用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

有點問題想問 [複製鏈接]

各位真小家長, 可否告知學校今年小一是否已經實行小班教學及採用普通話教授中文科.
   0    0    0    0

唔喺小斑, 但今年收唔夠人, 一班唔夠30人. 我女那班得26人, 實則以少班了. 普通話好似明年才用.

珀珀,慧慧媽

請問女女讀小一嗎?見BK好少家長回應...
我女女準備出年讀真小P1,想認識多一點.
請問真小功課量如何?幾測幾考?
可否講多一點以你所知的真小給我認識,如老師,課程,程度?
Many thanks!

原帖由 珀珀,慧慧媽 於 08-12-18 12:48 發表
唔喺小斑, 但今年收唔夠人, 一班唔夠30人. 我女那班得26人, 實則以少班了. 普通話好似明年才用.

真小的功課量ok, 可用合理來形容, 大約每天3~4樣功課, 不像傳統名校或所為名校最少7~8樣工課. 每兩星期默1次書, 即1星期中默, 1星期英默, 輪着來. 3測3考.
高年班的家長話, 底班情度比傳統名校淺, 但高班時會慢慢一樣.
小女好鐘意返學, 話老師好好人, so far 冇聽過其他人有大問題.
為一出呼意料的是, 今年學校旅行竟然去深圳......估都估唔到...

原帖由 YAPPLE 於 08-12-19 23:12 發表
珀珀,慧慧媽

請問女女讀小一嗎?見BK好少家長回應...
我女女準備出年讀真小P1,想認識多一點.
請問真小功課量如何?幾測幾考?
可否講多一點以你所知的真小給我認識,如老師,課程,程度?
Many thanks!

...

Thank you for your reply.

原帖由 珀珀,慧慧媽 於 08-12-22 11:06 發表
真小的功課量ok, 可用合理來形容, 大約每天3~4樣功課, 不像傳統名校或所為名校最少7~8樣工課. 每兩星期默1次書, 即1星期中默, 1星期英默, 輪着來. 3測3考.
高年班的家長話, 底班情度比傳統名校淺, 但高班時會慢慢一 ...

可否分享多點真小的中英程度,中文課有無教PTH,英文有無phonics?

是否所有真小學生都可以上真中?真中是英中,真小學生跟得上嗎? 真上學生多不多要補習英文?

另課外活動多嗎?

原帖由 珀珀,慧慧媽 於 08-12-22 11:06 發表
高年班的家長話, 底班情度比傳統名校淺, 但高班時會慢慢一 ...
笑一笑世界更美妙
‹ 上一主題|下一主題