用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 ☆屯門聖公會青山聖彼得堂(兆麟苑)家長請進~ ...
go

☆屯門聖公會青山聖彼得堂(兆麟苑)家長請進~ [複製鏈接]

☆屯門聖公會青山聖彼得堂(兆麟苑)家長請進~

[size=medium]我哋呢個topic計劃1001搬新屋,
咁大家不如幫幫手為新topic個名投票la,

[size=medium]如果大家仍然有新idea亦不妨提出  

投票形式 :一人一票
截止時間:9月30日中午12點

由yauma 提供:
~~~~~~~~~

1/ 開心共聚聖彼得(兆麟分店)

2/ 開心暢聚聖彼得(兆麟分店) # kakama #Marco仔仔

3/ 聖彼得(兆麟)媽咪分享會

4/ 聖彼得(兆麟)媽咪交流會

5/ 齊來暢遊聖彼得樂園 # yymom, # chunma, # Y.Y., # kikima, #情情媽咪

由longma 提供:
~~~~~~~~~~

6/ 嘻嘻哈哈聖彼得 # Ding

7/ 她(祂)約我去聖彼得 # kiuma, # longma

=======================================

[size=large] 聚會一覽表

[size=large]1001 南鴉島行程表:~~  

[size=medium]*** 我地會由"索古灣" 玩到 "榕樹灣" ***  

1) 9:00 am - 市中心麥記集合食早餐
2) 9:30 am - 集合 (市中心坐961**呢架車實有位坐!)
3) 9:45 am - 坐巴士過中環
4) 10:45 am - 坐渡海小輪
5) 12:00 pm - 到達目的地 "索古灣"
6) 12:15 - 1:15 pm - 午餐 (餐廳..)..(大,小朋友需要去埋洗手間)
7) 1:30 pm - 正式出發 ..

(途中可到洪聖爺灣沙灘玩沙,食豆腐花 )所以要預多 小小時間!

8) 5:30-6:00 pm - 到達"榕樹灣"
9) 6:15-7:45 pm - 晚餐 (酒家....)
10) 8:00 pm - 坐船回程返中環
11) 9:30 pm - 坐車返屯門 .......散場(happy ending)  

以上時間係大約估計,只供參考,要根據當日kei 時間為準ar!

大家可以提供意見ar!

[size=large]************

1) yauma ~ 1大1小
2) kakama ~ 1大1小
3) ding ~ 1大1小
4) iris ~ 1大1小

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
[size=medium]計劃活動預告

1) 離島行山玩樂團 (1001)
2) 親子整餅 (10月某個星期日la)
3) happy night (11月某一晚friday)
4) yymom 會所(x'mas)大食會 (12月)
5) bbq (1月 or 2 月)
6) 屯門行山團一週年 (3月)
7) 新春團拜(2 月)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

一直以來呢個討論區都有不少媽咪想問下關於依間學校既資料,其實我所知的都不多, 都係靠大家主動的報料, 不如開番個主題,等大家有個地方交流下,分享下,同埋方便家長解答問題。

Re: ~<兆麟苑聖彼得堂>交流會~

我小孩都是今年9月入讀此幼稚園,我都好想知道多些
關於呢間的資料及消息,所有mama請加入一齊分享o下

Re: ☆屯門聖公會青山聖彼得堂(兆麟苑)家長請進~

Hello mandylo,  歡迎你呀!!
我都係因為想知多d關於間學校的資料,同埋想依家有小朋友讀緊依間學校的家長發表一下意見,報吓料,聽多d意見。

Re: ~<屯門兆麟苑聖彼得>交流會~

我都好想知讀呢間學校,有無得申請學費減免架?
多功能學習室學咩架?
返星期六駛唔駛再俾錢架?
:party: :-D

hello 雨霖鈴媽媽,
以我所知應該係可以申請學費減免, 我都諗住申請, 不過應該要開咗學之後向學校申請.

至於星期六為活動日,可自由參與, 應該係唔收錢掛??

唔知有冇媽咪/家長知道呢??

星期六不用返學的, 除左讀全日班或參加課外活動(k2 & k3)。

angeline,加加媽媽
唔該晒
你地會唔會考慮bb大d轉讀全日呢?

