用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2010年度升小一, 係咪開始要準備? 煩請教路 ...
樓主: tinkerbell2004
go

2010年度升小一, 係咪開始要準備? 煩請教路 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

如果幾間學校理念相近, 咁一份portfolio都可以
我自己都覺得, 新思維學校同傳統學校有唔同要求, 如有需要, fine tuning係應該lor
我可以講講hkuga interview形式
第一輪(通常每年約1100-1200人報名), 45分鐘group activity, 內容包括遊戲, 老師講故事然後問小朋友問題, 個別要小朋友睇書(中英文)同傾計
第2輪(入圍數字一直係秘密, 我地估約400人), 3個小朋友一組見老師&校長, 玩下簡單遊戲如spot the difference, 砌圖, 形容圖畫等, 仲有傾計
120人係正選, 其他waitlist (入唔到第2輪通常都好難叩到門)

原帖由 carmankm 於 09-3-11 10:19 AM 發表
我都希望囝囝01年入直資學校,以下5間直資學校interview時係咪都大同小異?做portfolio時,是否每一間學校都要做一份不同的portfolio來迎合每間學校的喜好?定係一份已OK?

...

Hi carmankm,

在自薦信內提及學校辦學理念的一段會有出入,其餘的內容則全是一樣。

另外,5間直資學校面試的形式及問題很是不同的,由於陳守仁及聖瑪加利是EMI (English as medium of instruction)學校,因此面試時主要以英語進行,陳守仁1st interview 時,是以小組遊戲形式進行(搶答中、英、數學科問題),2nd interview 時需要做中文重組句子,按老師讀的英語指示去繪圖;聖瑪加利要求小朋友配中文詞語及計數,還有考他們記憶力及要求他們砌積木,問小朋友一些他們日常生活的問題;聖保羅小學 1st interview 時,以小組遊戲形式進行,老師講完故事後,要求小朋友re-tell the story,2nd interview 時單獨見校長回答常識問題;英華 1st interview 時分兩部份,第一部份見老師,主要是回答一些學術上的問題,第二部份見校長(大概是4-6個小朋友),校長會觀察小朋友個性及涵養。

希望以上幫到你。

原帖由 carmankm 於 09-3-11 10:19 發表
我都希望囝囝01年入直資學校,以下5間直資學校interview時係咪都大同小異?做portfolio時,是否每一間學校都要做一份不同的portfolio來迎合每間學校的喜好?定係一份已OK?

...

HI CHIULH,

真係開心啦!可以入到理想的學校。
因為聽到D面試內容都有D驚,好似一D都唔簡單。
請問你係咪都先去晒D學校的開放日攞料,才準備做profile。仲有要幾頁。

原帖由 CHIULHJ 於 09-3-12 12:19 發表
Hi carmankm,

在自薦信內提及學校辦學理念的一段會有出入,其餘的內容則全是一樣。

另外,5間直資學校面試的形式及問題很是不同的,由於陳守仁及聖瑪加利是EMI (English as medium of instruction)學校,因此面試時主要以 ...

Hi tinkerbell,

我只出席過其中3間學校舉行的小一簡介會或開放日,聖保羅書院小學則未有舉辦,因此沒有機會出席;Profile 的頁數貴精不貴多(可縮印証書),因學校想我們環保一點及可能考慮到位置存放的問題,以下是囝囝 profile 之內容編排:

Cover with his photo
Page 1 - Personal Background
Page 2 - Letter to the Principal
Page 3&4 - Teachers' comment + certificate copies
Page 5&6 - Photos

原帖由 tinkerbell2004 於 09-3-12 13:29 發表
HI CHIULH,

真係開心啦!可以入到理想的學校。
因為聽到D面試內容都有D驚,好似一D都唔簡單。
請問你係咪都先去晒D學校的開放日攞料,才準備做profile。仲有要幾頁。

...

All,
想請教各位, 如果現在囡囡讀的幼稚園直上的小學係私校, 是否到了9月份(想要玩"大抽獎), 是要自己去拿表填? 去那裡拿表? ~ 只是我在囡囡學琴時, 有個家長甘同我講?!
Don't worry!Be happy![/color purple]

CHIULHJ,
我都係心儀聖瑪加利男女英文中小學, 請問係咪要interview 埋家長架 ? 另外有咩嘢要特別注意啲地方呀 ? 佢哋有無open day ?

Hi Chincco,

2nd interview 時只需家長出席巳可以(我沒有帶囝囝到學校一同出席),若學校通知你有 2nd interview,基本上學校巳取錄了你的小朋友,除非家長在 2nd interview 時表現出沒有誠意入讀,這樣才會被取消資格。在 2nd interview 面談中,副校長把囝囝面試時的表現告訴我,她說囝囝面試時坐不定,座位好像有針般,幸好他答問題的表現尚算可以。

我認為你不妨花多點時間在中文認字方面及訓練她的記憶力,盡量制造英語環境亦是相當重要。

原帖由 Chincco 於 09-3-12 15:01 發表
CHIULHJ,
我都係心儀聖瑪加利男女英文中小學, 請問係咪要interview 埋家長架 ? 另外有咩嘢要特別注意啲地方呀 ? 佢哋有無open day ?

