用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 播道 / 林大輝 / 聖道迦南 的取捨
樓主: bkqueen
go

播道 / 林大輝 / 聖道迦南 的取捨 [複製鏈接]

del................

motherlau,

你朋友個仔是否播道讀中一?

所以唔知讀唔讀甚麼?定唔知轉唔轉校啊??
原帖由 motherlau 於 09-2-10 18:09 發表
Sorry,寫得唔好.
應該係小六時學校考試英文有一份paper唔合格,但總分合格.
現在中一,因為英文程度一般,所以唔知讀唔讀.有人中一跟唔上要留班.

del..............

啊!原來係咁!
原帖由 motherlau 於 09-2-10 22:34 發表
現在係讀EC S1.回想上年,佢daddy打比我話EC收佢個仔,唔知讀唔讀好?講真佢小朋友真係唔適合英中,因為程度問題.我知佢好想個仔入英中,驚入中中唔好,讀唔到大學等等.........所以佢自己成日都陪個仔周圍去補習,用好$ ...

咁...有無林大輝 or 聖道迦南家長分享實況

原帖由 motherlau 於 09-2-10 22:34 發表
現在係讀EC S1.回想上年,佢daddy打比我話EC收佢個仔,唔知讀唔讀好?講真佢小朋友真係唔適合英中,因為程度問題.我知佢好想個仔入英中,驚入中中唔好,讀唔到大學等等.........所以佢自己成日都陪個仔周圍去補習,用好$ ...

咁我想問ec S.1 英文程度是不是好深, 你朋友個仔是那科比較不好, 因佢地基本上除中文其他科都是用英文上堂, 校長講過中學一定會收番晒小學ec 學生到時候會不會阿女跟不上中學課程架. 咁你朋友仔仔是不是真的有留班, 因學校要交學費所以留班一定會同家長商量 .

唔該 聖道迦南 有無多的用家可以講下。 以前比較多不好的新聞, 好似從2007年開始轉英文教學, 近年努力改變中, 當然希望收到成績好的學生, 學校成績才好提升, 只是不知道舊生對學校影響有多大。 因為聽聞有部分舊生品行不好。 因為女兒是容易受影響的, 希望找個校風好的中學, 請幫忙說說。

上星期六 in 左林大輝, 收左啦
註唔註冊好呀...唔該大家比多d 意見我啦

聖道迦南仲未call 我in, 點好呢

醒目開學勳章

hi,

已問咗聖道迦南,如果in咗兩星期都冇消息,好大機會凍過水!最快五月就知道真正結果!

yuk hei mun

有某沙田小學的阿sir 話林大輝唔好, 專收band three生, 但體育方面就好勁, 可能想啲學生注重體育唔好學壞

原帖由 bkqueen 於 09-2-23 10:59 發表
上星期六 in 左林大輝, 收左啦
註唔註冊好呀...唔該大家比多d 意見我啦

聖道迦南仲未call 我in, 點好呢

回覆 # 的文章

我小兒係LTF讀緊S.1,都OK, 不過不失:loveliness: ,收Brand 3學生可能好少數。普遍Brand 2生多,如果有Brand 1 最top成績,家長就唔駛煩,唔駛愁 。我個人覺得校風都幾好,佢地Lunch time 全部留校食。其他都要家長配合管教 。每間學校都係好,在乎各人要求同選擇。

GaGame

你好, 好開心有林大輝家長上來分享

由於我馬上就要決定是否註冊
請幫忙解答以下困惑

1. 你有看過test/ exam paper 嗎 ? 程度深嗎 ?
2. 第 1 次考試完左, 合格率高嗎 ?
3. 學校用那出版社的書, 可否告知 ?
4. 你兒子課外活動多嗎 ? 功課跟得上嗎 ?
5. 老師甚樣幫助英文能力不足的學生 ?
6. 普通話上堂有困難嗎 ?  有什麼支援 ?

原帖由 GaGame 於 09-2-23 13:51 發表
我小兒係LTF讀緊S.1,都OK, 不過不失:loveliness: ,收Brand 3學生可能好少數。普遍Brand 2生多,如果有Brand 1 最top成績,家長就唔駛煩,唔駛愁 。我個人覺得校風都幾好,佢地Lunch time 全部留校食。其他都要家長配合管教:v ...

原帖由 tinetinew 於 09-2-23 11:52 發表
hi,

已問咗聖道迦南,如果in咗兩星期都冇消息,好大機會凍過水!最快五月就知道真正結果!

yuk hei mun

唔係嘩, bin有學校會專收band 3生, 我眼見林大輝band 2生佔大多數, 也有band 1的學生, 成績band 3也有(但唔代表品行差), 其實學校校風已算不錯, 每逢家長會及一些學校活動我都會在學校附近留意學生的行為(特別在便利店), 學生和時下的後生仔女差不多, 都算ok, 沒有五顏綠色的頭髮及古靈精怪.  