其實我都有考慮過依個問題.
因為都想囡囡係學校學多d野,因為全日班會有日文學啦,又有興趣活動,不過好似好多人報架. :  :

其實我想仔仔學埋日文架
不過我又驚如果得佢daddy一個工作,
會申請唔到全日學費減免,
咁就afford唔到架喇....
就算我搵工,都唔係咁易搵到o岩時間,
遇上仔仔放假,而我又無假放,
又一樣無人湊仔...我又無乜工作經驗,點算? :cry:

雨霖鈴媽媽,

我同你的情況相似, 得daddy 一個工作.
我可以成功申請到學費減免.
其實只要你的申請合資格就得啦.
學生資助辦事處tel : 28022345 website : http://www.info.gov.hk/sfaa/

全日班減免學費好似要父母都要工作 (母親不一定要全職, 兼職都可以), 唔知係唔係呢? 還有膳食費係唔可以減免的, 每月$ 700.-。

半日班減免就容易好多, 我見好朋友都成功申請到, 減多少就有所不同, 有全免, 半免, 3/4 免。

Hi 各位媽媽

我想問下兆麟苑聖彼得有冇校車到疊茵庭這邊.  上車時間是幾多點?  

見到你地開呢個topic好開心, 因為呢間係我一直心儀既幼稚園.   不過我個仔仔e 家先得13.5months.     

你地有冇人係到讀n1??  
[url=[img][/url]

SHRILEY 寫道:
見到你地開呢個topic好開心, 因為呢間係我一直心儀既幼稚園.   不過我個仔仔e 家先得13.5months.     

你地有冇人係到讀n1??  

兆麟呢間係幼稚園, 所以係無 n1 班的, 要滿兩歲八個月先可以入讀 k1。

shirley,
我個仔得9個幾月咋,我諗住睇多d往跡同媽咪評價會好d嘛

bunny
你bb讀全日嗎?我老公人工好低,一定申請姐~haha

angeline,
搵兼職都唔易,我又無工作經驗,就算仔仔返左學,
我每日都係得幾個鐘free,遇o岩打風我無假放,
我又唔知擺個仔晌邊... :cry:  

dlh525,
有關校車路線問題我都有問過學校,不過學校話遲d會通知,如我收到,稍後再話你知.

Shirley and 雨霖鈴媽媽,
你兩位媽咪真係犀利,咁早就為小朋友考慮讀書的問題,諗番起上年同囡囡搵學校,都係之前過幾個月先知到屋企附近的幼稚園叫咩名... 至於邊間好定唔好都係一冇所知.... 不過好彩有BK d媽咪一齊傾吓,對d學校的認識多咗,到最後就揀咗依間喇.   

聽聞8月31日係學校的新生開放日,有與趣可到學校參觀呀.~~

加加媽媽

其實除左搵資料,上網都可以搵人 傾下計,咁o岩晒我啦~
我想知可唔可以要求褓姆車晌邊上落架,
我住圍村,就算bb晌愛琴海岸上落,我都要坐一程車出...
如果行路出會好危險,好多大貨櫃車出入...點算?

☆屯門聖公會青山聖彼得堂(兆麟苑)交流會~

雨霖鈴媽媽,
原來你住果度... 出入好似唔係咁方便喎~~
我仲未收到學校有關褓姆車的通告呀, 遲d如果有消息再通知你啦. :

雨霖鈴媽媽,

原來你bb仲細個我個仔, 係呀, 我都係想搵多d資料早d做定準備.  因為我有好多野都吾識, 吾知.  所以好開心同你地share經驗.

講開, 你住個度真係僻左dd, 查實係咪係邊度番學都要搭一程車出來既呢?
[url=[img][/url]

Hello 各位媽咪,
昨晚返到屋企收到學校通知有關校車的收費資料, 因為04-05年度的停車站係視乎新學年學生需求而增加或減少, 所以只係收到03-04年的收費資料作參考, 如想索取詳細的資料, 我可pm俾你哋.

雨霖鈴媽媽,
如果你想喺愛琴海岸上落, 大概要$500/月.
‹ 上一主題|下一主題