用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問宣小好定優才好些
go

請問宣小好定優才好些 [複製鏈接]

請問宣小好定優才好些 .
兩間應如何選擇???

0    0    0    0

回覆 # 的文章

THANKS.

係"宣道"不是"導"呀!

我阿哥個仔係宣道讀小二, 我大姑奶個仔係優才由小學升至現在優才中一。

阿哥個仔小一時讀得好辛苦,可能係細仔,家長壓力比小朋友大,因為每月欠交功課一定次數會影響操行,上網冇得睇每日功課, 要靠小朋友自己寫哂, 寫漏就會交漏, 升了小二有兩個同學轉了校,一個係家長感到大壓力, 一個係小朋友成日緊張到搣自己手指, 所以選擇退學。我阿嫂都緊張到甩頭髮。其實小朋友壓力不大, 家長會感到壓力大而會加到小朋友身上。所以家長要好好預備, 因為小一開學不久會有很多默書的了, 要去適應, 學校不會遷就, 因為亦都有好多學生幼稚園已操開, 覺得不是很大問題。

相比大姑奶個仔係優才由小學讀到中學都開心愉快,壓力較少, 學習知識上都好豐富, 現在中一的課程都深的, 暫都應付到, 起碼個底打得好。

兩間學校的學費差不多, 優才有中學部直升, 宣道冇但校網派位好。不過我個人意見係家長想小朋友係什麼學習環境上學, 小朋友自己不會決定的, 將來的路都係有家長去決定。

請早日作決定, 放返個位比其他小朋友啦, 好多人等緊的。

iwff

原帖由 JJ71 於 08-12-30 11:48 發表
請問宣導小學好定優才好些 .
兩間應如何選擇???

一定是宣小.

我會揀優才...因冇咁大壓力,
我囝囝宣小收咗...但我都好擔心讀唔嚟,所以仲諗緊....讀(培道)好定(宣道)好啲!

原帖由 iwff 於 08-12-30 12:32 發表
係"宣道"不是"導"呀!

我阿哥個仔係宣道讀小二, 我大姑奶個仔係優才由小學升至現在優才中一。

阿哥個仔小一時讀得好辛苦,可能係細仔,家長壓力比小朋友大,因為每月欠交功課一定次數會影響操行,上網冇得睇每日功課,  ...

請問宣小每日多唔多功課?

唔該.....

FITTI,

我阿嫂話宣小功課量唔多, 假期功課都好少, 但默書測驗考試壓力最大。

不過宣小同培道選, 多數人都會選宣小, 因為程度高派位好。

iwff

原帖由 FITTI 於 08-12-31 20:18 發表

請問宣小每日多唔多功課?

唔該.....
‹ 上一主題|下一主題