用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 播道 / 林大輝 / 聖道迦南 的取捨
go

播道 / 林大輝 / 聖道迦南 的取捨 [複製鏈接]

各位, 我仔係 band 2 生, 已報左以上新直資
想問下如果有幸
3間都收, 如何取捨 ?

我自己認為學術 3 間都未有公開成績, 應該差不多

煩幫忙分析 , 由校長, 老師, 學生, 環境, 校風....等等

Thank you in advance !!
   0    0    0    0

LAW's 基金你有否考慮呢?
以上三所都不太好吧!

Viman,

why?可否分享吓information。why?

羅氏要求應該好d, 對嗎 ?
對band 2 生來講有難度

羅氏基金暫時仲未有會考成績,請問咁點衡量佢係一間好的學校呢?其實這間學校是否band 1學校呢?

謝謝!

原帖由 Viman 於 09-1-20 12:55 發表
以上三所都不太好吧!

請問那3間有何問題 ?!
煩分析指教

原帖由 Viman 於 09-1-20 12:55 發表
以上三所都不太好吧!

According to my friends 播道 should be better than 聖道迦南播道. 林大輝 is increasingly demanding in F1 intake, and wants upgrading its school.

播道 ~ 講明收band 1 仔, 無參觀過, 但有同學仔去了, 環境好, 要求都唔少

林大輝 ~ 我和囝囝都喜歡,原本是收band2多,今年似乎要求真高了! 學生活潑,都醒目。課程多樣,好玩,Fashion Design 是強項, 運動都好勁, 有香港代表在校,又有游泳池. 正 (First interview 了, 但第一 round second interview 無份....正在等中)

迦南 ~ 主要收band 1 & 2 學生, 操行 B or +, 校風好好, 學生乖, 不過無林大輝的醒, 上星期五放時間去交表, 放學都無見的學生跑跑跳跳, 大聲說話, Good!

比多間你研究 :
匯知中學 ~ 收band 2 & 3 學生, 環境非常好, 11,000s平方米, 比以上學校都大。中中, 學習科目多元化, Drama是常規課程, 有拍電影學, 仲羅過台灣的獎。學生就無咁乖同醒, 大講大笑都有。不過後生仔 ~ OK啦!

ALAL,
你好嗎? 好久無聯絡啦!

睇來幾間都唔錯,
有無人讀緊,
等我地呢班游埋水的媽咪可以了解多d

hi gongonmama,

Not quite good, because I am quite worried about my son's academic result. Anyway, I will try my 'best' !

Wish your son find a suitable school.

alal

原帖由 gongonma 於 09-1-21 22:59 發表
播道 ~ 講明收band 1 仔, 無參觀過, 但有同學仔去了, 環境好, 要求都唔少

林大輝 ~ 我和囝囝都喜歡,原本是收band2多,今年似乎要求真高了! 學生活潑,都醒目。課程多樣,好玩,Fashion Design 是強項, 運動都好勁, 有香港代 ...

如果選一定選擇播道, 佢地d課程好好,英文唔易,主要收 band one 生,但 band two 生都會收,活動很多,認識d朋友的小朋友在播道讀得好開心,我個女都好鍾意播道,但要俾學費,最後都無報名,因經濟問題都無辦法.
原帖由 bkqueen 於 09-1-20 09:09 發表
各位, 我仔係 band 2 生, 已報左以上新直資
想問下如果有幸
3間都收, 如何取捨 ?

我自己認為學術 3 間都未有公開成績, 應該差不多

煩幫忙分析 , 由校長, 老師, 學生, 環境, 校風....等等

Thank you in advance !! ...

我個仔既班主任話聖道迦南校風唔好, 要考慮清楚 !
Tomorrow is better

簽名被屏蔽

聖道迦南我比較熟,有朋友讀緊,都幾好,老師好親切友好,學生都ok的(當然間間都會有些少唔上進的學生),錢方面中1 -3已經需要比學費。 不過入去的中學生(我識今年升中二及中七的學生)都同我講唔錯的。只要比心機,一定有好結果。

我對聖道迦南李校長有認識, 他是個虔誠的基督徒, 亦是個非常有魄力的人, 很有管理才能。

聖道迦南為以英文為主要教學語言的學校。由於是新校, 所收學生多數為Band 2 生, 但亦會使在小學資質一般至中上的學生, 找到一間設備齊全的新校舍就讀, 而且那裡的教師都是有理想使命的, 若果學生是有上進心的, 信得過會學有所成。反而勉強到了些Band 1 名校就讀, 會使資質稍遜的同學感到莫大壓力。

學校簡介
http://www.stcc.edu.hk/shared_file/0809_School%20booklet_Chinese%20ver.pdf

在學術表現上,同學表現持續進步。學校透過不同的考察交流活動,例如北京、華東、英國、澳洲等考察活動,同學反應踴躍,珍惜學習機會;學校安排拔尖保底課程予初中同學,又為高中同學開設會考增潤班,成功營造良好的學習環境。

此外,同學亦積極參與校內外不同的比賽及活動,從中塑造個人特質。學生參與區內不同類型的社區服務,均獲社區人士的稱許和認同;在活動上,同學在羽毛球、跆拳道等學界比賽中更屢獲殊

PUSH PUSH

因本人3間簡介會都有聽
3 間都覺得差唔多
呀仔成績平平,
祇是寄望多接觸英語, 相信熟能生巧
有沒有子女在讀家長再講一下入面校風,
學習氣氛, 老師支援等
讓我作出最好的選擇

快要面試了, 如果收左要馬上註冊
學校話 only 會比 3 日時間考慮
你地認為邊間比較好呢
煩比多少少意見

del................

原帖由 motherlau 於 09-2-9 15:39 發表
我選

1播道 - 校風和英文不錯,上年放榜後个fd个仔band 3,英文有一份卷fail都考到,因為考筆試时份卷之前補習做過,所以識,但讀唔讀到末知.

2林大輝 - 課程多,其他冇特別鐘意.

3聖道迦南 - 唔好彩,識兩个讀F.5 & F4 ...

Hi,

除左要考筆試之外, 可否分享整個面試內容或題目

del................

motherlau,

唔好意思,唔係好明。

請問你意思係咪你朋友個仔入左播道,現在讀中一,跟唔跟得上就唔知?
原帖由 motherlau 於 09-2-9 15:39 發表
我選

1播道 - 校風和英文不錯,上年放榜後个fd个仔band 3,英文有一份卷fail都考到,因為考筆試时份卷之前補習做過,所以識,但讀唔讀到末知.

2林大輝 - 課程多,其他冇特別鐘意.

3聖道迦南 - 唔好彩,識兩个讀F.5 & F4 ...

Hi,

女女讀ec 我見中學d 哥哥, 姐姐平時都好錫佢地, 好多小學function 都會有中學生來幫手. 佢地從中可以學習點照顧別人. 平時帶女女返學我見到d 中學生返學都好開心, 暫時未見到有任何飛型人士. 老師同同學關係幾好當然包括埋校長啦我見佢地有講有笑.
interview 有考maths - 不過唔識都緊要最重要是坦白. 操行c 不會考慮.
‹ 上一主題|下一主題