13:34 發表
Geni,

多謝您手下留情!

想問有關profile的十個重點,若想以五版為限,應如何分配?

1) 封面
2) 目錄
3) 自我介紹
4) 校長推薦信(無這信的話,尋找牧師寫一封有用嗎?)
5) 個人資料
6) 活動資料
7) 証書
8) 成績表
9) 生活 ...

醒目開學勳章

係上面入紙入去嗰種 folder呀! 我又唔覺容易跣d 紙出黎喎! 會唔會係個pocket太厚呢?

原帖由 ladykin 於 09-5-6 11:31 發表

Geni,

請問您所講既 clear folder 係咪由上面入紙入去嗰種 folder, 會唔會易跣 d 紙出黎呢?

請問有沒有學校開始收叩門話?

原帖由 Ricky0127 於 09-5-7 14:01 發表
請問有沒有學校開始收叩門話?

Sorry ! 係有沒有學校開始收叩門信啊?

If so, I will manage the profile as below:

1) 封面 + 生活照
2) 目錄 +  個人資料 +  自我介紹
3) 校長推薦信(無這信的話,尋找牧師寫一封有用嗎?)
4) and 5) 活動資料 + 証書 + 圖書/手工/功課 sample

Normally 成績表 will be collected separately.
:-D :-D :-D :-D

Thank you very much!!

原帖由 Geni 於 09-5-6 15:18 發表
我又唔覺得用釘書機釘唔靚喎! 同埋叫得你用釘書機釘o既學校好明顯已經唔會睇你包裝啦! 總之整整齊齊資料實際更重要!!
Don't worry!Be happy![/color purple]

關於校長推薦信,請問大家是請幼稚園校長寫一封general的推薦信,還是tailor-made抬頭給該所報讀的小學呢? 前者較可行,後者較有誠意,但不適合"大包圍"的投考方法。

請指教。

我剛在這 weekend完成了部份有關profile的工序:
1) 整理了個人資料(姓名年齡地址等),並將參加的課外活動羅列在最後,但有以下一些疑問:
-用word做是否已ok?  需否加花邊?  右上角貼一張學生相?
-這版資料會否與學校派發並需填報的表格duplicate?  
2) 寫了一封信給校長,講述如何如何認同學校的理念,這信應寫給總校長還是小學部的校長呢?
3) 仔仔沒有參加什麼比賽,"課外活動"方面可否改為"其他學習經歷",然後將去旅行的經歷放入去?  會否顯得好silly? 請指教and分享。

醒目開學勳章

- 我諗絕大部份人都係用WORD做, 如果想多D色彩可以加花邊或BORDER都可以, 我自己就兩樣都試過, 效果都OK

- 我有係右上學加相, 不過唔係"貼", 你insert picture 入個WORD

- 話明個人資料, 來來去去都係O個D, 所以個人資料O個頁"一定"會同學校application form D 資料有重複

- 我俾校長O既信台頭都係小學部校長

- 至於叫"課外活動"定"其他學習經歷"我覺得唔太重要, 反而應該諗O下你想表達D乜O野俾學校/校長知道, 例如你想話佢十項全能, 咁咪放D課程同比賽RECORD入去, 如果你想表達你地一家有大量親子活動, 咁就放多D旅行郊遊o既相入去 etc. 總之你覺得值得學校參考O既都可以介紹一下, 但緊記貴精不貴多, 兩至三頁資料連相片(唔計CERT)已經足夠. 仲有, D活動最好係呢一兩年發生, 太耐之前(特別係入學前)O既O野除非好特別, 如果唔係就唔需要多提O勒!

原帖由 Radiomama 於 09-5-18 13:07 發表
我剛在這 weekend完成了部份有關profile的工序:
1) 整理了個人資料(姓名年齡地址等),並將參加的課外活動羅列在最後,但有以下一些疑問:
-用word做是否已ok?  需否加花邊?  右上角貼一張學生相?
-這版資料會否與學校派發 ...

for question 3, it depends on who is the real boss!

原帖由 Radiomama 於 09-5-18 13:07 發表
-這版資料會否與學校派發 ...
:-D :-D :-D :-D

醒目開學勳章

Hi Geni

I'm also intend to let my son to apply St. Paul Boys. May I ask whether we can only attach the K2 school reports (1st and 2nd Terms)?  Or  we can also provide K1 school reports together?

Also if we put all information into a clear folder, do we need to put dividers between each topics?  As I know, most of the school prefer to get a profile as simple and recycle as possible.

Many thanks.

Adrian Ma Ma

原帖由 Geni 於 09-5-18 23:47 發表
- 我諗絕大部份人都係用WORD做, 如果想多D色彩可以加花邊或BORDER都可以, 我自己就兩樣都試過, 效果都OK

- 我有係右上學加相, 不過唔係"貼", 你insert picture 入個WORD

- 話明個人資料, 來來去去都係O個D, 所以個 ...

醒目開學勳章

原帖由 yeesumyin 於 09-5-20 16:53 發表
Hi Geni

I'm also intend to let my son to apply St. Paul Boys. May I ask whether we can only attach the K2 school reports (1st and 2nd Terms)?  Or  we can also provide K1 school reports together?

...

或者我clip st. paul boys 舊年o既家長須知入面有關profile o既資料俾你參考o下:

========================
4. Completed application forms should be returned together with photocopies of
– Proof of affiliation with the School, if any
– I.D. Card/Birth Certificate (please bring along the original for verification)
– Kindergarten 2 or the latest school reports
– Proof of extra-curricular activities/awards, if any (maximum 5 sheets; to help protect
the environment, please print on both sides of the paper, and avoid using heavy
paper or paper with a glossy surface)
– One self-addressed stamped envelope
=======================

- 佢地只收o左我k2下學期成績表
- 就算你用clear folder入住, 佢地都會抽d要o既出來用釘書機連同application form + birth cert 釘埋佢

醒目開學勳章

Thanks for sharing your experience.  I think they prefer 貴精不貴多.  Is your son now studying at St. Paul Boys?

原帖由 Geni 於 09-5-20 22:52 發表

或者我clip st. paul boys 舊年o既家長須知入面有關profile o既資料俾你參考o下:

========================
4. Completed application forms should be returned together with photocopies of
– Proof of affil ...
‹ 上一主題|下一主題