醒目開學勳章 王國長老

9月唔係玩大抽獎, 係"自行分配"階段, 只apply一間, 11月唔得的話, 1月再入form玩大抽獎(時間上唔肯定, 類似啦)
有d私校會派form的, 9月一開學就派, 會直接link埋第2輪大抽獎, 如果學校唔派就要自己去拎
原帖由 chingbb 於 09-3-12 02:25 PM 發表
All,
想請教各位, 如果現在囡囡讀的幼稚園直上的小學係私校, 是否到了9月份(想要玩"大抽獎), 是要自己去拿表填? 去那裡拿表? ~ 只是我在囡囡學琴時, 有個家長甘同我講?! ...

大家好! 小兒都係K2生, 原本唔唸住咁快要為阿仔P1事張羅, 近排被囝囝的書友家長嚇親,他們說我已遲起步4~5個月>o<

我唔係想入名校(both 我同個仔都頂唔順),只想找間above average but 校風好的學校

好彩now中學都可以自行分配學位,唸少地區呢一瓣,請問大家東九龍有沒有推介? even直資、私校都OK

請大家多多指教,分享分享 thanks

醒目開學勳章 王國長老

小學派位嘛, 除非你有分, 否則以政府果一套派位方法, 真係嚇c人
好似我呢d無分既, 唯有靠自己啦, 考間arm心水既私校/直資, 雖然要俾學費, 不過總叫揀過考過, 好過靠大抽獎
而家開始留意下d學校, 準備定料做portfolio, 平時操下小朋友interview(唔係變態咁去做, 而係基本野都要知下架, 睇下故事, 認多d中英文字咁)
原帖由 LokYauYau 於 09-3-14 02:56 PM 發表
大家好! 小兒都係K2生, 原本唔唸住咁快要為阿仔P1事張羅, 近排被囝囝的書友家長嚇親,他們說我已遲起步4~5個月>o<

我唔係想入名校(both 我同個仔都頂唔順),只想找間above average but 校風好的學校

好彩now中學都可 ...

最近聽一d家長講,sc已為k2的家長舉行了一次盛大的過來人(k3家長)分享會,出席者眾!學校這安排very good,timing好,夠實際,行少好多冤枉路!

回覆 # 的文章

唔該sc係咩呀

位於九龍塘的國際幼稚園囉,有朋友是這校的家長,我們捉實她講了一個"早餐會"!

原帖由 dianachau 於 09-3-16 13:01 發表
唔該sc係咩呀

Charlotte_mom,
o甘去那裡拿表?

原帖由 Charlotte_mom 於 09-3-12 18:06 發表
9月唔係玩大抽獎, 係"自行分配"階段, 只apply一間, 11月唔得的話, 1月再入form玩大抽獎(時間上唔肯定, 類似啦)
有d私校會派form的, 9月一開學就派, 會直接link埋第2輪大抽獎, 如果學校唔派就要自己去拎
...
Don't worry!Be happy![/color purple]

是否去自己心儀的津校拿表?

原帖由 Charlotte_mom 於 09-3-12 18:06 發表
...

Dear CHIULH,

唔知在 2nd interview 時, 是用中文OR 英文 IN 家長呢?

原帖由 CHIULHJ 於 09-3-12 17:29 發表
Hi Chincco,

2nd interview 時只需家長出席巳可以(我沒有帶囝囝到學校一同出席),若學校通知你有 2nd interview,基本上學校巳取錄了你的小朋友,除非家長在 2nd interview 時表現出沒有誠意入讀,這樣才會被取消資格。在 2 ...

Hi tinkerbell,

用中文的,主要是向我們介紹學校課程和告訴我們囝囝在1st interview 時的表現。

我未有聽聞有學校是用英文跟家長 interview 的。

原帖由 tinkerbell2004 於 09-3-17 22:35 發表
Dear CHIULH,

唔知在 2nd interview 時, 是用中文OR 英文 IN 家長呢?

醒目開學勳章 王國長老

大多數幼稚園會派架喇, 仲會安排info session俾家長tim
如果學校真係無(9月頭會派, 到時電視都會有廣告), 就要自己去民政署拎(果間野仲係咪叫民政署??)
填完o係指定果幾日, 連埋所需文件交返心儀學校(有d學校有特別要求的eg回郵信封, 為免走多次, 最好之前打個電話去問)

原帖由 chingbb 於 09-3-17 02:41 PM 發表
是否去自己心儀的津校拿表?

Thank you so much!:loveliness: :loveliness:
現在已經有些擔心啦! (唔知點解!?) 你同你囡囡報"港同"有沒有做portfolio去?

原帖由 Charlotte_mom 於 09-3-18 10:54 發表
大多數幼稚園會派架喇, 仲會安排info session俾家長tim
如果學校真係無(9月頭會派, 到時電視都會有廣告), 就要自己去民政署拎(果間野仲係咪叫民政署??)
填完o係指定果幾日, 連埋所需文件交返心儀學校(有d學校有特別 ...

醒目開學勳章

Hi Charlotte_mom

想請問係唔係所有小學响2010年9月都一定要轉哂做全日制小學呀? 我見有D小學仲有分上/下午班. 因為阿囝而家讀緊K2, 到2010年升讀小一咁佢就係呢一批小朋友. 如果係我就可以考慮少一樣.

Thanks
Adrian Ma Ma

原帖由 Charlotte_mom 於 09-3-18 10:54 發表
填完o係指定果幾日, 連埋所需文件交返心儀學校(有d學校有特別 ...
‹ 上一主題|下一主題