用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 ☆屯門聖公會青山聖彼得堂(兆麟苑)家長請進~ ...
樓主: 加加媽咪
go

☆屯門聖公會青山聖彼得堂(兆麟苑)家長請進~ [複製鏈接]

Re: ☆屯門聖公會青山聖彼得堂(兆麟苑)家長請進~

雨霖鈴媽媽,

以我睇你簽名相位置d資料, 你同你老公都好後生(希望我冇估錯啦 ) 已經計劃生第二個小朋友, 仲諗住有人可以bb玩同讀書, 真係犀利, 因為好多同事都話我係時候生第二個, 問我幾時生....... 我梗係話諗吓先啦.......................   

如果你真係已有計劃生, 咁就祝你早日成功

Re: ☆屯門聖公會青山聖彼得堂(兆麟苑)交流會~

加加媽咪:

我想問吓K2全日班,係怎樣申請.
加加媽咪, 你往起邊呀?

:

我想問

情情媽咪,
我住係置樂果邊架, 對於我黎講行路都唔係好遠, 不過第日囡囡返學就實要搭車, 因為依家出街好多時都要我抱架.........佢成30幾40磅, 真係攞命~~~~ 加上平時我要返工, 都係由婆婆接佢多, 所以來回車錢都唔少.

至於報 K2全日班方面, 我諗你都係打電話去學校問清楚點申請好d.
其實我依家都有考慮黎 K2俾唔俾個女報全日班, 不過都會等佢返學之後再睇吓佢的表現先決定.

zoemum, 你小朋友今年讀全日班呀??

關於在那裡買小朋友返全日班用之被舗, sorry 我都唔知, 唔知有冇其他媽咪知呢? 不妨提供資料.

其實我都係上st.peter 個網睇到佢既通告先知原來返全日班要自己預備2套枕頭被舖床墊, 都幾麻煩播.......... 畢業時都唔知攞唔攞走好, 攞咗又阻地方, 唔攞又浪費~~~~~~~

加加媽咪:

係呀! 學校都有比個尺寸我, 但係我都唔肯定要訂做或是有現成賣, 因為我唸

唔係呀, 我囡囡今年讀 K1咋, 所以家長會當日見不到你了,
不過日後仲有好多機會係學校見.  : 你個小朋友讀K2全日班嗎? 是囝囝定囡囡呀??

其實我覺得學校應該早些安排家長會, 等家長們可以早些預準小朋友返學的用品, 太早買都唔知用唔用得著同啱唔啱規格, 太遲買又驚買唔到 (可能我太緊張吧! ) 加上平日我又要返工, 都唔知點好???

加加媽咪 寫道:
唔係呀, 我囡囡今年讀 K1咋, 所以家長會當日見不到你了,
不過日後仲有好多機會係學校見.  : 你個小朋友讀K2全日班嗎? 是囝囝定囡囡呀??

其實我覺得學校應該早些安排家長會, 等家長們可以早些預準小朋友返學的用品, 太早買都唔知用唔用得著同啱唔啱規格, 太遲買又驚買唔到 (可能我太緊張吧! ) 加上平日我又要返工, 都唔知點好???

學校網頁應家長要求, 刋登了小朋友開學時的必需品, 咁就唔使等到開完家長會先知要買什麼, 快d上去睇下啦!  

angeline 唔該哂你~~ 我上星期五都有睇到學校網頁, 趁星期六、日去買返學鞋、運動鞋同杯袋囉, 你呢?  :  :

你既小朋友係唔係讀 siu lun st. peter 呀? 讀咩班??

加加媽咪:

我的小朋友都係讀兆麟聖彼得, 今年升低班了。

angeline, 哦~ 原來你小朋友今年升K2喇!

加加媽咪:

都唔明點解咁耐都未有編班名單公佈, 真難明?   好想知邊兩位老師負責及幾多同學仔會同班呀!

angeline,

其實我都好心急想知...... 所以我日日返到公司都第一時間去學校個網到睇吓有冇登到, 不過至到今日為止都係話 "稍後上載於網上" ,唔知幾時先有呢?....... 其實學校都開咗咁多年,係行政上應該好有經驗,但係好似好多野都安排得唔係咁好 (純粹個人意見),我想問吓上年係唔係咁架???

囡囡今年第一年返學我都幾擔心....... 唔知會唔會唔適應??  因為佢冇返過任何 playgroup,所以我都預備請定幾日假,希望有幾日可以帶囡囡返學同見吓D老師,傾吓計。 你係全職媽咪定係在職媽咪呀??  我有咁多野問,希望你唔好介意

我想問吓有冇家長上年(即03/04年度)有俾小朋友搭校車架??
請問多唔多小朋友搭??
有幾多位嬸嬸跟車??
校車的路線係點行法??
可唔可以按月選擇是否搭校車??

可以的話請告訴我多點資料,因為我正考慮緊搭校車的問題,謝!

Re: ☆屯門聖公會青山聖彼得堂(兆麟苑)家長請進 ~

今日我終於忍唔住打去學校問編班資料, 只要講出學生姓名就可以查到, 大家如心急想知都可以打去問.

囡囡下星期就開學喇, 心情都幾忐忑.........
唔知其他的家長的心情又如何???  

加加媽咪,

你囡囡編左邊班呀? 等我估下邊個老師負責先....。學校刊載
了新一年的架構圖上網, 我都係剛剛睇到咋。

angeline

hi,

好耐都冇上來呢 個topic啦, 大家好嗎??  又就來開學lu, 你地幫囝囡準備好未呀???  

我想confirm下st. peter係咪 830有open day呀, 我想去睇下, 了解下.  仲有n1係咪冇 half day架??  我想比駿駿讀half day, 如果full day, 我怕會太辛苦.  因為n1我都係至在比佢玩下, 學習下群體生活.
[url=[img][/url]

Hi, Shriley,

我都諗住比我個女讀St. Peter!

Alice
My Sweet Heart- Minnie

hi angeline,

我囡囡編咗B班呀, 你係咪根據上年負責的老師去估o架, 你囝囝上年讀邊班呀? 負責的老師又如何? 我真係好想聽吓你的意見, 唔該你呀!   
‹ 上一主題|下一主題