用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好緊張! DGS and DBS有結果la!!快D上黎報料啦 ...
樓主: BBR
go

好緊張! DGS and DBS有結果la!!快D上黎報料啦 [複製鏈接]

唔好意思,想問下spcc係邊間學校??
我個女女都in左DGS,而我都係同你地一樣等緊!

原帖由 BBR 於 08-12-15 19:57 發表
lee個問題都好得意,當然每間學校都有好同唔好學生,但如果間學校好的學生佔大多數我地做家長就自然認為間學校係好,講真有邊幾間名校唔比人講佢地D學生寸,我差不多間間學校都見到有人話學生有錢,寸 , DBS, DGS ...
:pint: :hammer: :sm: :wave: :lalala: :mrgreen: :chair: :fighting1: :ranting: :tongue: :weapon: :adore: :giveup: :sleep: :party: :verycold:

聖保羅男女小學

我知如果你拎得月多獎入DGS的機會月大,我個女一個獎都無(得學校成績優異獎 ),所以入的機會不大,我諗這兩天會有結果,唔知有冇媽咪打去學校問過幾時寄信

原帖由 sanlocama 於 08-12-16 10:27 發表
唔好意思,想問下spcc係邊間學校??
我個女女都in左DGS,而我都係同你地一樣等緊!

等埋DBS result, 就可以收工, 輕鬆一下!

囝囝已經開始溫習升小一的練習!

我都係等埋DGS同聖心就收工,個女K2已經開始做小一練習,希望上小一時不會太辛苦,因為一上小一時始終都會有一個過渡期.
剛問完聖心要聖誕假後至會出信,又要等多一間

原帖由 mcat 於 08-12-16 10:52 發表
等埋DBS result, 就可以收工, 輕鬆一下!

囝囝已經開始溫習升小一的練習!

Prizes

Hello! May I know how many awards/ prizes can the kids get with the first 5 year since they born ah!!

原帖由 BBR 於 08-12-16 10:37 發表
我知如果你拎得月多獎入DGS的機會月大,我個女一個獎都無(得學校成績優異獎 ),所以入的機會不大,我諗這兩天會有結果,唔知有冇媽咪打去學校問過幾時寄信

...

我個女個同學有朗誦比賽獎同講故事比賽獎,你唔好睇小宜家D小朋友,我個女返過幾堂面試班,間centre有好多比賽幫小朋友報,重有人專門訓練佢地 . 我去interview學校時都見過好多家長後補一D獎狀資料比學校

原帖由 WPY 於 08-12-16 11:31 發表
Hello! May I know how many awards/ prizes can the kids get with the first 5 year since they born ah!!

BBR,

可唔可pm俾我那間centre有提供訓練小朋友朗誦的課程, thanks.

lemonred

原帖由 BBR 於 08-12-16 11:37 發表
我個女個同學有朗誦比賽獎同講故事比賽獎,你唔好睇小宜家D小朋友,我個女返過幾堂面試班,間centre有好多比賽幫小朋友報,重有人專門訓練佢地 . 我去interview學校時都見過好多家長後補一D獎狀資料比學校

...

我唔記得係米叫"維思",我無咩資料响手,因為我個女上左幾堂我覺得無用所以無上,D野都dum哂.

原帖由 lemonred 於 08-12-16 11:52 發表
BBR,

可唔可pm俾我那間centre有提供訓練小朋友朗誦的課程, thanks.

lemonred

Hi BBR,

Please check pm. thanks.

原帖由 BBR 於 08-12-16 11:37 發表

...

thanks. I think its english name is "Wise".

原帖由 BBR 於 08-12-16 11:56 發表
我唔記得係米叫"維思",我無咩資料响手,因為我個女上左幾堂我覺得無用所以無上,D野都dum哂.

thank!

原帖由 mcat 於 08-12-16 10:32 發表
聖保羅男女小學
:pint: :hammer: :sm: :wave: :lalala: :mrgreen: :chair: :fighting1: :ranting: :tongue: :weapon: :adore: :giveup: :sleep: :party: :verycold:

if both SPCC and DGJS accept

Which one will you choose?
Why?

原帖由 healthykid 於 08-12-16 18:26 發表
if both SPCC and DGJS accept

Which one will you choose?
Why?

If DGS and SPCC, then choose DGS.

If DBSPD and SPCC, then choose SPCC.

Matter of instinct.   Without disrespect to anyone, in their heart of hearts, this is the ranking in the minds of MOST parents (disregarding factors such as whether you have a sibling of a different sex waiting to be admitted in a couple of years' time).

DGS girls smarter and more confident.  Some say that DGS girls too inch etc.  But in this world we strive for excellence.  Spare me the nonsense about humility and moral education.  If you believe your kid is good, go for the very best.   

Standards-wise SPCC and DBSPD are similar but SPCC boys are not so rowdy and more civilised than DBS.  Some may think they are a bit "cam cam" but I can live with it.

想問吓大家, 當你哋去同小朋友interview時, 走嗰陣時, 個校長係咪由頭望到你落腳呢?

帖由 BBR 於 08-12-16 10:37 發表

... [/quote]

入去果時已經由頭望到落脚

原帖由 tamchiu8001 於 08-12-17 00:43 發表
想問吓大家, 當你哋去同小朋友interview時, 走嗰陣時, 個校長係咪由頭望到你落腳呢?

帖由 BBR 於 08-12-16 10:37 發表
我知如果你拎得月多獎入DGS的機會月 ...

Mrs Tai 個個都會由頭望到腳喎!不如問下邊個無仲好啦?
我囡囡有4個朗誦獎,不過係普通幼稚園,無宗教,成績表一般。我覺得機會係零!囡囡話見到校長寫上General落張紙,仲唔死梗!

你個女好勁喎寫咩响張紙都見到,唔好咁灰,可能有驚喜

原帖由 毛妹 於 08-12-17 14:32 發表
Mrs Tai 個個都會由頭望到腳喎!不如問下邊個無仲好啦?
我囡囡有4個朗誦獎,不過係普通幼稚園,無宗教,成績表一般。我覺得機會係零!囡囡話見到校長寫上General落張紙,仲唔死梗! ...

咁你地有無執到自己好似去飲咁呀? HAHA...
我就自己SET頭SET左幾個字, 不過都係尊重學校, 同埋尊重返個場合, 我見有D家長都係著牛仔褲去咋
原帖由 毛妹 於 08-12-17 14:32 發表
我囡囡有4個朗誦獎,不過係普通幼稚園,無宗教,成績表一般。我覺得機會係零!囡囡話見到校長寫上General落張紙,仲唔死梗! ...

我化行妝去

原帖由 phoebelau 於 08-12-17 14:46 發表
咁你地有無執到自己好似去飲咁呀? HAHA...
我就自己SET頭SET左幾個字, 不過都係尊重學校, 同埋尊重返個場合, 我見有D家長都係著牛仔褲去咋
...
‹ 上一主題|下一主題