我仔仔現讀林大輝中二, 小學時成績band 2, 入了林大輝後成績特飛猛進, 今年中二上學期成績是全級top ten, 佢讀得好開心, 我唔敢話學校一定適合你的小朋友, 最重要是小朋友鍾意間學校才會努力, 每間學校都有佢地的特色, 咁好彩林大輝適合我仔仔, 現在仔仔每星期有一日放學後留校參加英文拔尖班, 由老師親自任教, 平時如果小朋友在堂上有唔明也可以幾個同學相約老師在放學後留校再講解, 只要你有心機學, 老師冇say no.

你可以向小朋友再多了解, 如果佢喜歡別的學校就不要勉強, 將來佢讀得唔開心會怨你.

可以參考吓

http://forum.edu-kingdom.com/vie ... amp;extra=page%3D31

swallowngxx

各人取態不同, 好多謝你上來分享
至少係實例, 比到我地睇學校真正的情況
希望你唔好停, 講多d

其實自己係band 2 or band 3 都唔緊要
最緊要學校學習氣氛 & 校風好
上左中學後開竅, 有上進心
一定有成功的例子
目你仔係 top ten 都唔轉校
亞仔一定讀得好開心啦

我地班 band 2 生, 叫做比上不足, 好多係遲開竅
唔代表我地仔女蠢
死谷出來變左高分低能我唔恨
比你入到band 1校唔開心又係死

原帖由 swallowngxx 於 09-2-23 15:08 發表

唔係嘩, bin有學校會專收band 3生, 我眼見林大輝band 2生佔大多數, 也有band 1的學生, 成績band 3也有(但唔代表品行差), 其實學校校風已算不錯, 每逢家長會及一些學校活動我都會在學校附近留意學生的行為(特別在便 ...

同意, 事實好多小朋友上到中學才開始發力的, 由原本BAND 3-2標上全級頭十大有人在。 所以頭痛在要找校風好, 又要孩子喜歡的學校不容易。

原帖由 bkqueen 於 09-2-23 17:15 發表
swallowngxx

各人取態不同, 好多謝你上來分享
至少係實例, 比到我地睇學校真正的情況
希望你唔好停, 講多d

其實自己係band 2 or band 3 都唔緊要
最緊要學校學習氣氛 & 校風好
上左中學後開竅, 有上進心
一定有 ...

不知道你女兒成績如何, 不過你情況同我差不多, 其實林大輝都係唔錯的學校。 不過如果培基收你女兒, 你就無頭痛了。

原帖由 kwoke3000 於 09-2-23 20:42 發表
小女上星期六即曰己confirm入選 , 聽其它同行人說今第2輪差不多全收, 因上1輪非常多人最後放棄. 今曰開始再招第3輪 . 要星期3決定了 ,但我小女好想入培基或浸會. ...

如果真的不想等統一派位, 有學校收應該先註冊, 等其他學校通知收都可以取回[學生資料表]到第二間學校再註冊, 但可能會浪費了數百元註冊費

我都是等培基通知, 二月頭已經見咗, 現在仲未有通知, 可能都要等到三月中 (我估計)

原帖由 kwoke3000 於 09-2-23 20:42 發表
小女上星期六即曰己confirm入選 , 聽其它同行人說今第2輪差不多全收, 因上1輪非常多人最後放棄. 今曰開始再招第3輪 . 要星期3決定了 ,但我小女好想入培基或浸會. ...

回覆 # 的文章

bkqueen,
希望解答到你的問題:

1. 你有看過test/ exam paper 嗎 ? 程度深嗎 ?
A:唔算深,祇要每日有認真溫書。英數比較死,唔係難、深,因為小學全中文所以佢唔理解題目又賴查字典機又唔背生字。所以FAIL.
2. 第 1 次考試完左, 合格率高嗎 ?
A: Average: PASS:loveliness: ,如果某料唔合格,派成績表後會有輔導班,由該料老師主考,每星期一次放學後留校1hr 補課。
3. 學校用那出版社的書, 可否告知 ?
A: 要睇翻 。英文書籍
4. 你兒子課外活動多嗎 ? 功課跟得上嗎 ?
A: 祇有2種,功課尚可以的。我仲要提醒佢溫習做功課
5. 老師甚樣幫助英文能力不足的學生 ?
A: 課堂尾會問有無人唔明,會講小量中文輔助。其實小六上英中大部份都係中文小學,大家努力面對
6. 普通話上堂有困難嗎 ?  有什麼支援 ?
A: 要佢自已習慣的,唯一默書死,佢聽唔太明追唔到默,
‹ 上一主題|下一主題